A hónap műtárgya: űrturista

Gagarin történelmi űrutazása után hat évtizeddel még mindig nagy eseménynek számít, ha valaki feljut a világűrbe. Még mindig nem mondhatjuk el, hogy az űrrepülés rutinfeladat lenne, az űrturizmus is még csak bontogatja szárnyait.

A magyar születésű Charles Simonyi (Simonyi Károly) az egyetlen űrturista, vagy inkább űrutazó, aki két ízben is járt a világűrben, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. A maga tehetségéből és a saját pénzéből járhatott a világűrben, Szojuz űrhajók fedélzetén eljutva az űrállomásra, majd visszatérve a Földre.

Azért is mondjuk róla, hogy inkább űrutazó, mint űrturista, mert számos tudományos kísérletben is részt vett. 2007-es útja során a következő programokban működött közre:

  1. Az IZOM című programban Simonyi a mélyen húzódó emberi izmok sorvadását vizsgálta a súlytalanság körülményei között, regisztrálva saját maga szubjektív deréktáji fájásérzetét a nap folyamán.
  2. A MINTA nevű kísérleti programban az ISS-en élő mikroorganizmusok fajtáit tanulmányozta, s egyben az űrrepülés körülményeihez való alkalmazkodásukat kutatta.
  3. A PILLE-ISS elnevezésű programban a saját magát érő kozmikus sugárterhelést mérte a magyar gyártmányú Pille dózismérővel.
  4. A Mátrix Z1 című programban az ISS fedélzetére különböző időpontokban eljuttatott videokamerák CCD mátrix érzékelőinek állapotát fürkészte, és kísérleti videófelvételeket készített a Földről.

A hónap műtárgya egy valódi, dedikált fénykép, amelyen Simonyi és 2009-es expedíciójának űrhajós társai láthatók. Köszönjük a képet Schuminszky Nándor barátunknak!

Charles Simonyi, Gennagyij Padalka és Michael Barratt, az ISS-re induló Expedition 19 űrhajósai a bajkonuri űrközpontban.

Ajánljuk...