Magyar (is) a Marson

Hiszen én nem a valóságban, hanem egy DVD lemezem én is ott vagyok, 3 és fél millió társammal együtt a Guszev-kráterben, ahol a Spirit marsszonda leszállóhelyét a tragikus véget ért Columbia űrrepülőgép utolsó személyzetének emlékére nevezték el.
– Jelentem, egy kicsit pattogtunk úgy egy jó kilométeren át, de még mindig jobban jártam, mintha a Gellérthegyről gurítottak volna le egy hordóban. Most már itt állok a rámpán és várom a pillanatot, hogy a kamerák szemével körbenézhessek a kietlen, de valamikor talán életet hordozott felszínen.
Két és fél évvel ezelőtt lehetett jelentkezni a “nagy útra”, és egy pillanatig sem haboztam (1. kép). Amikor az első képek megérkeztek a Földre, izgatottan kutattam a NASA honlapjain, hogy minél hamarabb láthassam a vörös bolygón készült első Spirit felvételeket (2. kép), és azt a bizonyos DVD-t. A napok múlva megérkező Opportunity is hoz egy ugyanilyen lemezt, hiszen biztonsági okokból két példányban készítették el. Amikor a főnököm figyelmébe ajánlottam, hogy képzeljen el engem két példányban, kapásból válaszolta: rendben Nándikám, ott a Marson…
Egyébként a Planetary Society kezdeményezésére indult az akció abból a célból, hogy minél több embert vonjanak be – még ha csak virtuálisan is – az amerikai űrprogramba, amelynek a siker úgy hiányzik, mint egy falat kenyér. Másrészt érdekes lehet a későbbi generációk számára, hogy vannak ilyenek időkapszulák a Marson. A 69 grammnyi szilikon-üveg borítású lemez rendkívül ellenálló képességgel rendelkezik, hiszen ki kellett bírnia a rá váró marsi nehézségek előtt például a földi sterilizációt is, nehogy évezredes szokásaink szerint megfertőzzük bolygótársunkat. A lemez 500 év elteltével is olvasható lesz, bár nagy kérdés: kinek lesz hozzá lejátszó berendezése?


  


 


 A lemez elkészítésében a LEGO cég is közreműködött. Ezt az együttműködést jelképezi a lemez közepén üdvözlésre emelt karú robot, melynek neve: Astrobot (3. kép). Dolgozni is fog: mágnesével begyűjti a porrészecskéket, és a marsi égbolt színét is fogja tanulmányozza. A 4-es képen vörös nyíl mutatja a DVD helyét, és a tervek szerint a marsautó legördülése előtt kamerájával visszapillant majd a lemezre.
Sajnos, csak innen a Földről tudok integetni neki…


{mosimage}

Ajánljuk...