Centenáriumi Kulin-ünnepség Nagyszalontán

A rendezvény Kulin György egykori lakóházánál kezdődött. Tornai Melinda, a rendezvény moderátora, pár szóban méltatta Kulin Györgyöt. Ezután egyperces néma főhajtással tisztelgett az egybegyűlt közönség, majd megkezdődött a koszorúzás. Elsőként a Polgármesteri Hivatal részéről Török László polgármester és Illyés Lajos alpolgármester helyezte el koszorúját. Ezt követően a Magyar Csillagászati Egyesület koszorúja került az emléktábla mellé, mellyel Mizser Attila főtitkár, Teplicky István titkár és Boros-Oláh Mónika egyesületi tag rótta le tiszteletét. A megyei RMDSZ képviseletében Pete István szenátor és Sóki Béla képviselő koszorúzott. Majd Márki-Zay Lajos csillagász, Kósa-Kiss Attila és Csukás Mátyás amatőrcsillagászok közös koszorúja került az emléktábla alá.

Ezután az ünneplő közönség átsétált az Arany János emlékparkba, ahol Nagyszalonta jeles szülötteinek köztéri szobrai állnak. A Kulin-szobor előtt Mizser Attila tartott beszédet, majd következett a szobor megkoszorúzása. Itt is elhelyezte koszorúját a Polgármesteri Hivatal, a Magyar Csillagászati Egyesület, a megyei RMDSZ, Márki-Zay Lajos csillagász, Kósa-Kiss Attila és Csukás Mátyás amatőr csillagászok, továbbá Tóth Imre, Sarkad polgármestere, Balogh Zoltán a Hajdúböszörményi Önkormányzat, s egyúttal az MCSE Hajdúböszörményi Csoportja nevében, valamint a Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a RMDSZ helyi szervezete, a MIDESZ helyi szervezete, az Arany János Művelődési Egyesület és az Arany János Irodalmi Kör.

{mosimage}

A program a Magyar Házban folytatódott. Az emlékkiállítást Csukás Mátyás nyitotta meg. Beszédében röviden összefoglalta Kulin György életútját, pályájának fontosabb szakaszait, életművének jelentősebb eredményeit. A kiállítás anyagát Márki-Zay Lajos, Kósa-Kiss Attila és Csukás Mátyás állította össze az MCSE segítségével. Kiállításra kerültek könyvei, cikkei, róla szóló megemlékezések, tucatnyi levél és néhány távcsőtükör, melyeket már nem tudott befejezni. A kiállítás után a meghívott politikusok rövid köszöntőjét hallhattuk: Pete István szenátor, Sóki Béla képviselő és Tóth Imre, Sarkad polgármestere mondta el ünnepi gondolatait.

A köszöntők után Márki-Zay Lajos diavetítéssel egybekötött előadása következett. �Az Emberről és Univerzumról Kulin György szellemében” című színes előadás, ugyanarra a kérdésre próbált választ adni, amelyikre Kulin György is kereste a választ számos könyvében: hol a helye az embernek az Univerzumban? A sok személyes élménnyel megtűzdelt előadás és a magával ragadó stílus a terembe varázsolta Gyurka bácsi szellemét.

A rendezvény befejezéseként megtekintettük Orha Zoltán Az égbolt apostola c. dokumentumfilmjét, amely Kulin György munkásságát mutatta be. A film befejeztével ismét Márki-Zay Lajos lépett a mikrofon elé, és átnyújtott Nagyszalonta polgármesterének, Török Lászlónak egy borítékot, melynek tartalmát a Kulin-ház tatarozására ajánlott fel. Egyúttal felkérte Mizser Attilát, hogy ha lehetséges, a MCSE szervezzen gyűjtést erre a célra. Mint utóbb megtudtuk, a tatarozási terv már elkészült, már �csak” a helyi tanács kell jóváhagyja, illetve a költségvetésből kell kigazdálkodni az ehhez szükséges összeget, mely kb. 500 millió lej, azaz 3,3 millió Ft. A meghívóban utolsó programként szerepelt még a távcsöves bemutatás is, de a borult ég miatt erre nem került sor. Sajnos a közönség nem részesülhetett “Galilei-élményben”, ennek ellenére egy szép megemlékezés emlékével gazdagodva hagyhatta el a Magyar Házat.

(A Kulin-ház homlokzati felújítására szánt adományok egy elkülönített számlaszámra küldhetők, a következő bankszámla-számra: Bay Zoltán Inf. Szakk. Isk.; OTP 11733027-20047153. Aki adakozik, feltétlenül írja rá a csekkre, vagy átutalásra azt, hogy “Kulin-ház felújítására”. Hozzájárulását köszönjük!)

 

Ajánlat:
A megemlékezés képgalériája

Gyűjtés a nagyszalontai Kulin-ház felújítására

Ajánljuk...