Csillagnéző túra a budai hegyekben

Több alakalommal részt vettem a Zselicben Kolláth Zoltán csillagnéző túráján. Felmerült bennem, hogy miért kell ilyen messze utaznunk, miért nincs itt Budapest környékén is hasonló? Talán lenne rá igény! Ezért a Polaris Csillagvizsgálóban elhatároztuk, hogy teszünk egy próbát. Itt Pesten nincs olyan szép égbolt, mint a Zselicben, de a csillagokat a hegyekben jobban lehet látni, mint a belvárosban. Így meghirdettük egy esti kirándulást október 10-ére, és elvállaltam a túravezetést. Özönlöttek az érdeklődő e-mailek, telefonok. Viszont a meteorológia ódákat zengett a rossz időjárásról. De reménykedtem. Egész nap pocsék volt az ég, felmerült bennem, hogy este egyedül fogok várakozni a találkozóhelyen. A felhők azonban oszlani kezdek, és este 6-kor megláttam a lemenő Napot. Fél 7-kor már 48 ember várta az indulást a 11-es busz végállomásánál. Hihetetlenül boldog voltam, hogy ilyen nagy az érdeklődés. Teljesen vegyes korosztály jött össze. Sokan a csillagászati honlapokról értesültek erről az eseményről, de többen most találkoztak először ezzel a hobbival. Ezt a Helyi Téma újságban megjelenő felhívásnak köszönhetjük.

Elsétáltunk az Árpád kilátóig. Már erősen esteledett, így megnézhettük Budapest fényeit, a dunai hidakat, és az égbolton a Jupitert. Elhaladtunk az Oroszlán-szikla mellett, és  a Vitorlázórepülő-tér feletti Homok-hegyet neveztük ki észlelőrétnek. Addigra már elmentek a felhők, és megmutathattam a fontosabb csillagképeket az érdeklődőknek. Előkerültek a binokulárok, megkerestük az M13-at, Perseus-ikerhalmazt, Andromeda-ködöt, és láttuk a Jupiter két holdját is.

Félórányi pihenés, nézelődés után a piros kör jelzésen visszamentünk a buszmegállóhoz. Addigra már ismét felhős lett az ég. Mire hazaértem, már esett az eső. Milyen szerencsénk volt! A nagy érdeklődésre való tekintettel elhatároztuk, hogy rendszeressé tesszük az esti csillagnéző sétákat a Budai-hegységben.

{mosimage}

Legközelebb november 20-án, péntek este megyünk egy körútra. Találkozunk este 6-kor a 137-es busz máramarosi úti végállomásánál (a buszfordulónál).

A Hármashatár-hegy környékén teszünk egy 5-6 km-es sétát, majd visszamegyünk a 137-es buszhoz. Kötelező felszerelés: zseblámpa, kényelmes cipő. Ajánlott felszerelés: láthatósági mellény, binokulár.
Túravezető: Kerényi Lilla, E-mail: kerlilla@freemail.hu (Előzetes jelentkezés nem szükséges) A túra eső esetén elmarad!

Ajánljuk...