Múzeumok éjszakája Dunaújvárosban

 

Különös, hogy ezen a hagyományosnak mondható rendezvényen mindenki Szent Iván éjszakájáról beszél, holott jún. 21-e, csaknem 3 nappal megelőzi a 24-i Iván napot. Ennek rejtélye a tropikus évben (Földhöz viszonyított Napállás) és a tényleges naptári időszámításban rejlik, amelyben végrehajtott naptárreform a csúszás okozója. A nyári napfordulót mintegy 2000 éve kezdték jegyezni, ami akkor az egybeesett a jún. 24-i Iván nappal. Napunk akkor még a Rák csillagképben ragyogott, ám azóta Földünk forgástengelye a Platoni év töredékével elmozdult (Platoni év= 25.850 földi év), emiatt tűzgolyónk 21-én az Ikrek csillagai között éri el a legmagasabb horizont feletti magasságát.
Dunaújvárosban a Múzeumok Éjszakája két helyszínen fog zajlani. Az Intercisa Múzeum (Városháza tér 4.), II. emeleti kiállító termében, Dr. Varró Ágnes néprajzkutató 17 órakor megnyitja a „Tisztes ipar emlékei” c. céhtörténeti kiállítást. A múzeum munkatársai 18–22 óráig tárlatvezetésre és múzeumi sétára várják az érdeklődőket, mialatt érdemes megtekinteni a „Földiekkel játszó égi tünemény” c. csillagászati kiállítást, ahol a Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyesület (DACSE) tagjai adnak információt a látottakról. A múzeumi sétán vétek lenne kihagynunk Várnai Gyula, Munkácsy-díjas képzőművész: „Dunaújváros története az őskortól az 1970-es évek közepéig” c. kiállítását. Ugyanitt a múzeum dolgozói zenei és irodalmi műsorokkal is készülnek: 19 órától a helyi Cimbora Klub tagjai, CIMBORA-MUZSIKA c. előadását, majd a Széchenyi István Gimnázium, PUXINPAD társulatának Moliére: Kényeskedők c. művét élvezhetik az érdeklődők. 20 órától a múzeumkerti dallamok műsorában fellép a Dunaújvárosi Vegyeskar, a Dunaújvárosi Főiskola Női Kara és a Széchenyi István Gimnázium Vegyeskara. Végül 21 órától a múzeumi programokat Ilyefalvi Emese reneszánsz kobozzenéje és Szendi Tünde éneke zárja.
       Második helyszín a római kőtárban található (víztorony mellett), ahol 15 17 óráig III. Béla „lovagrend reneszánsz tánciskolájából” és a „lovagi harcművészeti iskolájából” láthatunk jeleneteket. Estig a Római katonák, Kelták és a Kerecsen Íjászklub hagyományőrző bemutatói zajlanak, majd ókori és reneszánsz játszóházban pajzsok, fejdíszek, ékszerek, festett csempék készíthetők és 18 órától a Bánki Donát szakközépiskola reneszánsz pásztorjátéka következik. 19 órakor Keszi Tamás régész „Séta a római táborban és fürdőben” c. előadását csodálhatjuk, 20 órától pedig Dr. Draskóczy István egyetemi docens (ELTE) előadásában „Mátyás asztalánál” érezhetjük magunkat. 21 órától ókori lakoma részesei lehetünk és itt megkóstolható Apicius vacsorája és mátyás király süteménye. Reméljük, hogy 21-22 órára felragyognak a csillagok, mivel a –DACSE– amatőrcsillagászai távcsöves bemutatóra várják az érdeklődőket, amelyen a bolygók lesznek a főszereplők. Napnyugta után feltűnik a Szaturnusz, és tőle nyugatabbra a Mars és mire lenyugszanak, délkeleten már láthatóvá válik óriásbolygónk a Jupiter. Éjfél előtt feltűnik a fogyó Hold, és mire égi kísérőnk magasabbra emelkedik, mindenki vidám hangulatban készül a hajnalvárásra. Emlékeinkben lassan felelevenednek az egykori tűzzel kapcsolatos mágikus népszokások, és mint egykor, tűzgyújtással, vagy éppen tűzugrással ünnepeljük a közelgő Szent Iván napját.


Romhányi Attila

Ajánljuk...