A hónap (mű)tárgya: Hoser-féle ingaóra

Nem vagyunk múzeum, nincs komoly gyűjteményünk, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.

Az időmérés a csillagászat egyik legősibb feladata. Volt idő, amikor a köztéri órák jelentették a pontos időt a fővárosiak számára. Ezek közül a leghíresebb, a Múzeum körúti Hoser-féle ingaóra a mai napig üzemel.

A nagymúltú Hoser-cégről olvashatunk Prusinszki István blogjában, vagy megnézhetjük Saly Noémi előadását a Youtube-on. Hoser Viktor órás vállalkozása csillagászati célú, pontosan járó ingaórákat is készített az előző századfordulón. Ilyen, Hoser-féle ingóra regulázta a Szabadság-hegyi csillagvizsgáló egyik kis kupolájában a 19,2 cm-es Merz-Cooke-refraktor óragépét is, amely távcsővel volt szerencsém észlelni az 1980-as évek közepén. 

Hoser Victor cégének hirdetése Az Időjárás c. meteorológiai-csillagászati folyóirat 1906. évi évfolyamából.

A Polarisban őrzött példány is az előző századforduló időszakából való. A bejárat mellett meghúzódó ingaóra méltóságteljesen méri az időt, sokan rácsodálkoznak látogatóink közül. 

A Hoser-féle ingaóra számlapja.

A Hoser-féle ingaóra nyitott ajtóval.

A számlap tanúsága szerint 418-as sorszámú időmérő szerkezet egyetlen felhúzással egy hétig képes működni. Az alábbi videón látható, miként kell felhúzni (a felvétel készítése előtt két nappal húztuk fel, ezért csak két napnyit kell húzni a súlyon, egyébként a procedúra sokkal tovább tart):

Ajánljuk...