December a Mars hónapja a Polarisban!

Kérjük vendégeinket, hogy a közvetítések miatt az előadások kezdési időpontjáig (18:00) foglalják el helyüket! 

Külső bolygószomszédunk a 2007-es évben december 19-én jut legközelebb a Földhöz, amikor 88,6 millió km választja majd el tőlünk. Az esemény, és az elmúlt években született új eredmények kapcsán előadás-sorozatot tart az MCSE a Polaris Csillagvizsgálóban a Mars hónapja keretében. A programban előadás hangzik el a bolygón a víz és az élet lehetőségével kapcsolatban, valamint áttekintés a következő űrszondák terveiről, köztük a már úton lévő Phoenix-szondáról. A decemberi sorozat egy kuriózummal is szolgál: 3D-s szemüvegek segítségével térhatású fotókat is megtekinthetnek az érdeklődők a vörös bolygó felszínéről.

Hólyagüreges vulkáni bazaltsziklák a Spirit felvételén (JPL, NASA, UA)

  • December 4. A víz és az élet nyomában a Marson (Kereszturi Ákos, Kuti Adrienn)
  • December 11. Helyszíni szemle: 3D-s képek a Marsról (Boros-Oláh Mónika)
  • December 18. A közeljövő Mars-szondái (Horváth András)

 

És mégis mozog a Mars!… Palkovics Iván budapesti amatőrcsillagász animációja 2005. október 11-én készült 22:00-01:40 UT között, 19 db felvétel felhasználásával készült, 200/1200-as Newton-reflektorhoz illesztett webkamera segítségével. (Az animáció összesen kb. 15200 db frame alapján készült.)

Az előadásokra keddenként 18 órakor kerül sor a Polaris Csillagvizsgálóban: Budapest, III. kerület, Laborc u 2/c. (http://polaris.mcse.hu/). Az előadások az interneten is követhetők, a Polaris TV élő adásának segítségével (http://polaris.mcse.hu/aktualis/polarisTV)

Az előadások után a vörös bolygó távcsöves látványában gyönyörködhetnek az érdeklődők. A Mars egyéb érdekességekkel is szolgál, melyekről észlelési ajánlatunkban és a decemberi égi kalendáriumban olvashatunk.

  • December 27-én 18 órától az észlelő amatőrcsillagászokat várjuk egy közös Mars- és Hold-észlelő estére!

 

A fenti ábra tanúsága szerint a 2007-es oppozíció nem a legkedvezőbb, de szerencsénkre decemberben következik be. A vörös bolygó ekkor magasan a horizont felett lesz megfigyelhető, sokkal kedvezőbb helyzetben, mint az emlékezetes 2003-as nagy Mars-közelség idején

Linkajánló

Polaris Csillagvizsgáló
MCSE Bolygó Szakcsoport
A Mars éjszakája? A Mars hónapja! (2003)
A marsi vízjég mennyisége
Megoldódott a marsi fekete lyuk rejtélye
Mars: élet a mélyben?
Jelentős vízkészletek a Marson?
Friss vízfolyásnyomok a Marson
A Mars lakhatóbbá tétele
Virtuális séta a Marson

December a Mars hónapja a Polarisban

Ajánljuk...