Újjáéledt a Csepeli Csillagvizsgáló

2010. októberében alakult újjá a Csepeli Csillagász kör, illetve szakkör. A Csepeli Csillagda a Csepeli Munkásotthon tetején helyezkedik el – könnyen megközelíthető észlelési lehetőséget nyújtva a Budapest déli részén, a Csepel-szigeten, és a környéken élők számára.

Jelenleg 6-8 aktív taggal szervezzük a közösség életét, előadások, távcsöves bemutatások lebonyolításával. Megkezdtük önerőből az 50 centiméter átmérőjű reflektor tubusának felújítását, a helyiségek renoválását.

Remélhetőleg a 2011-es évre készen áll minden a nagyobb létszámú látogatók fogadására is. Előadásainkat, szakköri foglalkozásainkat próbáljuk úgy összeállítani hogy az az érdeklődők minél szélesebb köréhez szóljon, mindamellett illeszkedjen az iskolai tanmenethez is. Sajnos a hagyatékunk rendkívül szegényes, több alkalommal is feltörték a szakköri helyiséget, szinte minden értékes dolgot, optikát, bemutató eszközöket stb. elvittek. Jelenleg ezeket is próbáljuk pótolni, sajnos kevés sikerrel hiszen komoly anyagaikat kellene belefektetnünk, amire nemcsak nálunk hanem az ország más területein is kevés lehetőség van. Jelenleg így saját műszerekkel tartunk bemutatást, a "nagyágyú" erre egyenlőre még nem alkalmas. Előreláthatólag sem tudunk  időpontot a távcső beüzemelésére, mivel információink szerint sajnos a tükör nem tartozott a sikeres darabok közé, a csiszolása nem lett valami pontos, és az évtizedek alatt több sérülést is elszenvedett az üvegkorong. Ennek felderítése, illetve a probléma megoldása még a jövő zenéje.

MISSING SRC IMAGE!!!! 

Az újjáalakult szakkör szomorú öröksége felújítás előtti állapotában

 

Mindezen nehézségek ellenére várunk minden kedves érdeklődőt, előzetes bejelentésre csoportokat is tudunk fogadni előadás, távcsöves bemutatás céljából. Foglalkozásainkat péntekenként 18 órától tartjuk, derült idő esetén távcsöves bemutatással kiegészítve.

MISSING SRC IMAGE!!!! 

Érdeklődők az újjáalakult szakkör egyik előadásán

Elérhetőségeink a honlapunkon megtalálhatók – készséggel válaszolunk a kedves érdeklődők kérdéseire, kéréseire.

 

Ajánljuk...