Napfogyatkozás bemutató pénteken

Két év után ismét részleges napfogyatkozást láthatunk Magyarország területéről, bár mértéke igen szerény, 15-23% közötti lesz (Észak-Magyarországon lesz a nagyobb, délen a kisebb). A jelenség megfigyeléséhez a szemet megfelelően védő felszerelés szükséges, amely jelentősen csökkenti a Nap erős sugárzását.

A budapesti tagtársak, érdeklődők, felnőttek és gyermekek számára a Polaris Csillagvizsgáló előadásokkal színesített távcsöves bemutatást tart 10 óra 30 perc kezdettel. Budapestről nézve a fogyatkozás 11:02:39-kor kezdődik helyi időben (a nyári időszámítás szerint), akkor lép be a Hold korongja a Nap elé. A legnagyobb fázis, amikor a Nap területének 20%-a takarva lesz, 11:50:22-kor következik be. Az utolsó érintést 12:38:18-kor láthatjuk. Ezt követően 2010. január 15-éig Magyarországról nem láthatjuk a Hold korongját a Nap előtt, de a következő valamire való, 77%-os részleges fogyatkozás csak 2011. január 4-én lesz.

 A holdárnyék útja bolygónk felszínén. A halványan árnyékolt
területen részleges, az ennek közepén látható sötétebb folt területén
teljes napfogyatkozás lesz.
[Forrás: Németh Tamás]

Napfogyatkozás idején égi kísérőnk, a Hold takarja el a Napot. A Hold kb. négyszázszor kisebb, mint a Nap, ám négyszázszor közelebb is van hozzánk, így a Földről nézve a két égitest látszó átmérője közel azonos: a Hold épphogy el tudja takarni csillagunkat. Mivel azonban égi kísérőnk közel van hozzánk, parallaxist mutat, vagyis egy adott időpontban a Föld különböző pontjairól szemlélve egy kicsit máshol látjuk az égen. Ennek eredménye, hogy a tökéletes geometria, a teljes fedés csak egy vékony, néhány száz km széles sávban látható a felszínről. Ez a teljes fogyatkozás sávja, amely augusztus 1-jén a messzi északon fog elhaladni. A vékony sáv miatt a teljes napfogyatkozás – bár évente többször is előfordulhat – egy adott földrajzi helyről csak nagyon ritkán figyelhető meg. Magyarország területén az 1999-es teljes napfogyatkozás után csak 2081-ben láthatunk hasonló jelenséget. A teljesség sávja körül azonban több ezer km szélességben részleges napfogyatkozást figyelhetünk meg, ami így már sokkal gyakoribb jelenségnek számít.

{mosimage}

Napfogyatkozás idején a Hold árnyéka a Földre vetül. Az apró teljes
árnyék helyén teljes, a félárnyék helyén részleges napfogyatkozás
látható.


Linkajánló

Ajánljuk...