A hónap (mű)tárgya: Csillagfürkész

E havi műtárgyunk nem különleges ritkasága, kalandos fennmaradása, magas kora, vagy éppen elegáns megjelenése miatt került a sorozatba. A hazánkban távcsöveiről ismert Celestron cég ma már sokak számára réginek tetsző, az okostelefonok korszakának hajnaláról származó termékéről van szó – amelyet azonban, ahogyan látni fogjuk, a cég üzletpolitikája a használati eszközök közül mára a múzeumi tárgyak közé sorolt át.

2006-os megjelenésekor még nem voltak széles körben elérhetőek a mai okostelefonok, áruk magasabb, teljesítményük jóval szerényebb volt a maiaknál. Még néhány évnek kellett eltellnie, hogy megjelenhessenek a telefonokon futó, az égbolt digitális térképét tartalmazó, akár az égre való felmutatás útján is tájékozódni képes csillagászati szoftverek, illetve az ezeket kiszolgáló komponensek a telefonokban. Úgy tűnik, a csillagos égbolt „megtanulása” hagyományos módszerrel, térképeket magunk elé, magunk fölé tartva megpróbálni azonosítani a csillagképeket, majd tájékozódni közöttük már akkor sem számított népszerűnek (bár jegyezzünk meg, hogy igazi, maradandó tudás ez a régi, fáradságos és időigényes módszer ad csak). Nem is beszélve az égbolt halványabb, szabad szemmel nem látható objektumairól, melyek felkereséshez még részletesebb térképre van szükség.

A SkyScout képe az Amazon.com kereskedőoldalon. A felénk néző részét irányítjuk az égboltra, túlsó oldalán keressük célpontunkat, az információk pedig a sárgás színű kijelzőn jelennek meg.

Így született meg a Celestron furcsa kinézetű SykScout nevű „személyi planetáriuma”. Az eszköz a pontos idő, valamint a pontos földrajzi hely ismeretében (mely utóbbi megszerzéséhez már használja a GPS-holdakat), érzékeli az eszköz betekintés során felvett irányát, így a szoftver sokszáz objektum adatait volt képest megjeleníteni kijelzőjén, a legnépszerűbb 200 objektumról pedig rövid planetáriumi előadást tart (hasonló lett később a konkurens Meade mySKY Personal Planetarium nevű eszköze is. Itt a futurisztikus, pisztoly alakú markolat hátsó felén az objektum képe is megjelent).

A mi példányunk.

Valahogy így kellene használni – ha működne.

Minden bizonnyal jó mulatság lenne akár még ma is használni bemutatók során ezt a műszert, ami alig 15 éve vált elérhetővé. Sajnálatos módon azonban a fejlesztők nem tartották szem előtt a beépített szoftver frissíthetőségét. Így aztán ez ma már nem képes a valódi földrajzi pozíciót meghatározni, sem az időadatot kinyerni a GPS-műholdak jeleiből, ami pedig még szomorúbb, hogy ezek kézi beállítására sincs mód: 2015-ben kis planetárium számára véget ér a naptár. Szomorú példája annak, hogy minimális előrelátással napjaink sokat emlegetett rohanó és fogyasztó társadalmában is lehetett volna egy sok évtizedig hasznos eszközt alkotni – de mivel a jelek szerint bár kis igény lett volna rá, a gyár nem tett elérhetővé frissítéseket, így a SkyScout planetárium a polcokra kényszerül.

Ajánljuk...