Csillagászat a Kutatók Éjszakáján

A Tempus Közalapítvány által 2006 óta minden évben megszervezett Kutatók Éjszakája idén már 24 városban, több mint 500 programmal várja az érdeklődőket. A programok a kutatókat és életpályájukat, a tudományos módszereket és eredményeket a tudományos előképzettséggel nem rendelkezők számára is érthető és élvezhető formában, interaktív módon mutatják be. Egyesületünk Budapesten a rendezvény központi helyszínére kapott meghívást, Millenárison, a Csodák Palotája mellett 15 órától késő estig szabadtéri távcsöves bemutatóval várjuk az érdeklődőket, továbbá tagtoborzót és szakköri toborzót tartunk.

Budapesten az ELTE TTK lágymányosi kampuszán először rendezik meg a Csillagászati Napot, amelyen a ELTE Csillagászati Tanszékén folyó kutatómunkát mutatják be.

 

Érdeklődök a Millenárison felállított MCSE standnál

Baján egész nap várják az érdeklődőket a Bajai Bemutató Csillagvizsgálóhoz tartozó Borbás Mihály Bemutatóteremben. Napközben 9-14 óráig digitális mobilplanetáriumi műsorok félórás váltásban iskoláknak, este 15-17 óra között digitális mobilplanetáriumi műsorok felnőtteknek, 18 órától fotókiállítás, meteoritok, távirányítható Mars-járó, csillagászati kvízjáték. Este 8 órától Karol Petrik (SK) élőzenés prezentációja (angolul) “Exciting answers from the Universe”, majd távcsöves bemutatás, robottávcsöves észlelés éjfélig.

Kecskemét
A Kecskeméti Planetárium és az MCSE Kiskun Csoport is csatlakozott idén a kutatók éjszakája rendezvényhez. Szeptember 24-én két helyszínen is lesz távcsöves bemutatás a Planetáriumnál és a GAMF-on. A planetáriumnál előadásokkal is várjuk az érdeklődőket.

Győri programok:

Csillagvizsgáló:
14.00-16.30 Kiskutatók Akadályversenye lesz az egyetemen. Itt az egyik állomás a csillagvizsgáló, ahol a Napot nézzük meg, s csillagászati kérdéseket kapnak az előre bejelentkezett csoportokban érkező (kis)diákok. Idén összesen 52 csapat nevezett több mint 800 tanulóval!
17.00-18.00 Nap-észlelés a csillagvizsgálóban, borult időben a távcsövet ismertetjük
21.30-24.00 Távcsöves bemutató a kupolában. Ezzel egy időben lézeres csillagkép oktatást, “lézershow”-t tartunk a sorban állók részére.

Tanulmányi épület “Aula”:
16.00-23.00 “Ki tud többet a Naprendszerről?” címmel interaktív vetélkedőt tartunk az aulában található “Tudományos játszótér” egy állomásán.  Az aulában és a parkolóban minden érdeklődőnek lehetősége lesz kipróbálni tudását, készségeit a játékokon, a repülőgép szimulátorban, illetve ügyességét a speciális bicikliken, melyek nem a “hagyományos” módszerek alapján működnek. (Ferenczy Ádám)

Tanulmányi épület A1″ előadó:
20.00-21.20 Pete Gábor, Pércsy Kornél: Bemutatkozik a Magyar Csillagászati Egyesület és a Győri Egyetemi Bemutató Csillagvizsgáló. Az előadás második felében élő képes kapcsolatot létesítünk a csillagvizsgálóval, ahol Bezák Tibor és Pete  László
kalauzolásával élőben bemutatjuk az intézetet és a csillagvizsgáló jelenlegi kupolás épületének 40. évfordulójára felújított mechanikájú távcsövet, majd a távcsőre szerelt web kamerával élőben megmutatjuk a Jupitert és a Holdat.
21.30-22.30 Bezák Tibor: Csillagok keletkezése és fejlődése (saját fotókkal illusztrált előadás)
22.30-23.30 Bemutatjuk az előadóban kiállított távcsöveket, műszereket, eszközöket, s ezek használatának lehetőségeit (Bezák Tibor, Pércsy Kornél, Pércsy Eszter, Pércsy Kornélia).

Jászberényben Városi Könyvtár és Információs Központ (Bercsényi u. 1.) csillagvizsgálója 19 órától várja az érdeklődődket, és addig tart nyitva, amíg az érdeklődés kitart.

Miskolci programok:
Csillagok az Avason. Távcsöves bemutató a Fényi Gyula Csillagvizsgálóban.
18.00 – 22.00: Kiállítás: Asztrofotó kiállítás, miskolci amatőr csillagászok képei.
19.00-tól Távcsöves észlelés. Sajnos a mostani időpont nem igazán nyújt látványos, változatos égboltot, így a bemutató főleg a Holdra, valamint a távcső ismertetésére szorítkozik. A bemutatóra történő bejutás érkezési sorrendben, feliratkozással történik.
Rossz, felhős idő esetén előadások, előadó Óvári László (Miskolci Amatőr Csillagászok Észlelő Köre Egyesület):
19.00: Leltározás a Naprendszerben
20:00: A világ legnagyobb távcsövei
21.00: Távcső bemutatása
Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló: “Miskolc és a csillagok”
A Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló a Kutatók éjszakáján 20 órától 22 óráig távcsöves bemutatóval várja az érdeklődő nagyközönséget.

Pécsett a Tudományegyetem C. épületében tart 19.00-tól fél órás csillagászati előadást Dr. Gyenizse Péter  “Egy alig ismert környezetszennyezési forma: a fényszennyezés” címmel – de ez az előadás csak borult idő esetén lesz (II. em., Thalhammer János terem). Derült időben a sportpályán 20 órától távcsöves bemutató lesz.

Sopronban a Nyugat-magyarországi Egyetem program-sorához kapcsolódunk:
20h előadás: Dr. Gucsik Arnold – “Meteoritkráterek: csillagsebek a Föld felszínén” Cím: 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky u. 9. (NYME FMK, GT épület)
21h – 23h: Távcsöves bemutató (a GT épület előtt)

Szarvason a Városi Könyvtárban 17:00-18:00-ig csillagászati-elméleti fizikai előadás lesz “A méret a lényeg?” címmel. Este 7-től a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Köre szervez bolygóészlelő estet, melynek helyszíne a szarvasi Fő tér.

Szegeden az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában 19.00-19.50 között: Az űrkutatás legújabb eredményeiből (Dr. Szatmáry Károly előadása); 20.00-20.50: A csillagászat legújabb eredményeiből (Dr. Vinkó József előadása). A Szegedi Csillagvizsgálóban este 6-tól éjfélig előadások, távcsöves bemutató, lézerpálcás csillagkép-túra várja.

Zalaegerszegen 19.30-tól 22.00-ig a zalaegerszegi “Kertvárosi vigasságok” rendezvény keretében a Jupiter és nyilthalmazok távcsöves bemutatása. Helyszíne az Apáczai Csere János Általános Művelődési Központ, az előadó: Bánfalvi Péter.

Ajánljuk...