Használati útmutató

Bevezetés

A Magyar Csillagászati Egyesület a csillagászat iránt érdeklődők számára 1997 óta üzemeltet levelezőlistákat, amelyek az általános csillagászati és közösségi témák mellett fórumot biztosítanak a szakterületek (pl. asztrofotózás, változócsillagok, távcsövek stb.) iránt érdeklődőknek is.

Alapvető használat

A rendszer a levelezőlisták szokásos funkciójával rendelkezik, tehát minden hozzászólás kipostázódik az adott levelezőlistára feliratkozott összes felhasználó számára.

Elérhető levelezőlisták

Az alábbi levelezőlisták érhetők el:

Levelezőlista neve Levelezőlista email címe Témakör Rövid leírás
CSILLA csilla@mcse.hu Általános csillagászati fórum A csillagászatról általában
LEONIDAK leonidak@mcse.hu Észlelő amatőrcsillagászok fóruma Csillagászati megfigyelések, aktuális látnivalók, egyeztetések, információcsere észlelők között.
CSILLAGKEP csillagkep@mcse.hu Asztrofotósok fóruma A CSILLAGászati KÉPrögzítés iránt érdeklődők fóruma.
GALAXIS galaxis@mcse.hu Mély-ég észlelők fóruma A naprendszeren kívül, ún. mély-ég objektumok – azaz a csillaghalmazok, por- és gázködök, távoli galaxisok elbűvölő világának megfigyelése iránt érdeklődők számára.
MIRA mira@mcse.hu Változócsillag-észlelők fóruma A változócsillagok észlelőinek fóruma
OKKULT okkult@mcse.hu Okkultáció-észlelők fóruma Az okkultációk észlelőinek fóruma
PLANETS planets@mcse.hu Bolygóészlelők fóruma A bolygóészlelők fóruma
RADIOMET radiomet@mcse.hu RádióMet A rádiós meteormegfigyelések iránt érdeklődők fóruma
TAVCSO tavcso@mcse.hu Távcsövekről A távcsőtechnika, távcsőépítés iránt érdeklődő amatőrcsillagászok fóruma

A levelezőlistákhoz bármely feliratkozott felhasználónk hozzászólhat. Ha Te is szeretnéd megkapni a hozzászólásokat, vagy szeretnél Te magad is hozzászólni, iratkozz fel az adott levelezőlistára! Ha a feliratkozást követően hozzá szeretnél szólni, a fenti táblázatból kiolvasható email címre küldd a leveledet!

Feliratkozás

Ahhoz, hogy használni tudd a levelezőlistákat, fel kell iratkoznod. A feliratkozás nagyon egyszerű, és több lehetőség is van rá:

Feliratkozás emailen keresztül

  1. Küldj egy emailt a LISTANEV-request@mcse.hu email címre, és az email Tárgy mezőjébe írd be, hogy subscribe (a „LISTANEV” helyett annak a levelezőlistának kell beírni az ékezet nélküli nevét, amelyre fel akarsz iratkozni: pl. LEONIDAK)
  2. Kapnod kell egy megerősítést kérő emailt. Kattints az ebben található linkre.
  3. Az így megjelenített oldalon add meg az email címedet és az egyéb ott kért adatokat.
  4. A feliratkozásról automatikus emailes tájékoztatást kapsz.
  5. Készen vagyunk! Probléma esetén kérjük, küldj egy emailt az admin@mcse.hu címre!

Leiratkozás

LISTANEV-request@mcse.hu email címre kell küldeni egy levelet az alábbi tartalommal: unsubscribe, ahol a LISTANEV = a fenti táblázatban található levelezőlista megnevezés (pl. leonidak).

Hozzászólás a levelezőlistákhoz

  1. amennyiben egy adott levelezőlistára fel vagy iratkozva, akkor ahhoz emailben hozzá is tudsz szólni.
  2. ehhez nem kell mást tenni, csupán a fenti táblázatban kilistázott email címre kell egy normál emailt küldeni.
  3. A hozzászólást minden a levelezőlistára feliratkozott tag megkapja azonnal emailben (kivéve a CSILLA-listát, amely naponta kétszer érkezik).

További lehetséges adatlekérdezések és emailes beállítások

A lista beállító parancsokat (pl. subscribe, who, stb.) a listához tartozó * -request@mcse.hu címre kell küldeni, pl. a ‘leonidak’ lista esetén a ‘ leonidak-request@mcse.hu ‘ címet kell használni.

A leírásokkal kapcsolatban – a “<>” jelek közötti szavak mindig a kötelezően megadandó adatokat, míg a “[]” jelek közötti szavak csak az opcionális megadandókat jelölik. Azonban a parancsokban sohase használjuk a “<>” és “[]” jeleket.

