A T Pyxidis régóta várt kitörése

Közel 45 évvel az előző kitörése után április közepén ismét kitört a T Pyxidis visszatérő nóva.

A T Pyx eddig ismert öt kitörése (1890, 1902, 1920, 1944, 1966) között átlagosan húsz év telt el, ezért már két és fél évtizeddel ezelőtt, 1986 környékén várták az esedékes újabb kitörését. Aztán nemrégiben a visszatérő nóvák legtapasztaltabb kutatója, Bradley E. Schaefer rendszer minimumbeli fényességének halványodása alapján felvetette, hogy a T Pyx rendszerében leállhatott a tömegátadás a fehér törpe és kísérője között, ezért azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a következő kitöréséig akár százezer-egymillió évet is várni kell.

Ezért sokakat meglepetésként ért, hogy Michael Linnolt (Hawaii, Egyesült Államok) az AAVSO egyik levelezőlistáján arról számolt be, hogy 2011. április 14,2931 UT-kor 13,0 magnitúdó fényességűnek észlelte, jelentősen fényesebbnek látva mint az előző éjszaka, amikor még csak 14,5 magnitúdóra becsülte a fényességét. A kitörést röviddel később Alan Plummer is megerősítette Ausztráliából, addigra a csillag már elérte a 12,2 magnitúdót. A riasztást követően világszerte egyre többen kezdték észlelni a rohamosan fényesedő visszatérő nóvát. Az első napon a csillag rendkívül gyorsan fényesedett, Peter Nelson kb. 2,5 órás észleléssorozata 11,54V magnitúdótól 10,94V magnitúdóig jutott, amely 5 magnitúdó/nap fényesedési ütemre utal. Ezt nagyjából megerősítik a későbbi megfigyelések is, ugyanis a kitörés felfedezését követő 24 órában a csillag kb. 8,4 magnitúdóig fényesedett. Ezt követően lelassult a T Pyx fényesedése, a jelen írásáig beérkezett észlelések szerint már 7,8 magnitúdóig fényesedett a csillag. A korábbi kitörések alapján várhatóan május 20. környékén éri el maximális fényességét valahol 6,4 magnitúdó körül. Addigra sajnos a hazai észlelők szeme elől már eltűnik, de talán április második felében még néhányan itthonról is tudják majd észlelni a mostani kitörést.

 Ernesto Guido és Giovanni Sostero animációja a kitörésről. A fényesebb állapotot megörökítő kép április 15-én készült.

Ernesto Guido és Giovanni Sostero animációja a kitörésről. A fényesebb állapotot megörökítő kép április 15-én készült.

Az AAVSO Alert Notice 437. számában kiküldött észlelési felhívásban Bradley Schaefer azt írja, hogy a mostani kitörés tanulmányozása hozzásegíthet annak kiderítéséhez, hogy vajon válhat-e a T Pyxidisből Ia típusú szupernóva.

A T Pyxidis a jelenleg ismert tíz tejútrendszerbeli visszatérő nóva eddigi kitöréseiről és fényváltozásaik elemzéséről a Meteor 2010 májusi számában jelent meg részletes, összefoglaló cikk.

Észlelőtérképet az AAVSO VSP segítségével készíthetünk: http://www.aavso.org/vsp

Ajánljuk...