Észlelőszakkör II.

Az elmúlt év sikereire és tapasztalataira alapozva idén is megszervezzük az észlelőszakkört 2012. októberétől kezdődően.

Az új és régi érdeklődők a következő szakkörön is megismerkedhetnek:

  • a távcsöves alapfogalmakkal
  • az égi koordináta-rendszerekkel, az égbolton való tájékozódás alapjaival, csillagképekkel, a csillagtérképek és atlaszok használatával
  • az észlelések feljegyzésével és a rajzolás alapfogásaival.

A foglalkozások során sorra vesszük az egyes észlelési területeket (Nap, Hold, bolygók, mélyég-objektumok, változócsillagok, kettőscsillagok és a fotózás alapjai), minden észlelési területről rövid, lényegre törő előadást tartunk, a területet rendkívül jól ismerő, tapasztalt amatőr-, vagy szakcsillagászok bevonásával, majd az adott területhez kapcsolódóan gyakorlati észlelőmunkát, műhelyfoglalkozásokat végzünk, figyelembe véve az adott területhez kapcsolódó észlelési specialitásokat, valamint rajztechnikai fogásokat. Megismerkedünk a fotózás alapjaival és a különböző fotózási technikákkal.

Mindezekhez rendelkezésünkre áll idén is:

  • a Csillagvizsgáló előadóterme, ahol az elméleti foglalkozásokat és műhelymunkákat tartjuk
  • a Polaris és a szervezők távcsövei, melyekkel a kupolában, illetve a teraszon a gyakorlati észlelőmunkát végezhetjük.
  • a Csillagda terasza, ahol lehetőség van a saját műszerek felállítására, így saját távcsöveinkkel gyakorolhatjuk az észlelőmunka fogásait, megtanulhatjuk hogyan kell jusztírozni, összerakni, pólusra állítani a távcsövet, majd megkeresni és megfigyelni az égi objektumokat.

A foglalkozásokat havi rendszerességgel tartjuk meg, kivéve a fotózásról szóló részt, melyet – terjedelmi okokból – kettébontottunk, de egy hónapon belül rendezzük meg.

A szakköri alkalmakat szombati napokon (az első alkalommal kivételesen vasárnap) tartjuk, legtöbbször kora délutáni kezdéssel, melyet a sötétedés beálltával követ a gyakorlati észlelőmunka.

Az első foglalkozás október 14-én lesz. A részletes program itt olvasható:

http://www.mcse.hu/egyesuleti_hirek_2012/20120820_eszlelokor2.html

Ajánljuk...