I. Nyírségi Őszi Észlelőhétvége

Bátorliget Nyíregyházától 50, Nyírbátortól 15 km-re található a román határ szélén, 720 fő lakosú település. Ami igazán fontos amatőrcsillagász szempontból, hogy egyrészt ún. zsáktelepülés, tehát átmenni nem lehet rajta, csak ki-vagy be, és hogy három természetvédelmi terület öleli körbe, ezért különlegesen sötétek itt az éjszakák. A hely, ahová kitelepülünk, koromfekete éggel büszkélkedhet, és az alföldi táj fölé magasodó 20-30 m magas homokbuckák (természetesen fűvel benőtt homokbuckákra gondoljatok) tökéletes, faltól-falig horizontot kínálnak. Az időpont választása sem véletlen, hiszen a szeptember végi holdmentes hétvége remélhetőleg egybeesik a „vénasszonyok nyarával”, és így reményeink szerint kellemes időjárás közepette lesz lehetőség a még ilyenkor jól látható nyári Tejúton kalandozni.


A napnyugta színei Bátorligeten 

Információk a hétvégével kapcsolatban:

A hétvége a szálláson és az étkezésen kívül teljesen ingyenes.
 
A program:
 
Szeptember 26. péntek: érkezés folyamatosan a megbeszélt szálláshelyre, kitelepülés 18:00 és 18:30 között az észlelőrétre, majd pirkadati tartó észlelés
Szeptember 27. szombat: ébredés után, a nappali időszakban lehetőség szerint előadásokat szerveznénk (aki szívesen tartana bármilyen témában, kérjük jelezze). Délben közös bográcsgulyás elfogyasztására lesz lehetőség. Este újra kitelepülünk, és folytatjuk az észlelést.
Szeptember 28. vasárnap: Tetszőleges időpontban hazautazás.

Szállás: 2000 Ft-ért tudunk szállást biztosítani éjszakánként, a településen több turistaszálló is üzemel, természetesen összkomforttal.

Étkezések: alapvetően önellátó, szombaton az ebéd bográcsgulyás. A faluban van bolt, ezért lehetőség van minden élelmiszer beszerzésére, a szombati ebédet pedig (csak az alapanyagok ellenértékére korlátozva a beugrót), bográcsozással oldanánk meg. Az ebéd hozzávetőleges ára 500 Ft.

Észlelőhely: kb. 1 km-re a falutól, sajnos áramellátás nélkül. Ebből következik, hogy akinek szüksége van áramra, akkumulátorról ne feledkezzen el! Bár egy igazi mélyeges hétvégénél nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson (pláne binoklival vagy Dobsonnal). A horizont tökéletes, az ég fényszennyezésmentes!

Jelentkezési határidő: 2008 szeptember 22. Aki étkezést is kér, kérem, azt is jelezze.

Aki szeretne eljönni, kérem, mihamarabb jelezze részvételi szándékát:
Béres Gábor, tel.: 30-544-6361, E-mail: gabonet@freemail.hu

Mindenkit szeretettel várunk!

Ajánljuk...