8. Sobel, Dava: Hosszúsági fok. Egy magányos géniusz igaz története, aki megoldotta kora legnagyobb

{mosimage}

Kapható a könyvesboltokban. Megrendelhető a Pécsi Direkt KFT Alexandra Kiadója (7630. Pécs. Alkotás u.3.) címén.

Az angol parlament nem bízott semmit a véletlenre: még arról is hoztak törvényt, hogy ha a mindenkori angol király az ellenség fogságába esne, pontosan mennyi legyen az érte kifizetendő váltságdíj. Ez ma több millió dollárt érne. Pontosan ugyanekkora díjat tűztek ki 1714-ben a földrajzi hosszúság pontos meghatározásáért, annyira fontos volt ez az angol hajósoknak és kereskedőknek.
Végül is John Harrison (1693-1776) által készített kronométer érte el a megkívánt fél fokos pontosságot. De ezért nagyon meg kellett szenvednie.
A szerző (egy amerikai hölgy) roppant olvasmányosan írja le ezt a különös történetet. A mű teljesen csillagászati, hiszen a problémára csakis valamilyen csillagászati megoldás merült fel. Próbálkoztak az akkori csillagászok a Jupiter holdak jelenségeivel, a Hold égi helyzetével. Épültek királyi és tengerészeti obszervatóriumok, készültek pontos mérőműszerek, valamennyi a hosszúság mérése érdekében.
Az általunk ismert és nagyságukért tisztelt csillagászok (Galilei, Newton, Huygens, Halley, Roemer, Flamsted, Bradley, Maskelyne, Cassini) nyüzsögnek itt — akik vagy szintén versenybe szálltak a mesés díjért, vagy teljes erővel gáncsoskodtak a többiek ellenében! Esetleg a bíráló bizottságban játszották az eszüket és húzták az időt ahogy lehet, hogy a saját tiszteletdíjukat minél tovább zsebre tehessék.
A csillagászok az órásnak is amatőr Harrisont persze leintették, pénzt nem fizettek neki, előbb minden csillagászati megoldásról bebizonyították, hogy nem jó megoldás. Ez pedig évtizedekbe telt! Harrison megöregedve, leszegényedve, megalázva eközben annyira tökéletesítette hordozható óraszerkezetét, hogy végül a király könyöradományaként jutott a megérdemelt díjához.
Akinek tetszett Koestler: Alvajárók című vidám csillagászattörténete, az olvassa el ezt a roppant olvasmányos könyvet is, mert a földrajz, csillagászat, navigáció, órásművesség érdekességeivel találkozik és közben jól fog szórakozni.
Bár a könyvet szép színes borító takarja, belül a könyvben egyetlen ábra vagy kép nincsen. Ez a kötet egyetlen bibije.

Ajánljuk...