Befagyott tenger a Marson

{mosimage}

Sik András geográfus-planetológus, a Collegium Budapest Mars Astrobiology Group nevű – ESA által finanszírozott – kutatócsoportjának tagja elmondta: a bemutatott nagy felbontású képeken jól látszott, hogy a területen lévő kráterperemek és magaslatok egyfajta “jégtörő hajóként” működnek. A lassan sodródó jégtömbök a kráterperemek körül feltorlódónak, majd tovahaladva hasadékszerűen szétválnak.

A kutatók tapasztalataik alapján feltételezik, hogy körülbelül 5 millió éve egy hatalmas repedéshálózaton át a felszín alól feltörő áradás sújtotta a vidéket, és a víztömeg rövidesen megfagyott. Az egészben az a furcsa, hogy a marsi egyenlítő szélességében a vízjégnek el kellett volna szublimálnia (azaz szilárd fázisból “elpárolognia”). Valószínűleg a vízjég azért maradt meg, mert a több millió éve még “élő” tűzhányók hamuja a jég felszínére ülepedett, és megakadályozta annak szublimációját.

Amennyiben a következtetés helyes, akkor geológiai értelemben a Mars nem teljesen halott bolygó, ugyanis néhány millió éve nagy mennyiségű folyékony víz lehetett a felszínen vagy közvetlenül alatta, amit már igazoltak is a NASA mars-járói. Az egyenlítő közeli területet további fényképezése kiemelt cél a Mars Expressz számára és a kutatócsoport egy következő leszállóegység célpontjaként javasolja, ahol az élet nyomai után fognak kutatni.

Ajánljuk...