Nyitva tartás

Címünk: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c. (Óbudai Szabadidőpark)

E-mail: polaris@mcse.hu Telefon: 06-30-513-7009, 06-1-240-7708 

Ismét látogatható a Polaris

Tisztelt Látogatóink! Június 9-étől ismét látogatható a Polaris Csillagvizsgáló, korlátozott létszámban. A látogatás regisztrációhoz kötött. Egyelőre csak az észlelőteraszon tartunk távcsöves bemutatót, ahol tartható a biztonságos távolság. Kérjük, vigyázzanak Önök is egészségükre, viseljenek arcmaszkot. A bemutatókra a következő linken lehet regisztrálni: https://eszlelesek.mcse.hu/regisztracio/ 

Keddi és csütörtöki estéken fogadunk látogatókat bemutatóinkon, 20-22:30 között.

Ha a távcsöves bemutató borult idő miatt elmarad, arról a regisztráltakat e-mailben értesítjük.

Kérjük látogatóinkat, hogy a távcsöves bemutatók alkalmával viseljenek arcmaszkot! Köszönjük!

A recepción vásárolhatók meg a belépők, ugyanitt csillagtérképek, könyvek is kaphatók.

Esti távcsöves célpontjaink: Jupiter, Szaturnusz és a nyári égbolt érdekességei. 

Polaris-bolt, MCSE-tagfelvétel: kedden és csütörtökön 18-21 óra között, előzetes telefonos vagy e-mailes egyeztetéssel. 

Belépődíjak: Felnőtt 1400 Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus: 700 Ft. Családi I. (2 felnőtt, 1 gyermek) 3000 Ft. Családi II. (2. felnőtt, 2 gyermek) 3300 Ft. Kiegészítő gyermekjegy Családi II. jegy mellé, 3. gyermektől 300 Ft.  A belépés 6 éven aluli gyermekek és MÁK igazolvánnyal rendelkezők számára ingyenes. MCSE-tagok számára valamennyi programunk ingyenes. 

Kérjük, a csoportok átutalással egyenlítsék ki a látogatás díját, egyéni látogatóinktól pedig kérjük, hogy pontosan kiszámolt összeggel fizessenek.


Aktuális felhőkép
Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló a Magyar Csillagászati Egyesület önkénteseinek köszönhetően fogadhatja az érdeklődőket. Kérjük, támogassa Ön is tevékenységünket önkéntes munkával, tagdíjával, adományaival vagy az SZJA 1%-ával!

Csoportok: Előzetes bejelentkezéssel, minimális csoportlétszám 10 fő, maximális létszám 20 fő. Iskolai csoportok esetén a kísérő tanár számára ingyenes. A csoportos látogatás időtartama max. másfél óra. A csoportos látogatásokat kérjük e-mailben bejelenteni a polaris@mcse.hu címen. Az őszi-téli időszakban csak az esti órákban tudunk csoportokat fogadni. A csoportos látogatások díját egy összegben kérjük rendezni.

Tudnivalók a távcsöves bemutatókról. Az esti nyitva tartási időben a teraszon elhelyezett távcsövekkel folyik a bemutató. A műszerek mellett álló önkéntes munkatársunk sorra beállítja az éppen látható objektumokat, a látogatók sorban megtekintik, miközben tagtársunk ismerteti a fontosabb tudnivalókat, érdekességeket az adott objektumról. (Bármiféle, csillagászattal kapcsolatos kérdés feltevésére is mód van.) Rendkívüli égi eseményekről, programokról honlapunkon is adunk tájékoztatást.

A Hold megfigyelésére nem a telehold időszaka a legalkalmasabb, mivel ilyenkor csak világos és sötét foltokat látunk kísérőnk felszínéből. A Hold kráterei, hegyei első negyedhez közeli fázisnál a leglátványosabbak, mivel a súroló megvilágítás kiemeli a felszín alakzatait.

Távcsöves bemutatást csak derült idő esetén tudunk tartani. Ha lakhelyéről nem sikerül az égbolt állapotát egyértelműen megállapítani, hívja a csillagvizsgálót sötétedés előtt egy-két órával. A távcsöves bemutatás mellett egyéb, aktuális programjaink a főoldal Naptár szekciójában találhatók.


Polaris Csillagvizsgáló nagyobb térképen való megjelenítése

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

A csillagvizsgáló a Laborc utcában, az 1-es, 17-es, 19-es, 41-es villamos óbudai végállomásától pár perc sétára található. Autóval érkezőknek 10-es főúton kifelé haladva a Bécsi úti villamos-végállomás elhagyása utáni első lámpás kereszteződésnél (közvetlenül a benzinkút előtt), a belső sávba sorolva balra kell kanyarodni a hegyoldal irányába. A tömegközlekedéssel érkezők az említett villamosok mellett a 160-as, 260-as és 218-as buszokat vehetik igénybe. A város felől a Bécsi út (Vörösvári út) megállónál, Solymár felől pedig a Laborc utca megállónál kell leszállni. Részletes menetrend a BKV honlapján található.

 

Tilos a dohányzás az Óbudai Szabadidőpark teljes területén, így a Polaris Csillagvizsgálóban és az észlelőteraszon is. Kijelölt dohányzóhely a park Laborc utcai bejáratánál található.