A hónap témája a Polarisban: Óbuda csillagai III.

Kerületünk csillagászati érdekességei közül következzék most a Teremtés-dombormű, amely valamikor az Alkotás utcában álló  Alkotás-házat díszítette.

A szóban forgó dombormű egykor az Alkotás házon (ma: Jakobinusok tere 5.) volt látható, az épület timpanonjában. Az Alkotás házat 1937-ben bontották le, a dombormű ma – sajnos sérülten – a Kiscelli Múzeumban tekinthető meg. Ismeretlen művész alkotása az 1830-as évek elejéről. Középpontban a Teremtő, körülötte az általa teremtett világegyetem szimbólumai: Nap, Hold, csillagok, feljebb néhány állatövi jegy.

Innen tehát az Alkotás utca ma is használatos neve, mely – Budapest teljes utcanévlexikona szerint – volt már Gömbös Gyula utca, de Teremtés utca, de Nap utca is, 1989-ben a Kun Béla út elnevezést is javasolták (bizonyára Varga Imre lendületes alkotása kapcsán). Az alkotás-teremtés kérdéskört részletesen tárgyalja a Hegyvidék cikke.

A dombormű már önmagában is érdekes alkotás számunkra – csillagászati vonatkozásai miatt.

20150101-alkotas-teremtes

Ha megtekintettük a Kiscelli Múzeum kiállítását, benne a Teremtés-domborművel, derült idő esetén szeretettel várjuk az érdeklődőket az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban is.

 

Ajánljuk...