Kettőscsillagok

 

Történeti áttekintés

Publikációk

Észlelési módszerek

Észlelési programok

Hasznos linkek

Hasznos szoftverek

Letöltések

Ladányi Tamás
8200 – Veszprém, Fenyves u. 55/A
E-mail: ladanyitamas@chello.huHa távcsőbe nézve nagyobb nagyítással megvizsgáljuk a csillagokat, azt tapasztalhatjuk, hogy gyakran kettő vagy több komponensre bomlanak fel. Találunk közöttük olyanokat, amelyek csak véletlenül esnek egy látóirányba (optikai kettősök), viszont a csillagászok figyelme inkább a fizikailag is összetartozó rendszerekre irányul. Sokféle módszerrel kimutathatjuk a csillagok kettős vagy többszörös mivoltát (spektroszkópiai, interferometrikus, asztrometriai stb.), viszont az amatőrcsillagászati megfigyelések tárgyát főként a vizuális kettősök képviselik. A legérdekesebb csoportot a binaryk, azaz a gyors pályamozgást produkáló párok alkotják, ahol a főcsillag és kísérője szögtávolságának és pozíciószögének elmozdulását akár néhány év alatt is észlelhetjük.

BKO 27 és a LAD 1 magyar katalogizálású kettőscsillagok

BKO 27 és a LAD 1 magyar katalogizálású kettőscsillagok

A kettősök amatőr megfigyelése hazánkban a hetvenes években honosodott meg Szentmártoni Béla népszerűsítő munkája jóvoltából. A Meteorban 1984-ben indult a témával foglalkozó rovat, melynek vezetésében Vaskúti György, Ladányi Tamás, Berkó Ernő és Schné Attila vett részt. A Meteor kettőcsillag-rovatát jelenleg Szklenár Tamás vezeti. Az MCSE Kettőscsillag Észlelő Szakcsoport célja a kettősök észlelésének, mérésének összefogása és az eredmények közzététele.

Az STF 3062 binary pályája (mikrométeres mérésekből szerkesztve)

Az STF 3062 binary pályája (mikrométeres mérésekből szerkesztve)

Az észlelési technikát illetően vizuálisan becsülhetjük vagy mikrométerrel, CCD-vel mérhetjük a kettősök paramétereit. Ez utóbbi módszer a digitális képrögzítés elterjedésével vált egyre népszerűbbé, amelynek eredményeképp nemzetközi publikációk és új felfedezések is születtek. Jó kapcsolatot alakítottunk ki és ápolunk külföldi társszervezetekkel; pl. Commission Étoiles Doubles (francia), The Webb Society Double Star Section (angol), The United States Naval Observatory (amerikai).