A hónap (mű)tárgya: Hobbym: a csillagos ég

Nem vagyunk múzeum, nincs komoly gyűjteményünk, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.

Ötven évvel ezelőtt mutatta be a Magyar Televízió a Hobbym: a csillagos ég című riportfilmet, Kollányi Ágoston és Kulin György közös alkotását. Jól tudjuk, milyen hatása volt akkor Magyarországon bárminek, amit az MTV sugárzott, így volt ez a Hobbym esetében is. Kiválóan népszerűsítette az amatőrcsillagászatot, amint arról az MTVA is megemlékezik honlapján.

A Hobbym: a csillagos ég még bőven a filmes korszakban született, és az elkészült filmet is csak az tudta megtekinteni, aki figyelemmel kísérte az MTV műsorát, vagy pedig eljárt Kulin György előadásaira. Szokás volt, hogy a népszerűsítő előadások után valamilyen ismeretterjesztő filmet is levetítsenek a hallgatóság számára. A korszakban született csillagászati és űrkutatási népszerűsítő filmjei között természetesen ott volt a Hobbym: a csillagos ég is, amelyet Kulin egy-egy előadása után megtekinthettek a szerencsések.

Novemberi (mű)tárgyunk mi más lehetne, mint az a 16 mm-es filmtekercs, amellyel Kulin György járta az országot, és előadásait követően a Hobbym: a csillagos ég örömteli perceivel örvendeztette meg a nagyközönséget – ha volt a teremben vetítőgép és hozzáértő mozigépész. Valaki filctollal írta rá a film címét az orsóra: “Hobbim a csilagos ég”. Nézzük el ezt a helyesírási hibát, amit egészen biztosan nem Kulin György követett el, sokkal inkább az egyszeri mozigépész számlájára írandó…

A filmről és születésének körülményeiről november 26-i előadásunkon lesz szó.

 

Ajánljuk...