Nyitva tartás

Címünk: 1037 Budapest, Laborc u. 2/c. (Óbudai Szabadidőpark)

E-mail: polaris@mcse.hu Telefon: 06-30-513-7009, 06-1-240-7708

Nyilvános távcsöves bemutatók júniusban kedden és csütörtökön 21:00-23:00 között. Kiemelt távcsöves célpontjaink: Kettőscsillagok: alfa Geminorum, Alcor-Mizar, Cor Caroli, gamma Leo, Porrima. Galaxisok: Messier 82, 82. Gömbhalmaz: Messier 3. A hónap csillagképe: a Nagy Medve (Ursa Maior). A Hold megfigyelése az esti égen júniusban: 11, 13., 18, 20., 22. A júniusi esti égbolton bolygók nem láthatók! Június 22-én Múzeumok Éjszakája, karszalagok nálunk is vásárolhatók. Június 29-én Kisbolygók Világnapja, aszteroida-megfigyeléssel.

Regisztráció távcsöves bemutatóinkra itt: https://regisztracio.mcse.hu/

Az előadóteremben és az előtérben Andráskó Péter festőművész Hold-képeit bemutató kiállításunk teknthető meg. A kiállítás július 20-ig tekinthető meg.

Belépődíjak: Felnőtt 2000 Ft, diák, nyugdíjas, pedagógus: 1000 Ft. Családi I. (2 felnőtt, 1 gyermek) 4500 Ft. Családi II. (2. felnőtt, 2 gyermek) 5000 Ft. Kiegészítő gyermekjegy Családi II. jegy mellé, 3. gyermektől 500 Ft.  A belépés 6 éven aluli gyermekek és MÁK igazolvánnyal rendelkezők számára ingyenes. MCSE-tagok számára programjaink ingyenesek. Kérjük, a csoportok átutalással egyenlítsék ki a látogatás díját, egyéni látogatóinktól pedig kérjük, hogy pontosan kiszámolt összeggel fizessenek. 

Csoportok: Előzetes bejelentkezéssel, minimális csoportlétszám 10 fő, maximális létszám 30 fő. Iskolai csoportok esetén a kísérő tanár számára ingyenes a részvétel. A csoportos látogatás időtartama max. másfél óra. A csoportos látogatásokat kérjük e-mailben bejelenteni a polaris@mcse.hu címen. A csoportos látogatások díját egy összegben kérjük rendezni. 

Tudnivalók a távcsöves bemutatókról. Az esti nyitva tartási időben a teraszon elhelyezett távcsövekkel folyik a bemutató. A műszerek mellett álló önkéntes munkatársunk sorra beállítja az éppen látható objektumokat, a látogatók sorban megtekintik, miközben tagtársunk ismerteti a fontosabb tudnivalókat, érdekességeket az adott objektumról. (Bármiféle, csillagászattal kapcsolatos kérdés feltevésére is mód van.) Intézményünk jellegéből fakadóan az észlelőteraszon és a kupolában sincs világítás, és az előtérben is csökkentett világítást alkalmazunk, hogy ne zavarják a fények a távcsöves programot. Kérjük, fokozottan ügyeljenek a sötétben való mozgásra, gyermekeiket ne engedjék a teraszon szaladgálni, mivel balesetveszélyes.

A Hold megfigyelésére nem a telehold időszaka a legalkalmasabb, mivel ilyenkor csak világos és sötét foltokat látunk kísérőnk felszínéből. A Hold kráterei, hegyei első negyedhez közeli fázisnál a leglátványosabbak, mivel a súroló megvilágítás kiemeli a felszín alakzatait. Rendkívüli égi eseményekről, programokról honlapunkon is adunk tájékoztatást.

Távcsöves bemutatást csak derült idő esetén tudunk tartani. Ha lakhelyéről nem sikerül az égbolt állapotát egyértelműen megállapítani, hívja a csillagvizsgálót sötétedés előtt egy-két órával. A távcsöves bemutatás mellett egyéb, aktuális programjaink a főoldal Naptár szekciójában találhatók.

Szakköri foglalkozásaink csütörtökönként: 17:00 gyermekszakkör, 18:15 ifjúsági szakkör. Havonta egyszer észlelőszakkör kezdő távcsőtulajdonosoknak. Foglalkozásainkat MCSE-tagok számára tartjuk, év közben is lehet csatlakozni! Belépés az MCSE-be itt.

Mit látunk az esti égbolton? Megtudható Égi kalendáriumunkból!

 

A Hold első negyedben a Polarisból, Tóth Imre felvételén.

 

Saját Holdja, vigye haza! Fényképezze le saját telefonjával a Holdat. Segítünk!

Csillagászati születésnap a Polarisban. Kérjük, hívjon minket, egyeztessünk!

Polaris-bolt, MCSE-tagfelvétel: kedden és csütörtökön 18-22 óra között.
Már kapható az Amatőrcsillagászok kézikönyve új kiadása!
A gyakorló amatőrcsillagász számára az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb tevékenység az égbolt jelenségeinek, égitestjeinek észlelése. Számtalan megfigyelési terület kínálkozik távcsővégre: az egyre többek számára elérhető gyári távcsövek és a digitális képrögzítés jelentősen kibővítette a megfigyelési lehetőségeket, ugyanakkor a vizuális távcsöves munka, vagy éppen a szabadszemes terület is sokak számára jelent hasznos elfoglaltságot, tartalmas kikapcsolódást. Kötetünk ehhez az elmélyült megfigyelőmunkához nyújt segítséget.

 

 

 

Aktuális felhőkép


Támogatónk (Közelebb a csillagok pályázat, 2022-23):

 

 

 

 

 

Az Óbudai Polaris Csillagvizsgáló a Magyar Csillagászati Egyesület önkénteseinek köszönhetően fogadhatja az érdeklődőket. Kérjük, támogassa Ön is tevékenységünket önkéntes munkával, tagdíjával, adományaival vagy az SZJA 1%-ával!


Polaris Csillagvizsgáló nagyobb térképen való megjelenítése

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

Az Óbudai Szabadidőpark térképén 14-es szám jelöli a Polaris Csillagvizsgálót. Bejárat a Laborc utca felől!

A csillagvizsgáló a Laborc utcában, az 1-es, 17-es, 19-es, 41-es villamos óbudai végállomásától pár perc sétára található. Autóval érkezőknek 10-es főúton kifelé haladva a Bécsi úti villamos-végállomás elhagyása utáni első lámpás kereszteződésnél (közvetlenül a benzinkút előtt), a belső sávba sorolva balra kell kanyarodni a hegyoldal irányába. A tömegközlekedéssel érkezők az említett villamosok mellett a 160-as, 260-as és 218-as buszokat vehetik igénybe. A város felől a Bécsi út (Vörösvári út) megállónál, Solymár felől pedig a Laborc utca megállónál kell leszállni. Részletes menetrend a BKV honlapján található.


Tilos a dohányzás
az Óbudai Szabadidőpark teljes területén, így a Polaris Csillagvizsgálóban és az észlelőteraszon is. Kijelölt dohányzóhely a park Laborc utcai bejáratánál található. Az Óbudai Szabadidőpark és a csillagvizsgáló területére sem szabad kutyát behozni.