Megtaláltak néhány hővédő csempét

Szakemberek egész sora vázolja elképzeléseit, amelyek a hővédő csempe, vagy csempék megsérülését, leválását helyezi a katasztrófa középpontjába. Annyi bizonyosnak látszik, hogy a Columbia űrrepülőgépet a tervezettnél nagyobb hőterhelés érte, ezért a ténylegesen sérült csempéknél átégethette a szerkezetet. Arra a kérdésre, hogy a csempe vagy csempék sérülését, az emelkedés során leváló szerkezeti darabok, vagy egy idegen testtel való összeütközés okozta a Föld körüli pályán, esetleg a visszatérésnél, ma még nincs egyértelmű válasz.
A NASA megerősítette, hogy az űrhajósok nincsenek kiképezve a sérült csempék javítására, cseréjére a világűrben, és nem lehetséges megfelelő számú tartalék csempét raktározni az űrrepülőgépen a 33 ezer darabos készlethez. A NASA mérnökei, szakemberei eredetileg gondoltak ilyen jellegű meghibásodás javítására. A Columbia első két repülésére készülő személyzetek egyik tagjával bizony gyakoroltatták a csempe javítását, felragasztását a világűrben.


 


 {mosimage}
A két hővédő csempét Powell (Texas) közelében találták meg. A fenti képen a csempén jól látható a sérülés mértéke, míg az alsón a sárga pettyek, foltok inkább az idegen testtel való összeütközést mutatja (NASA).

Ajánljuk...