76. Farkas László: Csillagok a lelkemben.László FARKAS: Stars on my mind.

{mosimage}

Kapható a Libri Könyvkereskedelmi KFT. könyvesboltjaiban, pl. a Könyvpalotában (1072. Budapest, Rákóczi u. 12. tel: 1267-4844) is.

A szerző: Kulin György szeretett tanítványa, könyvét is mesterének ajánlja. Már az 1946-os MCSE-nek is tagja volt, később pesti házában magáncsillagvizsgálót épített (a Farkas latin nevéről nevezve el), jó minőségű műszerekkel szerelte fel (26 cm Cassegrain, 20 cm Newton, 13 cm Starfire EDT refraktor, és kisebbek is), és sok észlelésmód között leginkább a csillagászati fényképezésre adta fejét.
Még most is szemében csillog a Kulin György által meggyújtott láng, pedig már 81 éves. Úgy érezhette: most bemutatja, közkinccsé teheti csillagászati fényképeinek legszebbjeit: 116 darab, jobbára színes fényképét. Fia segítségével egy nagyon mutatós, keményfedelű, kiváló papírra nyomott fényképalbumot tett a 2001. ápr. 20-i ünnepélyes könyvbemutatón elénk, melyben magyar és angol nyelven leírja lelkes gondolatait, valamint a képek és a műszerek adatait.
Nem a mai CCD-s generáció szemeinek való ez, hanem a régi asztrofotósoknak! Ennyit lehetett a 20-dik század utolsó évtizedeiben kihozni a filmes nyersanyagok által, az égi objektumokból, amatőrcsillagász műszerekkel, saját költségvetéssel, szorgalmas lelkesedéssel.
A Hold napról-napra változó látványa, kráterei, a telihold, és a teljes holdfogyatkozás. A Fiastyúk ködösségei, az Orion-köd, a Hale-Bopp üstökös csóvája. A Nap foltjai, a részleges napfogyatkozások, és a legnagyobb élmény: a teljes napfogyatkozás Balatonfüredről fotózva. Csak az utóbbiról 37 darab egész oldalas (17 x 25 cm-es) színes kép van a könyvben: 14 cm-es napátmérővel. Az embernek futkos a hideg a hátán, mert a totalitás másodperceiben felhők bele- beletakartak a lángoló napkoronába, csaknem meghiusítva a fotózást!
Az olvasgatható, a képeket lapozgatható könyvbe rejtve: annak anyaga még egy CD- lemezen is megtalálható. Ilyen se volt még a magyar csillagászati könyvkiadásban. A kettős információhordozó miatt lett a könyv viszonylag nagyobb költségű.
Köszönjük Lupus László, ez szép volt! Reméljük mindannyian le tudunk-e tenni egy ilyen könyvet nyolcvanadik évünk múltával!

Ajánljuk...