A mélyég-megfigyelés kellékei

Ez egy nagyon fontos téma, mert jól összeválogatott kellékek nélkül a megfigyelés lehetetlenné vagy nagyon nehézkessé válik. Így végső soron a saját dolgunkat nehezítjük, bosszúsak leszünk, és könnyen lehet, hogy megfázunk vagy elfáradunk.

Az észlelés kellékei. Szükségünk van a távcsőre, melyet hűvösebb-hidegebb éjszakákon érdemes napnyugtakor vagy legalábbis egy órával a tervezett megfigyelés előtt elhelyezni, hogy a tubus felvegye a környezet hőmérsékletét. Amennyiben binokulárral észlelünk, nem kell korábban kitenni, mert csak bepárásodik. Okulárjainkat célszerű egy kisebb, szivaccsal kibélelt dobozban vagy táskában elhelyezni, mely a portól és a párától is óvja őket. Szükségünk lesz egy tompított fényű, vörös vagy semleges színű észlelőlámpára. A legelterjedtebb a vörös lámpa, melyet távcsöves szaküzletekben vagy az MCSE Polaris csillagvizsgálójában lehet kapni, de magunk is gyorsan elkészíthetjük egy bicikli villogójából. Ez a lámpa már eleve vörös, és a villogó funkció mellett van állandó fényerő is, csak le kell tompítani. A lámpára erősítsünk vörös vagy fehér ragasztószalag-csíkokat, és próbáljuk ki sötét helyiségben, vagy éjszaka. A lámpának olyan fényerejűnek kell lennie, hogy kb. 15-20 cm-es távolságban tartva éppen, hogy olvashatóak legyenek a térképek, képesek legyünk pontosan rajzolni. A megfelelő fényerő kialakítása tapasztalat kérdése. A biciklilámpa eleme idővel (1-2 év) kimerül, de egészen addig használjuk, amíg látunk vele. A túl fényesnek érzett lámpára a következő éjszaka előtt tekerjünk további ragasztószalag-csíkokat.

Szükségünk lesz egy vázlatfüzetre, tollra és puha, ill. közepesen kemény (puha: 2-6B, kemény: HB) ceruzára, radírra, kemény alátétre is. A megfigyeléseinket minden esetben jegyezzük fel, még akkor is, ha nem készítünk rajzot. Különösen kezdő észlelő korunkban fontos, hogy minden, ég alatti tevékenységünket egy észlelőnaplóban vezessük. A jegyzetek készítése hozzásegít minket az objektumok jobb megismeréséhez, megszokjuk, hogy jobban figyeljünk egy-egy égitestre. Ezek visszakereshetők, ellenőrizhetők, akár évek távlatából is. Az elmaradt észleléseket később utólag is beküldhetjük a gyűjtőközpontba.

Később elég, ha diktafonra mondjuk a leírásainkat vagy csak a jelentősebb észlelési alkalmakat jegyezzük fel. Természetesen minden rajzos megfigyelést az észlelőnaplónkban kell – pontosan – dokumentálni. Legyen egy kb. A5-ös formátumú csíkos füzetnaplónk, de megfelel egy határidőnapló is. Ide a leírásokat vezethetjük, naplószerűen dátumonként csoportosítva a nem rajzos jellegű észleléseket. Kiváló lehet a változócsillagok fénybecsléseinek, a kettősök adatainak, meteoroknak a feljegyzésére. A rajzos megfigyelések vázlatait minden esetben famentes vázlattömbbe készítsük. Amellett, hogy mérete (B5) és nagy lapszáma mellett évekre elegendő helyet biztosít a rajzolásra, minősége is kiváló. A papír legyen famentes, tiszta fehér és kissé vastagabb. Így a ceruzavonalak nem ütnek át a következő lapra, és nem okoznak kellemetlenségeket. A tömbbe előzetesen rajzoljunk karikákat 8 vagy 10 cm-es méretben. A 8 cm-esekből három, a 10 cm-esekből kettő fér el egy oldalon. Úgy is lehet, hogy az üstökösöket 8, a mély-ég objektumokat 10 cm-es körbe rajzoljuk, ami megegyezik ezen égitestek észlelőlapjain található körök átmérőjével. Amennyiben Hold- és bolygórajzolással is foglalkozunk, célszerű lehet egy harmadik vázlatfüzet rendszeresítése, de az „általános” naplóba is vezethetjük ezeket.

A feljegyzésekhez – de minden csillagászati megfigyeléshez – elengedhetetlen egy pontos óra. A hirtelen felvillanó fényesebb meteorokat, érdekes jelenségeket (pl. állatövi fény, különleges árnyékvetések, együttállások, sarki fény) már csak egyediségük okán is illik lejegyezni.

