Leszállás az Eroszon

{mosimage}Amikor tavaly, Valentin napján a NEAR űrszonda az Erosz kisbolygó körüli pályára állt, még senki sem sejtette, hogy a közelfényképezési feladatokon kívül egy év múlva a szonda le is fog szállni. A NASA bejelentése szerint a kísérletre azért kerül sor, mert a szonda hajtóanyag készlete a végét járja, már csak a fékezési manőver végrehajtásához elegendő.

Az Eroszról készült közelképek arra mutatnak, hogy a kisbolygó felszíne geológiailag rendkívül változatos, tele kráterekkel, barázdákkal. Átlagos sűrűsége, amely köbcentiméterenként 2,4 gramm, nagyjából megegyezik a földkéreg sűrűségével.A részletes elemzés még sok időt fog igénybe venni, de a képek sokat elárulnak az Erosz eredetéről, koráról, geológiai jellegzetességeiről.
A ház méretű, kiemelkedő szikladarabok között rábukkantak egy meglehetősen érdekes alakzatra. A mesterségesnek tűnő építmény leginkább egy fektetett kalapács alakjára emlékeztet. A legvalószínűbb magyarázatnak szintén az optikai hatás látszik, akárcsak a legendás Mars-arc esetében.

Ajánljuk...