A hónap (mű)tárgya: Magyar a világűrben!

Nem vagyunk múzeum, nincs komoly gyűjteményünk, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.

Negyven évvel ezelőtt óriási szenzációnak számított, hogy végre van magyar űrhajós, Farkas Bertalan személyében. Az 1980. május 26. és június 3. között lezajlott űrutazás minden mozzanatát fokozott figyelem övezte. 

Farkas Bertalan nagyjából abban a pillanatban átváltozott minden magyarok Bercijévé, amint elkezdődtek a tudósítások a Szojuz–36 történelmi útjáról. A rokonszenves és fess fiatalember egy csapásra szupersztárrá vált, amit igazán csak akkor lehetett érzékelni, amikor megkezdődött országjáró körútja. Mert hiszen mindenki szeretett volna vele találkozni, látni-hallani, miket tapasztalt odafenn, a világűrben a „mi Bercink”. Akkor persze még nem úgy mondtuk, hogy „szupersztár”: Farkas Bertalan egyszerűen csak elképesztően népszerű lett.
Magyarországra való visszatérése után valóságos diadalút vette kezdetét, hasonlóan, mint Gagarin 1961-es látogatásakor. A magyar űrhajós egymás után tett eleget a meghívásoknak, egy-egy városban kitüntetett szeretettel fogadták. Azok a csillagászati szakkörök, amelyek vendégül láthatták Farkas Bertalant, máig nagy becsben tartják a látogatáskor született fotókat, dedikációkat, autogramokat. Az egy hétig tartó űrutazásról tartott élménybeszámolókat mindenki örömmel, feszült figyelemmel hallgatta.


A magyar űrrepülés korszakának egyik érdekes emléke az a kislemez, amelynek egyik oldalán az űrutazás hangdokumentumai, a másikon pedig az LGT-ből és a Neoton Famíliából verbuválódott alkalmi Asztronauta zenekar dala, a Magyar a világűrben hallható.

Kedves csillagászatot kedvelők, barátaink!

Tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet mindenkit súlyosan érint, minden szervezetnek, egyesületnek gondot okoz a talpon maradás.

A Polaris Csillagvizsgáló belépődíjai segítettek állandó költségeink fedezésében, ám ezek a bevételek most elmaradnak, ugyanakkor a Polaris bérleti díjait továbbra is fizetnünk kell.

Ennek ellenére virtuálisan megpróbáljuk folytatni ismeretterjesztő munkánkat, hogy minél több embernek juttathassuk el az égbolt csodáit. Mindenkit arra buzdítunk, hogy nézzen fel az égre, ne maradjon le az aktuális látnivalókról. Érdekességeket hozunk el a csillagászat világából, visszaemlékszünk a nagy elődökre a csillagászat, asztrofizika, űrkutatás világából, kitekintünk a jövőben tervezett űrmissziókra, kutatási területekre.

Működésünk eddig sem volt elképzelhető támogatásotok nélkül, amire most nagyobb szükség van, mint valaha. Ha arra érdemesnek találtátok keddi előadásainkat, virtuális bemutatóinkat, kérjük támogassátok egyesületünket legalább egy belépő árával. Köszönjük!

Segítségetekkel tovább folytathatjuk munkánkat, hogy az égbolt tényleg mindenkié legyen.

Magyar Csillagászati Egyesület
Banszámlaszámunk: 62900177-16700448

 

Ajánljuk...