Napészlelés a Polarisban

Lassan már "kéthetente szombaton" szokásossá válik a napbemutató a Polaris Csillagvizsgálóban. Sajnos az időjárás ehhez még nem szokott hozzá és a legtöbb alkalommal borult, esős, vagy havas idő fogadott minket. Ennek ellenére mi mindvégig kitartóak voltunk, előadásokkal és nagy nagy szeretettel vártuk a látogatókat, akik azért mindig jöttek, jődögéltek is (időjárástól függően néha csak hárman, máskor tizenöten is). Kitartásunk meghozta gyümölcsét és az idő zord szíve megenyhült egy kis időre február 18-án is. Épp csak addig, amíg le nem ment a Nap.

Kisebb felhőkkel, átmeneti szeles idővel tarkítva, de alapvetően napozáshoz alkalmas idő fogadott bennünket, 10 fokos kánikulával (a korábbi -15-höz képest legalább is, már már melegünk volt kabátban). A teraszon felállítottunk egy 114/900-as kis Skywatcher Newton-távcsövet napfóliával felszerelve, valamint Molnár Péter 35-ös Lunt hidrogén-alfa naptávcsövét. Természetesen a kupolát is kinyitottuk, hadd érje egy kis nap a nagy refraktort is. Szépen lassan élet költözött a csillagvizsgálóba.

Nem volt túl sok látogatónk, azonban így is sikeresnek érzem a bemutatót. Egyik legifjabb észlelőnk, a 8 éves Bence apukájával jelent meg, és először a kupolában lévő nagy távcsövet vették "birtokba". Bence még rajzot is készített, nem is egyet, hanem kettőt. Nagyon ügyesen megtalálta hol vannak a foltok, és hogy nagyjából mekkorák, szépen kitöltötte a napészlelő lapot is a megfelelő adatokkal.

Sajnos már december óta elég alacsony a napfoltszám, főleg ahhoz képest, hogy elvileg a maximum felé haladunk. Már egy hónapja várom, hogy ismét fellendüljön az aktivitás, de kicsit mintha a Nap is fázna a téltől. Remélem a március és a tavasz meghozza a várva várt napfoltszám emelkedést is.  A Solarmonitor szerint 5 aktív régió volt a napkorongon, de ebből csak hármat lehetett megfigyelni (amiből kettő elég jelentéktelen kis monopolár foltokból állt) még nagyobb nagyítással is. A nagy folt is messze nem szabadszemes méretű, de legalább végre volt mit látni.

Emellett viszont Hidrogén-alfában nagyon izgalmas volt most a látvány. Az északi peremen egy olyan protuberancia volt jól megfigyelhető, amely benyúlt térben a korongon is, és jól megfigyelhető volt a "térbelisége", felhőszerűsége. A szemben lévő peremnél pedig egy olyan protuberanciát láttam, aminek az anyaga épp visszazuhant a Napba, így egy kis hurok volt két egymáshoz közeli anyagrész között éppen. Ezen kívül számtalan filament és fáklyamező volt megfigyelhető. Külön érdekesség, hogy a nagy folt is jól látható volt, erősen fekete színű kis pöttyként, és egy kis időn át tartó megfigyelés után körülötte is sok nagyon apró pontocska vált láthatóvá.

{mosimage}

Hidrogén alfában videó is készült Péter jóvoltából, amiből nem csak egy klasszul sikerült fotó készült (amelyen nagyon jól látszanak éppen azok a protuberanciák, melyekre én is felfigyeltem), de ráadásul a felvétel közepén egy repülő is szépen átsuhant a napkorong előtt, amit sikerült megörökíteni. Nagyon hangulatos felvétel lett belőle, ami most nem csak az MCSE reklámanyaga az 1%-os adónyilatkozatról, de simán elmenne egy Bahama-szigeteki nyaralást hirdető katalógus elejére is.

Reméljük, a fotó jó ómen lesz, és meghozza nekünk a tartós jó időt a Polarisba!

Ajánljuk...