A hónap (mű)tárgya: Három királyok

Nem vagyunk múzeum, nincs komoly gyűjteményünk, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.

 A betlehemi csillag egyike a Biblia érdekes csillagászati vonatkozásainak. Mibenlétéről könyvtárnyi irodalom született, olvasóink figyelmébe ajánljuk Ponori Thewrewk Aurél Csillagok a Bibliában című művét, amely a Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról tölthető le. A csillagot, amely a napkeleti bölcseket elvezette Betlehembe, Jézus születési helyére, többnyire valóban csillagként ábrázolták évszázadokon keresztül, de gyakoriak az üstökösábrázolások is. A betlehemi csillag legelső ismert ábrázolásai közé tartozik a ravennai Új Szent Apollináriusz (Sant’ Apollinare Nuovo) bazilikában látható gyönyörű mozaikrészlet, amelyen Gáspár, Menyhért és Boldizsár egy csillagot követnek, kezükben ajándékokkal. A ravennai ókeresztény templom egyike a legszebb fennmaradt ilyen épületeknek, mozaikjai pedig – mint általában a Ravennában található mozaikok – páratlan szépségűek.

Az Új Szent Apollináriusz bazilika mozaikjai valamikor a hatodik században készültek. A számunkra legérdekesebb, legkedvesebb részlet alapján készítette el a képen látható mozaikot Varsányi Zsuzsa restaurátor, aki szívesen foglalatoskodik mozaikokkal.  A mi betlehemi csillagunk valamikor a 2010-es évek elején született, tehát sokkal fiatalabb, mint a ravennai példakép…

Ajánljuk...