Nyitva tartás a veszélyhelyzet időszakában

Címünk: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c. (Óbudai Szabadidőpark)

E-mail: polaris@mcse.hu Telefon: 06-30-513-7009

Távcsöves bemutatók: kedden, csütörtökön 18:30-21:30 óra között, derült idő esetén. Regisztráció itt:

https://regisztracio.mcse.hu/

A bemutatókat csak megfelelő időjárás (derült idő) mellett tudjuk megtartani. Amennyiben borult idő várható, a bemutató elmarad, amiről a regisztráltakat 1 órával a rendezvény előtt e-mailben értesítjük.

Részvétel: védettségi igazolással. Kérjük látogatóinkat, hogy a Polaris helyiségeiben viseljenek maszkot!

Polaris-bolt, MCSE-tagfelvétel: kedden és csütörtökön 18-21 óra között. 
 
 

A recepción rendezhetők a tagdíjak, ugyanitt csillagtérképek, könyvek is kaphatók. Kérjük, lehetőleg pontosan számolják ki az összeget.

Belépődíjak: Felnőtt 1900 Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus: 1000 Ft. Családi I. (2 felnőtt, 1 gyermek) 4400 Ft. Családi II. (2. felnőtt, 2 gyermek) 4800 Ft. Kiegészítő gyermekjegy Családi II. jegy mellé, 3. gyermektől 500 Ft.  A belépés 6 éven aluli gyermekek és MÁK igazolvánnyal rendelkezők számára ingyenes. MCSE-tagok számára valamennyi programunk ingyenes. Kérjük, a csoportok átutalással egyenlítsék ki a látogatás díját, egyéni látogatóinktól pedig kérjük, hogy pontosan kiszámolt összeggel fizessenek.


Aktuális felhőkép
Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló a Magyar Csillagászati Egyesület önkénteseinek köszönhetően fogadhatja az érdeklődőket. Kérjük, támogassa Ön is tevékenységünket önkéntes munkával, tagdíjával, adományaival vagy az SZJA 1%-ával!

Csoportok: Előzetes bejelentkezéssel, minimális csoportlétszám 10 fő, maximális létszám 20 fő. Iskolai csoportok esetén a kísérő tanár számára ingyenes. A csoportos látogatás időtartama max. másfél óra. A csoportos látogatásokat kérjük e-mailben bejelenteni a polaris@mcse.hu címen. Az őszi-téli időszakban csak az esti órákban tudunk csoportokat fogadni. A csoportos látogatások díját egy összegben kérjük rendezni.

Tudnivalók a távcsöves bemutatókról. Az esti nyitva tartási időben a teraszon elhelyezett távcsövekkel folyik a bemutató. A műszerek mellett álló önkéntes munkatársunk sorra beállítja az éppen látható objektumokat, a látogatók sorban megtekintik, miközben tagtársunk ismerteti a fontosabb tudnivalókat, érdekességeket az adott objektumról. (Bármiféle, csillagászattal kapcsolatos kérdés feltevésére is mód van.) Intézményünk jellegéből fakadóan az észlelőteraszon és a kupolában sincs világítás, és az előtérben is csökkentett világítást alkalmazunk, hogy ne zavarják a fények a távcsöves programot. Kérjük, fokozottan ügyeljenek a sötétben való mozgásra, gyermekeiket ne engedjék a teraszon szaladgálni, mivel balesetveszélyes.

A Hold megfigyelésére nem a telehold időszaka a legalkalmasabb, mivel ilyenkor csak világos és sötét foltokat látunk kísérőnk felszínéből. A Hold kráterei, hegyei első negyedhez közeli fázisnál a leglátványosabbak, mivel a súroló megvilágítás kiemeli a felszín alakzatait. Rendkívüli égi eseményekről, programokról honlapunkon is adunk tájékoztatást.

Távcsöves bemutatást csak derült idő esetén tudunk tartani. Ha lakhelyéről nem sikerül az égbolt állapotát egyértelműen megállapítani, hívja a csillagvizsgálót sötétedés előtt egy-két órával. A távcsöves bemutatás mellett egyéb, aktuális programjaink a főoldal Naptár szekciójában találhatók.


Polaris Csillagvizsgáló nagyobb térképen való megjelenítése

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

A csillagvizsgáló a Laborc utcában, az 1-es, 17-es, 19-es, 41-es villamos óbudai végállomásától pár perc sétára található. Autóval érkezőknek 10-es főúton kifelé haladva a Bécsi úti villamos-végállomás elhagyása utáni első lámpás kereszteződésnél (közvetlenül a benzinkút előtt), a belső sávba sorolva balra kell kanyarodni a hegyoldal irányába. A tömegközlekedéssel érkezők az említett villamosok mellett a 160-as, 260-as és 218-as buszokat vehetik igénybe. A város felől a Bécsi út (Vörösvári út) megállónál, Solymár felől pedig a Laborc utca megállónál kell leszállni. Részletes menetrend a BKV honlapján található.

 

Tilos a dohányzás az Óbudai Szabadidőpark teljes területén, így a Polaris Csillagvizsgálóban és az észlelőteraszon is. Kijelölt dohányzóhely a park Laborc utcai bejáratánál található. Az Óbudai Szabadidőpark és a csillagvizsgáló területére sem szabad kutyát behozni.

Kedves csillagászatot kedvelők, barátaink! Tudjuk, hogy a jelenlegi helyzet mindenkit súlyosan érint, minden szervezetnek, egyesületnek gondot okoz a talpon maradás. A Polaris Csillagvizsgáló belépődíjai segítettek állandó költségeink fedezésében, ám ezek a bevételek most elmaradnak, ugyanakkor a Polaris bérleti díjait továbbra is fizetnünk kell. Virtuálisan folytatjuk ismeretterjesztő munkánkat, hogy minél több embernek juttathassuk el az égbolt csodáit. Mindenkit arra buzdítunk, hogy nézzen fel az égre, ne maradjon le az aktuális látnivalókról. Érdekességeket hozunk el a csillagászat világából, visszaemlékszünk a nagy elődökre a csillagászat, asztrofizika, űrkutatás világából, kitekintünk a jövőben tervezett űrmissziókra, kutatási területekre. Működésünk eddig sem volt elképzelhető a csillagászat barátai nélkül, amire most nagyobb szükség van, mint valaha. Kérjük, támogassátok egyesületünket legalább egy belépő árával.