100 óra csillagászat (április 2-5.)

 

 

 

 

 

 

 

A Csillagászat Nemzetközi Éve egyik fontos programja az április 2–5. közötti időszakra időzített 100 óra csillagászat elnevezésű akció, ezen belül is az április 4-én estére meghírdetett Globális Csillagparti. A szervezők az első két napon internetes közvetítéseket terveznek (http://www.100hoursofastronomy.org). A hivatalos megnyitó április 2-án 16:00 UT-kor kezdődik a philadelphiai Franklin Intézetben, ahol egyebek mellett bemutatják Galilei egyik eredeti távcsövét is. Ezt követően 18:00 UT-től tudományos ismeretterjesztő intézményekből követhetünk figyelemmel internetes közvetítést.

80 távcsővel a Föld körül

A 100 óra csillagászat egyik hangsúlyos programja az április 3. 09:00 UT és április 4. 09:00 UT közötti 24 órás webcast (webes közvetítés), melyben a világ 80 jelentős távcsövét mutatják be folyamatos, élő kapcsolással. A programban résztvevő csillagvizsgálók imponáló listája itt olvasható.

A tervek szerint a 100 óra csillagászat webes közvetítéseit a Polaris TV is átveszi.


John Dobson a 2002-es Whirpool Star Party-n (qsl.net)

Április 4.: járdacsillagászat (Globális Csillagparti)

A magyar amatőrök leginkább az április 4-i esti „globális csillagpartiból” vehetik ki a részüket. A Föld bolygó egészére kiterjedő esti távcsöves bemutatásban bárki részt vehet, legyen szó nagyobb bemutatót szervező klubról vagy magányos amatőrről, aki „csak úgy” felállítja távcsövét, és mutogatja az égbolt csodáit (az első negyedben levő Holdat, a gyűrűs Szaturnuszt és más attrakciókat). A legjobb, ha John Dobson (a Dobson-távcső „feltalálója”) példáját követjük, aki a világ legismertebb „flasztercsillagásza”. Munkatársaival együtt már milliók számára tartott ilyen spontán utcai bemutatókat, és tevékenysége sokak számára példamutató. A mozgalom elindítójának honlapja: http://www.sfsidewalkastronomers.org/

Tartsunk mi is távcsöves bemutatót április 4-én 20 órától (és egész évben, bármikor, bárhol) a legközelebbi utcasarkon!

A járdacsillagászati bemutatókat szervezők az mcse@mcse.hu címen jelenthetik be a bemutató helyszínét és a szervező(k) nevét. A bemutatók helyszínét www.csillagaszat2009.hu honlapunkon tesszük közzé. A regisztráció nem kötelező, hiszen elsősorban spontán utcai bemutatók tartására biztatjuk tagjainkat, és ezekről a bemutatókról utólag is lehet beszámolókat küldeni!

Április 5.: A Nap napja (Sun-Day)

Április 5-ére az IYA2009 szervezői Sun-Day-t (Nap-napot) hirdettek, a 100 óra csillagászat zárónapján tehát Nap-bemutatóval várhatjuk az érdeklődőket (reméljük, lesz napfolt is a Napon!).

Polaris Csillagvizsgálóban is készülünk a nagy napra, a Polaris TV április 4-én délután ismét több órás magazinnal jelentkezik, melyben a csillagászat és az amatőrcsillagászat érdekességeit mutatjuk be elgondolkoztatóan és szórakoztatóan.

 

Linkajánló

 

 

 

Ajánljuk...