Az MCSE a táji örökség megőrzéséért

 

Az Európa Tanács 2000. júliusában fogadta el az Európai Táj Egyezményt, melyhez hazánk 2005-ben csatlakozott hivatalosan is. Az Egyezmény fő célja, hogy elősegítse a táj védelmét, kezelését és tervezését valamint, hogy hozzájáruljon a tájak vonatkozásában megvalósuló európai együttműködéshez. Ez az első olyan nemzetközi egyezmény, amely kizárólag a táj védelmével, kezelésével és továbbfejlesztésével foglalkozik.

Az Egyezményhez egy nemzetközi pályázat is kapcsolódik, az „Európa Tanács Táj Díja”. Országonként csak egy pályamű küldhető be, ezért Magyarországon egy helyi fordulóban választják ki az egyedüli továbbjutót. A Zselici Csillagoségbolt-park létrehozása nagyon sok tekintetben illeszkedett a kiíráshoz, ezért a Magyar Csillagászati Egyesület is benyújtott egy pályázati anyagot, amelyben a Zselica Szövetség is partner volt. A pályázat eredményhirdetésére és egy kapcsolódó kiállítás megnyitójára február 3-án került sor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalban.


Az elismerő oklevél

Habár nem az MCSE és a Zselica Szövetség közös pályázata lehet az, amely képviseli az országot a nemzetközi porondon, nagyon jó vélemény alakult ki a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park  létrehozása a Zselici Tájvédelmi Körzetben” című pályaműről, amint azt a bírálóbizottság értékelése is jelzi: ‘Kitűnő pályázati program, jó pályázat, amely erős szakmai alapokon nyugszik. A téma a téjvédelem-tájfejesztés szűk területét érinti, arra vonatkozóan nemzetközi szinten is példaértékű. A pályázat erőssége, hogy a szakmai közönséggel és a településvezetőkkel jó az együttműködés. Különösen értékes, hogy egy kevés figyelmet kapó tájelem-együttes védelmét és népszerűsítését célozza meg…”

A program elismeréseképpen dr. Rácz András, az Európai Tájegyezmény Nemzeti Koordinációs Bizottság elnöke, helyettes államtitkár adta át az okleveleket a sikeres pályázóknak, köztük Kolláth Zoltánnak, az MCSE elnökének.

A hazai fordulón résztvevők pályaműveit vándorkiállításon mutatják be. Az első állomás az Örökség Galéria  (Budapest I. Táncsics Mihály u 1.), ahol  március hatodikáig tekinthető meg az egyes pályázatokat bemutató poszterek.

A tabló előtt: Pintér András (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság), Spiegl József (elnök, Zselica Szövetség), Kolláth Zoltán (elnök, MCSE) és Szegvári Zoltán (tájegységvezető,  Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság)

A pályázati kiírás egyik fontos eleme az volt, hogy a programnak példaértékűnek kell lennie. Éppen az eredménykihirdetést megelőző napokban vált nyilvánossá a „Hortobágyi Csillagoségbolt-park” hivatalos minősítése, igazolva ezt a pontot is. Bízunk benne, hogy az ilyen porondon történt megmérettetésünk segít abban is, hogy a fényszennyezés kockázatait egyre többen komolyan vegyék.

 

 

Ajánljuk...