A következő parancsok állnak rendelkezésre:

confirm <megerősítési-azonosító>

Valamilyen művelet megerősítése. A megerősítési-azonosítót mindig meg kell adni, értékét a kiküldött értesítő üzenet tartalmazza.

end

Leállítja a parancsok értelmezését. Hasznos, ha a levelezésedkor automatikusan más információt (pl. aláírást) is beszúr a levelező- programod.

help

Elküld egy a lista kezelésével kapcsolatos súgó üzenetet.

info

A listáról rövid leírást ad.

lists

Felsorolja ezen a GNU Mailman rendszeren működő nyilvános levelezőlistákat.

password [<régijelszó> <újjelszó>] [address=<cím>]

Jelszavad lekérdezéséhez vagy megváltoztatásához használandó parancs. Ha nem adsz meg paramétereket, akkor lekérdezi az aktuális jelszavadat. <régijelszó> és <újjelszó> paraméterekkel a jelszavadat változtathatod meg.

Ha nem a listán megadott e-mail címedről küldött levéllel szeretnéd a jelszavadat megváltoztatni, akkor külön meg kell még adnod az `address=<cím>’ paramétert is (természetesen aposztrófok, zárójelek nélkül). Fontos tudnod, hogy ez esetben is a listán megadott címedre kerül elküldésre a parancs kimenete.

set …

Módosíthatod vagy megtekintheted a listatagsági beállításaidat.

Jelenlegi beállításaidat megtekinthetd a `set show’ paranccsal (aposztrófok nélkül).

subscribe [jelszó] [digest|nodigest] [address=<cím>]

Feliratkozás erre a levelezőlistára. A megadott jelszót használhatod később a leiratkozáshoz, vagy listatagsági beállításaid módosításához. Ha nem adsz meg jelszót, akkor a levelezőlista motor automatikusan létrehoz neked egyet.

A következő paraméter érteke ‘nodigest’ vagy ‘digest’ (aposztrófok nélkül) lehet. Ha a jelenlegitől eltérő e-mail címmel szeretnél feliratkozni, akkor add meg az ‘address=<cím>’ paramétert (aposztrófok és zárójelek nélkül).

unsubscribe [jelszó] [address=<cím>]

Leiratkozás a listáról. Ha jelszót is megadunk, akkor annak egyeznie kell az aktuális jelszóval a sikeres leiratkozáshoz. Ha nem adunk meg jelszót, akkor egy leiratkozást megerősítő e-mail küld el a program a listatagsági címre. Ha az éppen használt e-mail címtől eltérő címmel szeretnénk leiratkozni a listáról, akkor meg kell adni az `address=<cím>’ paramétert is (természetesen aposztrófok és zárójelek nélkül).

who jelszó [address=<cím>]

Megmutatja a tagok névsorát ezen a levelezőlistán. A névsort csak a listatagok kérhetik le, ezért meg kell adnod a listán beállított jelszavadat. Ha nem a listán megadott címedtől eltérő címről szeretnéd lekérni a névsort, akkor külön meg kell adnod a listán használt e-mail címedet az `address=<cím>’ paraméterrel (zárójelek és aposztrófok nélkül add meg a címet).

Automatikus válaszlevelek

Ne küldj automata (szabadság/házon kívül/holiday/out-of-office, nem kézbesíthető/non-delivery stb.) üzeneteket a levelezési listákra. Ha hosszabb távon nem vagy elérhető, iratkozz le erre az időszakra, vagy a levelezőprogramodban állítsd be, hogy a levelezőlistákról érkező emailekre ne küldjön a rendszer automatikus válaszüzenetet.

Csatolmányok küldése

Nyilvános levelezőlistáinkra nem lehet és nem szabad nagy méretű fájlokat küldeni. Ehelyett javasoljuk a kérdéses fájlokat elhelyezni egy ingyenes, vagy saját internetes tárhelyen és a levélben annak URL-jét megadni.

A kis felhasználói létszámmal rendelkező zártkörű levelezőlisták esetén kisméretű csatolmányok küldése engedélyezett.

Email címek összekeveredése

Légy óvatos a címzéssel! Más címre kell küldeni a normál levelet, és más címen kell feliratkozni valamelyik listára. A fel- és leiratkozó (subscribe, unsubscribe) üzeneteket mindig a megfelelő címre ( LISTANEV-request@mcse.hu ) küldd!

Mentsd el a feliratkozásra kapott választ. Ez tartalmazza a leiratkozáshoz szükséges információkat is.