Csillagászati szakkörök a Polarisban

A Polaris Csillagvizsgálóban három csillagászati szakkör működik a különböző tudású és korú érdeklődők számára. A gyermekszakkört a 8-12 éves korosztálynak, az ifjúsági szakkört a 14-19 éveseknek ajánljuk. A felnőtt szakkör minden olyan korosztályba tartozó érdeklődőt gyűjt, akik kifejezetten a csillagászati megfigyelések gyakorlatával és a műszerek használatával akarnak közelebbről megismerkedni. A szakköri foglalkozásokon való részvétel feltétele az MCSE-tagság. Szakköreink munkájába folyamatosan be lehet kapcsolódni.

Gyermekszakkör

Csillagászati játékok, égitestek és jelenségek rajzolása, játékos megfigyelés és beszélgetés a témája a 8-12 évesek szakkörének. A foglalkozásokon a szülők is részt vehetnek „megfigyelői státuszban”.

Készülődés a távcsöves megfigyeléshez a csillagvizsgáló teraszán

Készülődés a távcsöves megfigyeléshez a csillagvizsgáló teraszán

A gyermekszakkör 2008 óta működik a Polarisban, az első időszakban Sárneczky Krisztián, az MCSE titkára, majd 2011-től Görgei Zoltán a Meteor Hold-rovatának vezetője és gyakorlott távcsöves bemutatónk vezeti. A szakköri foglalkozások szerdánként 17 órakor kezdődnek (tanítási időszakban). A szakkört jelenleg Mizser Attila vezeti.

Balra: a bemutatókon a legkisebbek is távcsőbe pillanthatnak, jobbra: néhány segédeszköz a szakköri munkához: holdgömb és űrállomás-modell.

Balra: a bemutatókon a legkisebbek is távcsőbe pillanthatnak, jobbra: néhány segédeszköz a szakköri munkához: holdgömb és űrállomás-modell.

Ifjúsági szakkör

A Polaris Csillagvizsgálóban 2001 eleje óta működik csillagászati szakkör. A szakkör első vezetője Kereszturi Ákos volt, aki a 2000/2001-es tanév második félévében hozta létre a szakkört. 2002-től Horvai Ferenc vette át a szakkör vezetését. Az iskolai szünetek kivételével minden csütörtökön 18 órától tartjuk szakköri foglalkozásainkat. A szakkört 14-19 éves korosztály számára indítottuk.

Szakkörünk a Polaris kupolájában

Szakkörünk a Polaris kupolájában

A szakköri részvétel egyetlen feltétele az MCSE-tagság. A foglalkozásokon a csillagászattól az űrkutatásig minden téma felmerül, sokszor maguk a szakkörösök is tartanak előadásokat, az érdekes tudományos kérdések széles spektrumából válogatva. Ha jó az idő, a csillagvizsgáló műszereivel megfigyeléseket is lehet végezni. Szakkörünkbe egész évben folyamatosan várjuk a jelentkezőket.

Asztro-farsang szakkörösökkel

Asztro-farsang szakkörösökkel

A szakkör évente számos alkalommal tesz kirándulást, látogatást egy-egy csillagászattal kapcsolatba hozható épülethez, vagy más csillagvizsgálóhoz. Alkalmanként csillagászati jellegű mozifilmek közös megtekintésére is sor kerül. Legemlékezetesebb kirándulásaink közé tartozik Nagy Károly egykori bicskei csillagvizsgálójának felkeresése, amikor az egyik, már lerombolt és eltemetett műemléképületből kinövő fára feltettük a “Műemlék” táblát, ezzel állítva emléket a be nem teljesült sorsú, rendeltetésszerűen sosem használt csillagvizsgálónak, és hozzátartozó épületeinek. Gyakran keresünk fel kiállításokat, múzeumokat a szakköri foglalkozások keretében.

Észlelőszakkör

Észlelőszakkörünk célja, hogy a résztvevők a távcsöves megfigyelés alapjaival, a szükséges módszerekkel megismerkedjenek. A program keretében az érdeklődők elsajátítják a műszeres megfigyelések technikai hátterét, segítséget kapnak a megfelelő távcsövek és kiegészítők kiválasztásához, beszerzéséhez, műszerparkjuk összeállításához. Az észlelőkört többnyire az amatőrcsillagászat iránt elkötelezett, de nagy gyakorlattal még nem rendelkező érdeklődők, kezdő távcsőtulajdonosok látogatják. Az észlelőszakkör tagjai havonta egy-két alkalommal találkoznak, az éves program itt olvasható. Szakkörünket Hannák Judit vezeti.

Binokulár objektívjének tisztítása

Binokulár objektívjének tisztítása

Asztrofotós szakkör

Az egyre népszerűbb asztrofotográfia iránt érdeklődők számára indítottuk ezt a szakkörünket 2014 őszén. A foglalkozásokon a téma ismert hazai művelői tartanak egy-egy résztémáról előadásokat, amelyeket diszkusszió követ. A szakköri tagok maguk is bemutatják eredményeiket, képeiket a Polaris Csillagvizsgálóban is bemutatják, kamarakiállításokon.

A szakköri élet érdekességei

A szakkörösök az utóbbi években aktívan vesznek rész hazai és nemzetközi pályázatokon és vetélkedőkön, pl. a 2005-ös Kulin-vetélkedőn, illetve a 2005-ös és 2006-os ESO-pályázatokon. Szakkörünk egyik sikere 2006-hoz kapcsolódik, amikor Budai Edina, Szabó Andrea és Szulágyi Judit első helyezést értek el az ESO Catch a Star! pályázatán. Pályamunkájuk kidolgozását Kereszturi Ákos vezette. Lányaink az első helyezés jutalmaként chilei utazást nyertek, melynek során egyebek mellett felkeresték a chilei VLT-t. Élményeikről beszámoló olvasható itt.

Szakkörös lányaink Chilében, Kereszturi Ákossal

Szakkörös lányaink Chilében, Kereszturi Ákossal

Két első helyezést is elhoztak szakköröseink a Kulin csillagászati vetélkedőn 2008-ban, ugyanekkor az ESO Catch a Star! versenyén Reith Anna és Veréb Dániel ötödik helyezést szereztek. Az óbudai Polaris Csillagvizsgáló szakkörösei két bronzérmet és egy negyedik helyezést értek el a Rio de Janeiróban megtartott Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián.