A Gutenberg-törpegalaxis

Valamikor, nagyon régen, a múlt században, amikor még úgy tűnt, érdemes könyvkiadással foglalkozni, erősen kerestem egy bizonyos Könyves Bandit (Könyves Bandi, hol vagy?, Meteor 1997/6., 3. o.). Bandi sokáig valóságos intézménynek számított Budapesten, a minőségi könyvárusítás jelképének, aki még a Moszkva tér könyves pavilonjába is képes volt életet lehelni, rangos írók dedikáltak ott, a tér Bandi hangszórójától volt hangos – versesköteteket, regényeket, újdonságokat reklámozott. Szerették az emberek Bandit, azonban a piaci viszonyok mellett ez a szeretet a nullával volt egyenértékű, végül mennie kellett az aprócska boltból. Néhány éve felhívott, megköszönte a cikket, akkor tudtam meg, hogy Bandi már egyáltalán nem Könyves – természetgyógyászattal foglalkozik.

A Csillagászati évkönyvből tíz évvel ezelőtt még háromszáz darabot adott el az Astoria környéki három könyvesbolt – mindegyik boltnak megvolt a maga profilja, az Egyetemi könyvesbolt pl. a legrangosabbnak számított amatőrcsillagász körökben. Mára csak kettő maradt meg a három könyvesboltból, és az Astoria 100 m-es körzetében jó, ha három példány elkél az aktuális évkönyvből, nem pedig háromszáz. Ennek magyarázata egyszerű: míg korábban közvetlen kapcsolatban álltunk a hálózatok egyes boltjaival, ma csak a központi raktáron keresztül lehet őket ellátni. Ez a rendszer pedig nem kedvez a speciális kiadványoknak, még az olyan nagy múltúaknak sem, mint a Csillagászati évkönyv. Mindehhez járul az 50%-os árrés és a bizományi elszámolás rendszere, melynek lényege az, hogy a terjesztő nem vállal különösebb gazdasági kockázatot, gyászos eredménye pedig az, hogy a kis kiadók máról holnapra vegetálnak.

 

Sikerlista abból az időszakból, amikor Évkönyvünk még sikerkönyv volt 

Ezzel párhuzamosan a bolti hálózat is alaposan átalakult. Az óriási könyvpaloták könyvtengerében rátalálni sem könnyű a csillagászati tárgyú kiadványokra. A feketéllő Hitler-szigetek (vajon miért van ekkora kínálat második világháborús, horogkeresztes könyvekből?), szakácskönyv-félszigetek és ezoterikus kontinensek között lavírozva könnyű megfenekleni az asztrológia-zátonyokon, és ezzel helyben is vagyunk, hiszen a csillagászati könyveket gyakorta vegyítik a csillagjós kiadványok közé, nincs messze az idő, hogy végre megjelenjen az „Egyszerű, házi készítésű spektro- és horoszkóp” c. kötet. Természetesen az egyetemes kultúra szolgálatában.

Színes-szagos, gazdagon illusztrált csillagászati képeskönyvekkel Dunát lehet rekeszteni. Többségük egy kaptafára készül: könnyed csevegés a Világegyetemről az elfordított látástól kezdve a fekete lyukakig, minél több képpel és minél kevesebb szöveggel, mert ne terheljük az olvasót a mai világban olvasással. És minél kevesebb szakértelemmel – hány és hány olyan fordítás lát napvilágot, amit csillagászathoz értő szakember nem látott, csak a megjelenés után, ha megvásárolta a kötetet. Mert hogy a hazánkban megjelenő csillagászati képeskönyvek (én már csak ezzel a névvel illetem őket) nagy része „külföldiből” van fordítva. Úgy látszik, csak magyar szerző vetemedik arra a merészségre, hogy könyvet írjon a kisbolygókról, Dante csillagászatáról vagy éppen a holdutazásokról…

