78. Hahn István: Naptári rendszerek és időszámítás.

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban.

A könyv a Gondolat Kiadónál és a Gondolat zsebkönyvek sorozatban, 1983-ban megjelent első kiadás alapján készült. Vegyük elő az 1983-as könyvet is, és nézzük mi a különbség! Először is az ár: 1983-ban 20 Ft, 1998-ban 980 Ft! A két könyv szövege teljesen azonos, egyetlen betű eltérés sincs köztük. Ám amíg az 1983-asban 28 darab (jobbára) színes fénykép és 18 ábra van, az 1998-asban egyetlen fénykép sincs, csak a vonalas 18 ábra.
A szerző (a Gergely-féle naptár szerint)1981. január 18-án vasárnap délután 5 órakor kezdte írni a munkáját. Akkor Balázs Béla ellenőrizte csillagászati szempontból a szöveget, ezt az adatot a mostani könyv már nem említi.
Tartalmilag egy jól megírt könyv. Bevezetésként a csillagászati alap-időtartamok: a nap, a hónap, az év kerül tárgyalásra. A naptári rendszerek (babiloni, görög, zsidó, kínai, mohamedán, egyiptomi, római naptárak), a kiemelt napok, az ünnepek, a világérák, az évszámítások következnek. Végül a csillagászati jelenségek régi feljegyzései segítenek a kronológia pontosításában.
Szakszerű, alapos, de mégis olvasmányos munka, hiszen a nagyközönségnek is szánt csillagászati ismeretterjesztő könyv. Mint a Gondolat zsebkönyvek sorozat többi tagja.
Egy információ az újabban szülötteknek: 1983-ban a 20 Ft összegért lehetett venni: 5,5 kg kenyeret, vagy 4,4 korsó csapolt sört. Azaz a tudomány akkor is nagy áldozatot jelentett!

Ajánljuk...