Részleges napfogyatkozás 2005. október 3-án

Ezen a hétfőn egy gyűrűs napfogyatkozás indul útjára az Atlanti-óceánon, ami 222 km széles sávban áthalad majd Dél-Európán és Észak-Afrikán, amely földrajzi helyeken élők a fogyatkozás maximumában egy  vékony tüzes napgyűrűt láthatnak, mivel a napkorong szögátmérője nagyobb lesz, mint az előtte átvonuló újholdé.


{mosimage}


Ugyanekkor a Föld jóval nagyobb területét a részleges napfogyatkozás félárnyéka borítja, mialatt hazánkban 50-60% közötti fogyatkozásban gyönyörködhetnek, addig a jelenséget Dunaújvárosban (helyi idő szerint) az alábbi időpontokban észlelhetjük:


I.   Első kontaktus:   
10:04:38-kor a sötét holdkorong először érinti a 30 fok magasan ragyogó Nap peremét


II.  Maximum:
11:20:40-kor a holdkorong 0.542 részét  takarja a Napnak


III. Utolsó kontaktus: 12:40:17-kor a holdkorong elvonul a 40 fok magasra kúszott Nap előteréből, vége a részleges napfogyatkozásnak


Itt hívom fel a tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy a napfogyatkozást néző szemüveg, vagy a legsötétebb ívhegesztő védőüveg használata nélkül TILOS a Napba tekinteni, mert azonnali vakság lehet a következménye!!


A részleges fogyatkozásoknak  nincs olyan tudományos értéke, mint mondjuk az 1999. 08. 11-i totalitásnak, de mint látvány, sok érdekességet tartogat. Szabadban ilyen lehet az állatok viselkedése, az égbolt, és a felhők elszíneződése, vagy a hőmérsékletváltozás megfigyelése.


A Hold továbbrohanó félárnyéka később elhagyja hazánkat, majd a gyűrűs fogyatkozás sávjában túlhalad afrikai partjain, és a 3 óra 41 perc utazást követően  (14.100 km) az Indiai-óceánon elhagyja Földünket.


A részleges napfogyatkozást előidéző holdárnyék 2006. március 29-én ismét visszatér hozzánk és ha valaki ekkor eljut a totalitás sávjába, (Líbia, Egyiptom vagy a közelebbi Törökország) akkor ismét átélheti az 1999-es napfogyatkozásnál 2 perccel hosszabb teljesség élményét.

Ajánljuk...