75. Herrmann Joachim: Csillagok.A csillagos égbolt Európából nézve.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

A bevezető a csillagos égen való tájékozódást, eligazodást szolgálja. Először a havonként látható csillagos eget mutatja be havi csillagtérképeken. Majd az egyes csillagképeket veszi sorra. Bemutatja történetét, főbb csillagait, egyéb nevezetességeit, fotókkal, rajzokkal, csillagtérképekkel illusztrálva. A térképeken a csillagok 6,0 magnitúdóig vannak rajta, ami éppen elegendő keresőtérképnek, illetve bőven elég egy kezdő égismerkedőnek. Utána a Naprendszer legfőbb ismereteit, objektumait mutatja be.
Dicséretes, hogy a könyv közli a napfogyatkozások, a holdfogyatkozások, a fényesebb csillagok (Aldebaran, Antaresz, Regulusz, Spica), és a bolygók Hold általi fedéseinek, a Merkúr, a Vénusz kitéréseinek, a Mars, Jupiter, Szaturnusz oppozícióinak részletes adatait egy 15 éves intervallumban. Idegesítő viszont az, hogy az 1997-ben megjelent (és manapság is kapható) könyvben mindezen táblázatok az 1985 — 2000 közötti időszakra vonatkoznak. Célszerű lett volna egy kicsit dolgozni ezek frissítése érdekében!
De a könyv szövege jó, az ábrái szépek és szemléletesek. A kötetben 58 csillagtérkép, 78 fénykép, 66 színes rajz van. Jól használhatja az egyszerű érdeklődő, és a már csillagászkodó is. Külön öröm, hogy leghátul további magyar csillagászati könyveket ajánlanak és a magyarországi csillagászati egyesületek, alapítványok, klubok, bemutató csillagvizsgálók név-és címsorát is közlik. Aki ebből a könyvből kedvet kapna a csillagászat hobbijára — eljuthat közénk!

Ajánljuk...