Múzeumok éjszakáján

Az idei volt a tizedik Múzeumok Éjszakája. A rendezvénysorozaton már 2003-ban is részt vettünk, azonban csak 2006 óta van folyamatos múzeuméjszakai jelenlétünk. Az idei éjszaka különösen szépen alakult, hiszen a levegő átlátszósága kiváló volt, a langyos éjszakában pedig öröm volt távcsövezni.

A Polarisban sötétedéstől hajnalig vártuk az érdeklődőket, mintegy 80 fő keresett fel bennünket ezen a szép nyári éjszakán. Az est sztárja a gyűrűs Szaturnusz volt, de távcsővégre került minden, mi szem-szájnak ingere. A Vénusszal természetesen nem szolgálhattunk, de épp elég Vénusz-dózist kaptunk májusban és különösen a június 6-i hajnali Vénusz-átvonulás alkalmával. Az éjszaka számunkra nagyon jól alakult, mert éjjel 1 után, amikor lekapcsolták a városban a díszvilágítást, felderengett egünkön a Tejút! A Tejút ritka vendég a fényszennyezett fővárosban, ezért nagyon megbecsültük a látványt. Sajnos ekkor már elég kevés vendégünk volt, bár még a hajnali szürkületben is érkezett két látogatónk. Az éjszaka látványosságai közé tartozott a Nemzetközi Űrállomás két átvonulása, a második alkalommal majdnem pontosan a zenitben haladt át Jupiternél is fényesebb “űrtanya”.

{mosimage}

Az igazi Jupitert már csak azok látták, akik hajnalig kitartottak. Megérte ébren maradni, mert a Hold és a Jupiter szép együttállásával búcsúztathattuk a 2012-es Múzeumok Éjszakáját. Mellékelten látható Nagy László felvétele a holdsarló és a Jupiter párosáról.

Önkénteseink három további fővárosi helyszínen tartottak távcsöves bemutatót.

A műegyetemi szereplés jól sikerült. Spányi Péter és Blumberger Zoltán tartott bemutatót, eleinte a Mars, majd a Szaturnusz volt a célpont. Az ég most végre tökéletes volt. Kb. 3/4 1 körül pakoltak össze, miután kaptak egy kis záró tortát a rendezőktől.

A Múzeumok Éjszakáján az Aquincumi Múzeumban a csillagászbemutató nagyon jól sikerült. Az este vitathatatlan sztárja természetesen a Szaturnusz volt! Rengetegen voltak, az utolsó vendégeink fél kettő fele mentek el. Az elsők között bolygókat és kettős csillagokat mutattunk be, de a későbbiekben sort tudtunk keríteni számos szép és fényes mélyég-objektumra is.

Petrasitz Péter a Hősök terén tartott bemutatót: Sikerült valóra váltanom tervemet, és a Múzeumok Éjszakáján távcsővel kivonultam  a Hősök Terére. Igazi tömeg volt a rendezvényen. Naplementéig a napfoltokat mutattam be, majd egy kis műszaki szerelés után sötétedéstől a Szaturnuszt. Szerencsére a követő motort sikerült megjavítanom, és így folyamatosan váltották egymást a sorban állók. A Galilei élmény hangkitörése mindenkinél felismerhető volt. Többen mondták, hogy ez a nem várt bemutató volt az est legérdekesebb állomása. Nagy meglepetést okozott, hogy a budapesti díszkivilágítást éjjel 1 órakor kikapcsolták, mint bármelyik más napon. Csillagász szemmel ennek örülhettünk volna, de addigra a Szaturnusz  éppen elbújt egy ház mögé. Furcsa, hogy aki “dolgozik” és fásultan kezeli a kapcsolókat nem szerez tudomást egy ilyen, sikeres országos rendezvényről. A szervezők pedig nem gondoltak erre a lényeges egyeztetésre. A vidám, külföldieket is megmozgató esemény hirtelen szürke lett. Remélem sikerült az MCSE nevét elégszer elmondanom, és többeket is tagjaink közé csábítani.

Ajánljuk...