Térképek. Az égbolton való tájékozódáshoz egy áttekintő és több részlettérképre is szükségünk van. Nagyon jó a Pleione Csillagatlasz – csillagképenkénti beosztású lapjait kezdők is könnyen használhatják. A fontosabb atlaszok az Uranometria (hmg: 9.5) és a Sky Atlas 2000 (hmg: 8.0). Újabban a magyar szerkesztésű és kiadású Égabrosz lett nagyon népszerű az amatőrök körében, aminek strapabíró és esztétikus kivitele, praktikussága, jó határfényessége az oka. Mi ezt az atlaszt ajánljuk a komolyabb amatőr munkára is. Halványabb (kb. 12 magnitúdó alatti) objektumok felkereséséhez, megfigyeléséhez érdemes egy planetárium-programból térképet nyomtatni. Legelterjedtebb a Guide, melynek 8-as verziója már széles körben ismert. A Guide 8.0 sok objektumról DSS felvételt és rövid angol nyelvű leírást is tartalmaz a vizuális látványról (az ismert amerikai mély-ég észlelő, a Nebulae And How To Observe Them c. könyv szerzője, Steven Coe tollából). A képi és írott referenciák segítségével közelítő képet kaphatunk, mi vár ránk az ég alatt. Üstökösök, kisbolygók megfigyelésénél alapvető, hogy nem rajzoljuk össze a drága atlaszt, hanem programból nyomtatunk róla térképet. Fényesebb égitesteknél az atlasz megfelelő lapját is kifénymásolhatjuk. A GUIDE képes az égitest több napos vagy hetes pályáját ábrázolni, megjelölve az adott napokra vagy órákra a helyét. Ezt a funkciót elsősorban gyorsan mozgó földsúrolók esetében alkalmazhatjuk sikerrel.

Ruházat. Néhány nyári éjszakát kivéve, amikor nem süllyed 25 fok alá a hőmérséklet, be kell öltöznünk valamennyire. Nyáron többnyire elég egy kapucnis pulóver és hosszú nadrág, no meg szúnyogriasztó. E sorok írója egyszer tiszaörsi észlelőhelyén kabátban-sapkában-sálban észlelt a szúnyogok elleni védekezésül a 20 fokos júniusi éjszakában, mert nem volt kéznél riasztó…

Ősszel is hidegek az éjszakák, hiszen a nappali felmelegedés nagyjából még a nyári állapotokat tükrözi, de éjszaka nagyon lehűl a levegő. Szervezetünk viszont még nem áll át a téli hidegekre. Októbertől már téli ruházat ajánlott. A könnyített felszerelés egy vastag nadrág, vastag zokni, kényelmes cipő, atléta, póló és kabát vagy dzseki. Kellhet sapka és sál, valamint ujjatlan kesztyű, hogy írni tudjunk. A negatív hőmérsékletekre síruha, de legalábbis bélelt nadrág (ennek hiányában két nadrág/jégeralsó…), két zokni, atléta, póló, pulóver, dzseki, kabát (maximum az egyik maradhat el), sál, sapka, kesztyű szükséges. A kabát legyen olyan, hogy praktikus zsebeiben elhelyezhessük a rajzeszközöket, észlelőlámpát, esetleg kisebb térképeket, könyveket, okulárokat.

„Kényelmi” kellékek. Szükségünk lesz egy észlelőasztalra, melyen az épp használaton kívüli jegyzetfüzetet, íróeszközöket, térképeket stb. tarthatjuk. Érdemes őket valamivel lesúlyozni, mert az éjszaka gyakran feltámadó szél kellemetlen meglepetéseket okozhat papírjaink hegyoldalon való szétszórásával. A sérülékeny térképlapokat célszerű átlátszó műanyag tokban vagy mappában tartani, a már felkeresett objektumok térképeit a többi után elhelyezni. Amennyiben túl nehézkes lenne egy asztalt is begyömöszölni az amúgy is telezsúfolt autóba, megteszi egy nagyobb hátizsák vagy polifoam, amelyen kiteríthetjük felszerelésünket. Ha van asztalunk, legyen székünk is, amelyet nem nagyon tudunk megspórolni. Nagyon kellemetlen és fárasztó, ha egész éjjel a távcső mellett állva kell rajzolnunk. Nagy műszerek esetén jó lehet egy létra is, fotoállványra szerelt binoklival pedig kifejezetten állva célszerű észlelni. Minden más esetben üljünk a székre, a távcső okulárját forgassuk a megfelelő állásba (ezt a parallaktikus, tubusgyűrűvel szerelt Newton-távcsöveknél pillanatok alatt megtehetjük), és a legkényelmesebb helyzetben észleljük az égitestet. A rajzolással, megfigyeléssel legalább 15-20 percet töltsünk, de inkább 30-60 perc legyen a megfigyelésre fordított idő. Természetesen ez a csillagkörnyezettől is függ.

A párásodás szinte mindig gondot okoz, különösen tavaszi és őszi éjszakákon. Ez ellen hosszú objektívsapkával, okulárok melegítésével és hajszárítóval lehet védekezni. Adott esetben hasznos lehet az autó bekapcsolt fűtése és ventillátora is. A térképeket, jegyzeteket nagyszerűen védi a már említett műanyag tok.

Étel-ital. Fontos, hogy odafigyeljünk folyadék- és vércukorszintünkre. Már említettem, hogy mi várható élettani folyamataink elhanyagolása esetén. A színes karikák és látómezőben felvillanó csirkecombok/üdítőspalackok délibábját könnyedén semmissé tehetjük az álmok valóra váltásával. Vigyünk magunkkal legalább egy liter folyadékot (legjobb a Coca-Cola vagy más üdítőital), valamilyen ételt (észlelőkeksz, észlelőszendvics, „éjjeli” vagy „hajnali”, chips, vagy bármi, amit szeretünk). Ne vigyünk levest vagy dobozos konzervet, nem praktikus. Arra is ügyeljünk, hogy valószínűleg nem lesz lehetőségünk kezet mosni, így kezünket nem érdemes összezsírozni, mert térképeink, naplónk látja kárát. Legtökéletesebb a keksz, chips és kóla nem túl egészséges, de egy éjszakára megfelelő keveréke. Éjszaka úgyis sokkal több energiát fogunk fogyasztani, mert agyunk folyamatosan dolgozik, és néha sokat fogunk járkálni, futkározni vagy toporogni.

Ajánljuk...