86. Kulin György: Az ember kozmikus lény…

{mosimage}

Megvásárolható a Földgyümölcse Bt (2040, Budaörs, Pintyőke u. 6.) címén 600 Ft-ért.

A magyar csillagászati mozgalom atyja 1988. novemberében fejezte be ezt a könyvet. Egy összegzést készített: milyen kozmikus élményeket ajándékozott a XX. században a fizika, a csillagászat, a biológia, és más természettudomány az emberiségnek, és személy szerint neki. Századának, életének élményeit, érzéseit szummázta, és egyben leírta barátai, kedves olvasói, embertársai felé is. Kulin György 1989 április 22-án úgy hunyt el, hogy könyvét már megírta, de ennek kinyomtatása már másokra, elsősorban Eszter leányára várt.
A 7-10 oldalakon Kulin György előszavával indul a kötet, már ebben is nyüzsögnek a szebbnél-szebb gondolatok.
A 11-170 oldalakon Gyurka bácsi vezet végig bennünket az Univerzumon. A testünket alkotó kozmikus anyagtól, az élettelen és az élő testeken át, a mi Naprendszerünk, és más naprendszerek lényeit kutatja, egészen a Kozmosz legnagyobb méretű objektumjaiig. Mi fenyegeti a mi bolygónkat? Külső hatások, vagy saját magunk? Hol vannak még technikai civilizációk? És ha egyedül vagyunk? A Kezdet és a Vég? Az ember és a Kozmosz viszonya?
Képek, ábrák, képletek, táblázatok nincsenek a könyvben, mert nem is kellenek! Elegendő a puszta szöveg, amely világos, lényegretörő, olyan mint az élő ismeretterjesztő előadás, vagy még inkább a személyes beszélgetés. Megérti a legegyszerűbb ember is, és csak ámul a csillagászatban búvárkodó: így is lehet: hát a világunk, íme ilyen! Egyszerű, elbeszélhető, megérthető, jól van megcsinálva! Egy kiegyensúlyozott humanista ember beszél itt optimista világképéről, és olyan jó azt hinni, hogy a minket körülvevő világ: valóban ilyen értelmes és szép!
A 171-184 oldalakon Bartha Lajos fűzi hozzá azt (a keveset), ami 1988-1995 között történt még a csillagászat mezején.
A 185-191 oldalakon Kulin György életrajzát olvashatjuk. A Magyar Csillagászati Egyesületet 1946-ban alapította meg. Mivel 1949-ben függesztették fel, és 1989-ben alakulhatott újra: csak” 40 évig tartott az MCSE szilenciuma.
A 192-194 oldalakon Kulin könyveinek bibliográfiáját látjuk: a fontosabb műveinek, könyveinek időrendi felsorolását. Ismerős a szövege! Ejnye! Itt lemaradt, hogy ezt bizony e sorok írója gyűjtötte össze, és közölte is a Meteor 1989.évf. 9. szám 49-50 oldalán.
A 195-218 oldalakon olyan számítási feladatok, mintapéldák következnek, melyeket Kulin nagyon szeretett. Ilyesmit más műveiben is szerepeltetett. Az ember ne csak passzívan vegye tudomásul a csillagászat számait: tudja saját maga kiszámítani, vagy legalábbis azt, miként juthatnánk ezekhez az értékekhez!
Kulin György könyve arra ösztönöz bennünket: csodálkozzunk rá a Világegyetemre, tegyünk fel kérdéseket bátran: és értelmes válaszokat fogunk kapni az Univerzumtól!
Emberi mivoltunk fejeződik ki abban, hogy nemcsak helyünket keressük a végtelennek tűnő térben és időben, hanem arra is feleletet szeretnénk kapni, hogy mi a viszonyunk a környező világhoz, a természethez.”

Ajánljuk...