Nyitva tartás

Címünk: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c. (Óbudai Szabadidőpark)

E-mail: polaris@mcse.hu Telefon: 06-30-513-7009, 06-1-240-7708 

Ismét látogatható a Polaris

Tisztelt Látogatóink! Június 9-étől ismét látogatható a Polaris Csillagvizsgáló, korlátozott létszámban. A látogatás regisztrációhoz kötött. Egyelőre csak az észlelőteraszon tartunk távcsöves bemutatót, ahol tartható a biztonságos távolság. Kérjük, vigyázzanak Önök is egészségükre, viseljenek arcmaszkot. A bemutatókra a következő linken lehet regisztrálni: https://eszlelesek.mcse.hu/regisztracio/ 

Egyelőre keddi és csütörtöki estéken fogadunk látogatókat bemutatóinkon, 21-23 óra között.

Az augusztus 1-i Óbudai Kult. Éj c. rendezvényünkre a belépődíj egységesen 1000 Ft, kérjük, itt regisztráljanak: https://eszlelesek.mcse.hu/regisztracio/

Ha a távcsöves bemutató borult idő miatt elmarad, arról a regisztráltakat e-mailben értesítjük legkésőbb 20 óráig.

Kérjük látogatóinkat, hogy a távcsöves bemutatók alkalmával viseljenek arcmaszkot! Köszönjük!

A NEOWISE-üstökös már jelentősen elhalványodott, a kora esti égen figyelhető meg.

Esti távcsöves célpontjaink: Jupiter, Szaturnusz és a nyári égbolt érdekességei. 

Polaris-bolt, MCSE-tagfelvétel: kedden és csütörtökön 18-21 óra között, előzetes telefonos vagy e-mailes egyeztetéssel. 

Belépődíjak: Felnőtt 1400 Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus: 700 Ft. Családi I. (2 felnőtt, 1 gyermek) 3000 Ft. Családi II. (2. felnőtt, 2 gyermek) 3300 Ft. Kiegészítő gyermekjegy Családi II. jegy mellé, 3. gyermektől 300 Ft.  A belépés 6 éven aluli gyermekek és MÁK igazolvánnyal rendelkezők számára ingyenes. MCSE-tagok számára valamennyi programunk ingyenes. 

Virtuális előadásaink 

Kedves csillagászatot kedvelők, barátaink!

Tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet mindenkit súlyosan érint, minden szervezetnek, egyesületnek gondot okoz a talpon maradás.

A Polaris Csillagvizsgáló belépődíjai segítettek állandó költségeink fedezésében, ám ezek a bevételek most jelentősen csökkentek, ugyanakkor a Polaris bérleti díjait továbbra is fizetnünk kell.

Ennek ellenére virtuálisan megpróbáljuk folytatni ismeretterjesztő munkánkat, hogy minél több embernek juttathassuk el az égbolt csodáit. Mindenkit arra buzdítunk, hogy nézzen fel az égre, ne maradjon le az aktuális látnivalókról. Érdekességeket hozunk el a csillagászat világából, visszaemlékszünk a nagy elődökre a csillagászat, asztrofizika, űrkutatás világából, kitekintünk a jövőben tervezett űrmissziókra, kutatási területekre.

Működésünk eddig sem volt elképzelhető támogatásotok nélkül, amire most nagyobb szükség van, mint valaha. Ha arra érdemesnek találtátok keddi előadásainkat, virtuális bemutatóinkat, kérjük támogassátok egyesületünket legalább egy belépő árával. Köszönjük!

Magyar Csillagászati Egyesület
Banszámlaszámunk: 62900177-16700448

 

 


Aktuális felhőkép
Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló a Magyar Csillagászati Egyesület önkénteseinek köszönhetően fogadhatja az érdeklődőket. Kérjük, támogassa Ön is tevékenységünket önkéntes munkával, tagdíjával, adományaival vagy az SZJA 1%-ával!

Csoportok: Előzetes bejelentkezéssel, minimális csoportlétszám 10 fő, maximális létszám 20 fő. Iskolai csoportok esetén a kísérő tanár számára ingyenes. A csoportos látogatás időtartama max. másfél óra. A csoportos látogatásokat kérjük e-mailben bejelenteni a polaris@mcse.hu címen. Az őszi-téli időszakban csak az esti órákban tudunk csoportokat fogadni. A csoportos látogatások díját egy összegben kérjük rendezni.

Tudnivalók a távcsöves bemutatókról. Az esti nyitva tartási időben a teraszon elhelyezett távcsövekkel folyik a bemutató. A műszerek mellett álló önkéntes munkatársunk sorra beállítja az éppen látható objektumokat, a látogatók sorban megtekintik, miközben tagtársunk ismerteti a fontosabb tudnivalókat, érdekességeket az adott objektumról. (Bármiféle, csillagászattal kapcsolatos kérdés feltevésére is mód van.) Rendkívüli égi eseményekről, programokról honlapunkon is adunk tájékoztatást.

A Hold megfigyelésére nem a telehold időszaka a legalkalmasabb, mivel ilyenkor csak világos és sötét foltokat látunk kísérőnk felszínéből. A Hold kráterei, hegyei első negyedhez közeli fázisnál a leglátványosabbak, mivel a súroló megvilágítás kiemeli a felszín alakzatait.

Távcsöves bemutatást csak derült idő esetén tudunk tartani. Ha lakhelyéről nem sikerül az égbolt állapotát egyértelműen megállapítani, hívja a csillagvizsgálót sötétedés előtt egy-két órával. A távcsöves bemutatás mellett egyéb, aktuális programjaink a főoldal Naptár szekciójában találhatók.


Polaris Csillagvizsgáló nagyobb térképen való megjelenítése

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

A csillagvizsgáló a Laborc utcában, az 1-es, 17-es, 19-es, 41-es villamos óbudai végállomásától pár perc sétára található. Autóval érkezőknek 10-es főúton kifelé haladva a Bécsi úti villamos-végállomás elhagyása utáni első lámpás kereszteződésnél (közvetlenül a benzinkút előtt), a belső sávba sorolva balra kell kanyarodni a hegyoldal irányába. A tömegközlekedéssel érkezők az említett villamosok mellett a 160-as, 260-as és 218-as buszokat vehetik igénybe. A város felől a Bécsi út (Vörösvári út) megállónál, Solymár felől pedig a Laborc utca megállónál kell leszállni. Részletes menetrend a BKV honlapján található.

 

Tilos a dohányzás az Óbudai Szabadidőpark teljes területén, így a Polaris Csillagvizsgálóban és az észlelőteraszon is. Kijelölt dohányzóhely a park Laborc utcai bejáratánál található.