A hónap műtárgya: International Year of Astronomy

A Nemzetközi Csillagászati Unió a 2009-es évet a csillagászat nemzetközi évének nyilvánította, amely hivatalos nemzetközi év státuszt is nyert az ENSZ-től.

Miért éppen 2009 lett a csillagászat éve? Mert 400 évvel azelőtt, 1609-ben Galileo Galiei az égbolt felé fordította kezdetleges távcsövét, és ezzel megkezdődött a csillagászat távcsöves korszaka. Az új eszköz valóban forradalmasította tudományágunkat, ma már elképzelni is alig tudjuk, milyen lehetett a csillagászat világa távcsövek nélkül.

Az év tematikája is a távcső körül forgott, az egyik fő cél az volt, hogy minél többen részesülhessenek a Galilei-élményben, vagyis a legelső távcsőbe pillantás rácsodálkozás-élményében. 2009-ben honosodott meg hazánkban a járdacsillagászat, vagyis találó elnevezést kaptak azok a bemutatók, amelyeket szabadban, tereken, utcasarkokon tartanak világszerte a csillagászat lelkes önkéntesei.

Az International Year of Astronomy honlapja.

A nemzetközi év zárórendezvényét az itáliai Páduában tartották, abban a városban, ahol Galilei elkészítette távcsöveit és elkezdte vizsgálni az égbolt jelenségeit.

A rendezvénysorozat egyik támogatója a Thales Alenia nevű cég volt, amely egyike a legjelentősebb európai űripari vállalkozásoknak. Ez a kis szivacslabda egyaránt emlékeztet a Csillagászat Nemzetközi Évére és a támogatóra, a Thales Aleniára.

A rendezvénysorozat magyar nyelvű pakátja.

Ajánljuk...