Pár mondatban a Polaris Csillagvizsgálóról

kupakmars

A Polaris Csillagvizsgáló III. kerületi Önkormányzat létesítménye; a Barátság Szabadidő Park területén található (III. kerület, Laborc u. 2/C.).

A Polaris Csillagvizsgáló a csillagászat iránt érdeklődőket támogatja az égbolt megismerésében, szakmai tudásuk bővítésében, a diákok és a nagyközönség művelődésében és az égbolt szépségeit kedvelőknek közösségi találkozóhelyet és programokat biztosít.

Legfontosabb tevékenységeink és szolgáltatásaink:

  • távcsöves bemutatás
  • távcsőhasználat oktatása
  • szaktanácsadás távcsövekkel, megfigyelésekkel kapcsolatban
  • csillagászati előadássorozatok
  • iskolai és egyéb csoportok fogadása (előadás, távcsöves bemutatás)
  • szakkörök különböző korosztályok számára
  • alkalmi csillagászati rendezvények, találkozók lebonyolítása
  • Meteor folyóirat szerkesztősége
  • csillagászati szakkönyvtár

napf20051003_20l_mizser

Az óbudai csillagvizsgáló a Sarkcsillagról (Polaris) kapta nevét még 1979-ben, amikor Gellért András és Habina József kezdeményezésére megnyitotta kapuit Óbuda csillagvizsgálója. (Háttérinformációk a Sarkcsillagról A hónap témája rovatunkban olvashatók.) Az intézményt 2001 januárjától a Magyar Csillagászati Egyesület, hazánk legnagyobb csillagászati szervezete üzemelteti. Egyesületünket Dr. Kulin György hívta életre 1946-ban, akinek élete, munkássága, szellemisége a mai napig is meghatározó a csillagászati ismeretterjesztéssel és megfigyelőmunkával foglalkozók körében.

Távcsöves bemutatók, nyitva tartás: Szeretettel fogadjuk a csillagászat iránt érdeklődő látogatókat. Minden kedden, csütörtökön és szombaton sötétedéstől 22:30-ig, csoportok számára szerdán és pénteken tartunk nyitva, előzetes egyeztetés alapján Távcsöves bemutatás derült idő esetén sötétedéstől 22:30-ig, borult idő és megfelelő számú érdeklődő esetén vetítéses csillagászati előadás hallgatható ugyanekkor. Óbudán, a Barátság Szabadidő Parkban található a Polaris csillagvizsgáló, megközelítéséről itt kaphat útmutatást.

venuszatvonulas586

Távcsőhasználat oktatása: Akik saját távcsővel rendelkeznek, vagy annak beszerzését tervezik, a program keretében elsajátíthatják az alapvető tudnivalókat, pontosabban kiválaszthatják igényeiknek és lehetőségeiknek optimális műszert, és megismerhetik a távcső használat gyakorlati trükkjeit. Átlagosan havonta egy alkalommal, hétvégi napokon zajlik a minden korosztálynak szóló Észlelőszakkör, amelyen előzetes bejelentéssel az egyesületi tagok ingyenesen részt vehetnek.

Szaktanácsadás távcsövekkel, megfigyelésekkel kapcsolatban: A csillagvizsgálóba érkező vendégek számára szaktanácsadást nyújtunk azzal kapcsolatban, milyen távcsöveket és honnan érdemes beszerezni, milyen lehetőségek vannak csillagászati megfigyelések végzésére lakhelyükről, hogyan lehet digitális csillagászati felvételeket készíteni, és milyen fajta programok vannak Budapesten és vidéken a témakör iránt érdeklődők számára.

bemutatasterasz250

Csillagászati előadássorozat: A Polarisban keddenként – a nyári időszakot kivéve – 19 órai kezdettel csillagászati előadások hallgathatnak az érdeklődők. Előadóink neves szakértői az adott témáknak, és részletes ismertetést nyújtanak mink csillagászati, mind űrkutatási, és kapcsolódó műszaki témakörökről. További részletek az aktuális előadásokról a progamajánlatban olvashatók.

Iskolai és egyéb csoportok fogadása (előadás, távcsöves bemutatás): Az iskolai tananyaghoz kapcsolódó csillagászati ismereteket iskolán kívüli tanórák keretében, távcsöves megfigyeléssel kiegészítve nyújtunk csoportos érdeklődőknek. A programot nem csak az általános és középiskolás osztályoknak, de családoknak, baráti társaságoknak is ajánljuk. A program vetítéses előadást és távcsöves megfigyelést tartalmaz, és előzetes időpont egyeztetést igényel. A minimális létszám 15 fő, a maximális 30 fő.

Alkalmi rendezvények, találkozók lebonyolítása: A Polaris Csillagvizsgáló évente több csillagászati témájú találkozót rendez, amelyen egy-egy szűkebb témakör iránt érdeklődők mélyíthetik el ismereteiket, tekinthetik meg mások munkáját. Ilyen rendezvények például a napórakedvelők, asztrofotósok, holdészlelők, mélyég-megfigyelők találkozói.

kupolatavcso586

Szakkörök különböző korosztályok számára: A Polaris Csillagvizsgáló gyermekszakkörébe a 8-12 éves korosztályt várjuk (játékos ismerkedés a csillagászattal), diák szakkörünkbe a középiskolás és egyetemi éveiket kezdő érdeklődők járnak (kezdő szakismeretek, beszélgetések, csillagászati célú kirándulások, vidéki és budapesti programok), míg az Észlelőszakkör minden korosztály számára nyitott (távcsőhasználati és észlelési ismeretek). A szakköröket egyesületi tagok számára tartjuk.

Csillagászati szakkönyvtár: Érdekes magyar és külföldi, közöttük régi csillagászati kötetek vannak a csillagvizsgáló könyvtárában. A könyvtár nyitvatartási napokon (kedd, csütörtök és szombat) — kizárólag helyben olvasásra — az MCSE tagjainak rendelkezésére áll, a nem tag érdeklődők egy alkalommal szintén díjmentesen látogathatják azokat.

tordaiterasz250

Meteor folyóirat szerkesztősége: A Polaris Csillagvizsgáló ad otthont a Meteor szerkesztőségének. A lap a hazai amatőrcsillagászati közösség havonta megjelenő nyomtatott fóruma, amely szívesen ad helyet és közöl le cikkeket a saját munkáikat, észleléseiket bemutatni szándékozóknak.

Járdacsillagászat – kihelyezett távcsöves bemutatás Önöknél: Csillagvizsgálónk munkatársai hordozhatón távcsöveivel szabadtéri, éjszakai bemutatást tartanak az igényelt helyszínen, magánszemélyek vagy csoportok számára. Mind a helyszín, mind az időpont kijelölése külön egyeztetést igényel – nem lehet ugyanis bárhonnan és bármikor látványos objektumokat megfigyelni.

Csillagnéző túrák: Fényszennyezéstől mentes, sötét égboltú helyszínekre csillagnéző túrákat szervezünk. Ezek során az éjszakai égbolt mellett az élővilágot a nappalitól eltérő körülmények között is meg lehet figyelni, és maga az éjszakai természeti környezet különleges élményét is értékelik a résztvevők. Csillagnéző túrákra havonta kerül sor az őszi és tavaszi időszakban.

Kapcsolatfelvétel:

1037 Budapest, III. Laborc u. 2/C.
E-mail: polaris@mcse.hu
Telefon: 70 548-9124