Az amúgy is rohanó világot még rohanóbbá, még színesebbé pörgető plázákban vásárlók talán már észre sem veszik azokat a köteteket, melyek borítóján nincs valami nagyon színes, nagyon sokkoló, nagyon trendi – az ügyeletes sztárszakács vigyora, vagy éppen a múlt század legszörnyűbb jelképe, a horogkereszt. A „könyvet a könyvesboltból” elv lassan a múlté, a Városház utcai Magiszterben mesélte az eladó hölgy, hogy a minap betoppant egy vevő, hogy lásson végre egy hagyományos könyvesboltot (ahol nincsenek kontinensek, szigetek és zátonyok). Venni nem vett semmit, de legalább megnézte a boltot. Sorra zárnak be az üzletek a Kossuth Lajos utcában, ami azt mutatja, hogy a vásárlóerő kezd kifelé vándorolni a plázákba és a bevásárlóközpontokba, ezekbe a jól fűtött művárosokba, miközben nem tudni, mi lesz az igazi várossal, ami attól (is) város, mert normális, ember léptékű boltokba lehet benyitni, és ezt-azt vásárolni. Nem shoppingolni, mert azt csak a bevásárló-hangárokban lehet. Vásárolni!

Nincs rá igény – kapom meg a szíves felvilágosítást egyre több helyről, ha csillagászati könyveink terjesztését szeretném bővíteni. Nincs rá igény, vagyis igénytelenség van. Eufemizmus ez, mint a magyar vásárló árérzékenységére való hivatkozás. A magyar vásárló nem árérzékeny, hanem kevés a pénze. És természetesen nem igénytelen, mert még a kevés pénzéből is áldozna csillagászatra – ha egyáltalán megtalálná a boltokban kiadványainkat. Ha kiteszik, és jó helyre teszik ki (nem a szakácskönyvek vagy az ezoterikus művek közé), és ha egyáltalán előkerül a raktár mélyéről. Ha Könyves Bandik intéznék a könyvterjesztés sorsát Magyarországon, talán még az a csoda is előfordulna, hogy nem 50% lenne az árrés, sőt, időben megkapnák a kiadók azt a kevés pénzt, ami könyveik forgalmazásából nekik jár. Mert bizony az is megesik, hogy soha nem jutnak pénzükhöz.

 

Meteorral és Évkönyvvel a világ körül: a 2006-os teljes napfogyatkozás észlelői Törökországban

Az alábbiak egyszer már megjelentek a Meteorban, de a helyzet mit sem javult 1997 óta: „Mi hát a megoldás? Egyesületünk jelenleg egyetlen „piacképes” könyvet ad ki, ez pedig a Meteor csillagászati évkönyv. Alkalmanként 4000 példányban jelentetjük meg, amiből nagyjából 1000 példányt tudunk átpréselni a hazai könyvterjesztésen. Ha ezen a terjesztésen múlna, már régen megszűnt volna a magyar nyelvű csillagászati évkönyv. A megoldást egyesületünk tagsága jelenti: nélküle ma már nem létezne ez az alapvető kiadvány, hiszen 2000–2500 példány tagságunknak és a csillagászat más barátainak köszönhetően biztosan elfogy.”

Aki hozzá szeretne jutni az Évkönyvhöz, előbb-utóbb eljut az MCSE-hez, a Polaris Csillagvizsgálóba, legfontosabb partnereinknél pedig továbbra is kapható lesz kiadványunk – de az országos hálózatokba a jelenlegi feltételek mellett egyre kevesebb értelme van eljuttatni a Csillagászati évkönyvet. Ezzel párhuzamosan meg kell szerveznünk az alternatív terjesztést is, amiben továbbra is számítunk tagságunk, helyi csoportjaink, partnerszervezeteink és a távcsöves vállalkozók közreműködésére – annak érdekében, hogy a Gutenberg-galaxisból ne legyen törpegalaxis.

Évkönyvünk honlapja: evkonyv.mcse.hu

A Meteor csillagászati évkönyv 2008. évi kötete megrendelhető az MCSE-től, megvásárolható a Polarisban, a Budapesti Távcsőcentrumban és – ahogy mondani szokás – a jobb könyvesboltokban. 

 

Ajánljuk...