A hónap (mű)tárgya: Moon Landing

A holdraszállás jelentőségét nem kell ecsetelnünk olvasóinknak.  Az esemény híre mindenhová eljutott, mindenki izgatottan várta, mi fog történni az Apollo-11 űrhajósaival. Természetes, hogy a legnagyobb újságok a címlapon hozták a hírt: végre ember lépett a Holdra!

De nemcsak a nagy példányszámú, országosan megjelenő sajtótermékek emlékeztek meg az eseményről. E havi műtárgyunk egy regionális kiadvány, az angol Evening Post (Reading Evening Post) holdraszállás alkalmából kiadott különleges, húszoldalas színes melléklete.

Az 1969. augusztus 2-án megjelent újság jól tükrözi azt a lelkesedést és érdeklődést, amit az 51 éve történt események váltottak ki. A kissé megsárgult lapokon végigkövethetjük az Apollo-11 útját a starttól a holdsétán át egészen a visszatérésig, beleolvashatunk a hajónaplóba, gyönyörködhetünk a Nyugalom Tengerénél készült ma már ikonikusnak számító felvételekben (első emberi lábnyomok egy idegen égitesten, vagy Neil Armstrong Buzz Aldrin sisakjáról visszatükröződő alakja), de olvashatjuk a híres mondatokat is (pl. „a Sas leszállt”, vagy „kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”). Sokáig lehetne még folytatni.

Az újságok az akkori, internet nélküli korban a rádió és az akkor még nem minden háztartásban található televízió mellett egyedüli hírforrásnak számítottak, így nagyon sokan szerezték innen információikat. A különleges kiadvány a szokásos hirdetéseket leszámítva kizárólag az Apollo-11 útjáról és a Holdon tett sétáról szól. Még a hirdetéseket is ennek megfelelően alakították: a hirdetett termékek illusztrációi hogy, hogy nem mind hasonlítottak pl. a visszatérő kabinhoz, vagy a Saturn V hordozórakétához, de egy másik hirdetésben pl. a vásárlás olyan örömöt vált ki egy hölgyből a szöveg szerint, hogy már-már a Holdon érezheti magát.

Ha valaki kedvet kapott, hogy egy kordokumentum szemszögéből is megismerje az első, idegen égitestre tett utazást, és szeretne belelapozni a történelembe, az 51 éves ráncfelvarráson (valójában vasaláson) átesett újságot megtalálja az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló recepcióján.

Az évtizedeken át összehajtott állapotban megőrzött újságot valóban ki kellett vasalni ahhoz, hogy kényelmesen lapozható legyen.

Nem vagyunk múzeum, nincs komoly gyűjteményünk, azonban vannak érdekes és nekünk kedves csillagászati-űrkutatási vonatkozású tárgyaink, amelyeket szívesen bemutatunk a hozzánk látogatóknak.  Amennyiben Önnek is van olyan csillagászati-űrkutatási relikviája, amivel gyarapítaná gyűjteményünket, kérjük, keresse meg a Magyar Csillagászati Egyesületet!

Ajánljuk...