Nyitva tartás

Címünk: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c. (Óbudai Szabadidőpark)

E-mail: polaris@mcse.hu Telefon: 06-30-513-7009

Távcsöves bemutatók júniusban: kedden és csütörtökön 21:00-23:00 között. Kiemelt távcsöves célpontjaink: a Vénusz és a Mars. Mélyég-objektumok: M81, M82. Kettőscsillagok: Castor, Alcor-Mizar. Szombati bemutatók június 10-én és 24-én (Múzeumok Éjszakája). 

Regisztráció itt: https://regisztracio.mcse.hu/

Mit látunk az égbolton? Megtudható Égi kalendáriumunkból!

A tavaszi időszak kiemelkedő látványossága a Vénusz bolygó, amely ragyogó esti csillagként hívja fel magára a figyelmet. Végigkövethetjük a bolygó távcsőben látható fázisváltozását, és lassú vándorlását a kora esti égen.

Múzeumok Éjszakája június 24-én 18-23 óra között a Polarisban! További információk és regisztráció itt!

 

Benei Balázs felvételsorozata a Vénusz fázisváltozásáról. 2023 tavaszán is hasonló fázisváltozásokat követhetünk nyomon az esti szürkületben.

A bemutatókat csak megfelelő időjárás (derült idő) mellett tudjuk megtartani. Amennyiben borult idő várható, a bemutató elmarad, amiről a regisztráltakat 1 órával a rendezvény előtt e-mailben értesítjük.

Polaris-bolt, MCSE-tagfelvétel: kedden és csütörtökön 18-22 óra között.  

Belépődíjak: Felnőtt 2000 Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus: 1000 Ft. Családi I. (2 felnőtt, 1 gyermek) 4500 Ft. Családi II. (2. felnőtt, 2 gyermek) 5000 Ft. Kiegészítő gyermekjegy Családi II. jegy mellé, 3. gyermektől 500 Ft.  A belépés 6 éven aluli gyermekek és MÁK igazolvánnyal rendelkezők számára ingyenes. MCSE-tagok számára programjaink ingyenesek. Kérjük, a csoportok átutalással egyenlítsék ki a látogatás díját, egyéni látogatóinktól pedig kérjük, hogy pontosan kiszámolt összeggel fizessenek.

Csoportok: Előzetes bejelentkezéssel, minimális csoportlétszám 10 fő, maximális létszám 30 fő. Iskolai csoportok esetén a kísérő tanár számára ingyenes a részvétel. A csoportos látogatás időtartama max. másfél óra. A csoportos látogatásokat kérjük e-mailben bejelenteni a polaris@mcse.hu címen. Az őszi-téli időszakban csak az esti órákban tudunk csoportokat fogadni. A csoportos látogatások díját egy összegben kérjük rendezni.

 


Aktuális felhőkép
Az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló a Magyar Csillagászati Egyesület önkénteseinek köszönhetően fogadhatja az érdeklődőket. Kérjük, támogassa Ön is tevékenységünket önkéntes munkával, tagdíjával, adományaival vagy az SZJA 1%-ával!

Csoportok: Előzetes bejelentkezéssel, minimális csoportlétszám 10 fő, maximális létszám 30 fő. Iskolai csoportok esetén a kísérő tanár számára ingyenes. A csoportos látogatás időtartama max. másfél óra. A csoportos látogatásokat kérjük e-mailben bejelenteni a polaris@mcse.hu címen. Az őszi-téli időszakban csak az esti órákban tudunk csoportokat fogadni. A csoportos látogatások díját egy összegben kérjük rendezni.

Tudnivalók a távcsöves bemutatókról. Az esti nyitva tartási időben a teraszon elhelyezett távcsövekkel folyik a bemutató. A műszerek mellett álló önkéntes munkatársunk sorra beállítja az éppen látható objektumokat, a látogatók sorban megtekintik, miközben tagtársunk ismerteti a fontosabb tudnivalókat, érdekességeket az adott objektumról. (Bármiféle, csillagászattal kapcsolatos kérdés feltevésére is mód van.) Intézményünk jellegéből fakadóan az észlelőteraszon és a kupolában sincs világítás, és az előtérben is csökkentett világítást alkalmazunk, hogy ne zavarják a fények a távcsöves programot. Kérjük, fokozottan ügyeljenek a sötétben való mozgásra, gyermekeiket ne engedjék a teraszon szaladgálni, mivel balesetveszélyes.

A Hold megfigyelésére nem a telehold időszaka a legalkalmasabb, mivel ilyenkor csak világos és sötét foltokat látunk kísérőnk felszínéből. A Hold kráterei, hegyei első negyedhez közeli fázisnál a leglátványosabbak, mivel a súroló megvilágítás kiemeli a felszín alakzatait. Rendkívüli égi eseményekről, programokról honlapunkon is adunk tájékoztatást.

Távcsöves bemutatást csak derült idő esetén tudunk tartani. Ha lakhelyéről nem sikerül az égbolt állapotát egyértelműen megállapítani, hívja a csillagvizsgálót sötétedés előtt egy-két órával. A távcsöves bemutatás mellett egyéb, aktuális programjaink a főoldal Naptár szekciójában találhatók.


Polaris Csillagvizsgáló nagyobb térképen való megjelenítése

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

A csillagvizsgáló a Laborc utcában, az 1-es, 17-es, 19-es, 41-es villamos óbudai végállomásától pár perc sétára található. Autóval érkezőknek 10-es főúton kifelé haladva a Bécsi úti villamos-végállomás elhagyása utáni első lámpás kereszteződésnél (közvetlenül a benzinkút előtt), a belső sávba sorolva balra kell kanyarodni a hegyoldal irányába. A tömegközlekedéssel érkezők az említett villamosok mellett a 160-as, 260-as és 218-as buszokat vehetik igénybe. A város felől a Bécsi út (Vörösvári út) megállónál, Solymár felől pedig a Laborc utca megállónál kell leszállni. Részletes menetrend a BKV honlapján található.


Tilos a dohányzás
az Óbudai Szabadidőpark teljes területén, így a Polaris Csillagvizsgálóban és az észlelőteraszon is. Kijelölt dohányzóhely a park Laborc utcai bejáratánál található. Az Óbudai Szabadidőpark és a csillagvizsgáló területére sem szabad kutyát behozni.