Napóraavatás Paloznakon

Paloznak egy négyszáz fős Veszprém megyei település a Balaton északi partján Balatonfüred és Balatonfűzfő között.

A község díszpolgára között van az MCSE tiszteletbeli elnöke: Ponori Thewrewk Aurél. Ponori Thewrewk Aurél napórái közül már néhány van Paloznakon is (lásd: Magyarország napórái)

Hamarosan egy újabb napóra készül el Paloznakon. Ezt Paloznak Önkormányzata rendelte meg és ezt is Aurél tervezte. A napóra inkább egy hatalmas kőszobor és ritkán látható megoldású. A felső, ferdén álló, pólusra irányuló belső éleken belüli hengerfelület belsejében lesznek az óraosztások. A szobrász már elkészült munkájával, most a számlap (analemma 8-asokból álló óravonalak) és a feliratok készülnek. A napóra a középkori templom alatti (délre fekvő) kis ligetben kerül felállításra.

A napóra avatása 2013. június 20-án csütörtökön 19.00-kor kezdődik. Nem kell megijedni a késői időponttól, hiszen a nyári napforduló ideje és a legkésőbbi napnyugta körül leszünk. A Nap ezen a napon Paloznakon 20:46-kor nyugszik majd le.

Aki személyesen részt tudna venni Paloznak legújabb és legkülönlegesebb napórájának avatásán az nyilván szép élménnyel lesz gazdagabb!

Ajánljuk...