Kezdődik A Csillagászat Nemzetközi Éve

A téli napfordulóhoz kapcsolódó élő adásunkban bemutatjuk A Csillagászati Nemzetközi Éve 2009-es magyarországi programjait. Beszélgetünk a téli napforduló jelentőségéről, Az Év Honlapjáról (hirek.csillagaszat.hu), a fényszennyezésről, az exobolygókról, a Mars meghódításáról, az Apollo-8 negyven évvel ezelőtti karácsonyi holdkerüléséről, az új James Bond-film csillagászati vonatkozásairól, a Hédervári-emlékkötetről, közös hobbinkról, a csillagos égről és még sok minden másról. Terveink szerint átvesszük az írországi webes közvetítést a newgrange-i napkeltéről. Műsorunkban a Magyar Csillagászati Egyesület ismert előadói működnek közre.

Az írországi Newgrange az egyik legjelentősebb európai megalitikus síremlék. A mintegy 5000 évvel ezelőtt készült hatalmas építmény boltozatos sírkamrát rejt, melyet évente egyszer, a téli napforduló idején megvilágít a Nap, ami az építők jelentős csillagászati ismereteiről tanúskodik. Az ír csillagászok emiatt választották a csillagászat éve egyik fontos eseményének 2008. december 21-ét — a kezdeményezéshez a Magyar Csillagászati Egyesület is csatlakozott.

Az internetes adás itt követhető figyelemmel.

Adásunkat 2008. december 21-én 7:00 és 10:30 között "sugározzuk".

A Polaris TV a Magyar Csillagászati Egyesület interneten nézhető tudományos ismeretterjesztő "televízióadója". Technológiailag az ingyenes shoutcast streaming-en alapul, az adás az interneten ingyenesen nézhető böngészőprogramok és winamp segítségével, emellett utólag a több mint 400 műsort tartalmazó archívumból letölthető. A Polaris TV 2005-ben indult, csillagászati előadásokat, rendezvényeket és egyéb eseményeket közvetít. A nonprofit Polaris TV-t a Magyar Csillagászati Egyesület üzemelteti.


Ma már "történelem": az Atlantis indításának közvetítése 2007. december 6-án, a Polaris előadóterméből (a startot végül 2008. február 7-ére halasztották)

Műsorán leggyakrabban a Polaris Csillagvizsgáló keddi csillagászati előadásai, a Kulin György Csillagászati Szabadegyetem és a Dávid Gyula-sorozat részei szerepelnek. Élő adásai segítségével csillagászati találkozók, szakmai rendezvények, a Szkeptikus Konferenciák és egyéb események követhetők. Az érdeklődők online fórum és email segítségével tehetnek fel kérdéseket, küldhetnek megjegyzéseket az éppen zajló előadáshoz, rendezvényhez kapcsolódóan. A Polaris TV élőben, magyar nyelvű szakkommentárral sugározza az űrrepülőgépek startját és visszatérését. Ritka csillagászati jelenségek (pl. fogyatkozások, fedések) alkalmával az érdekes látnivalót, annak távcsőben látható képét és a hozzá kapcsolódó előadásokat közvetíti.

Linkajánlat:

 

Ajánljuk...