Csillagászatot karácsonyra!

A Polaris Csillagvizsgáló (Budapest, III. Laborc u. 2/c) az adventi időszakban heti öt estén várja tagjainkat és az érdeklődőket. A Polaris Boltban számos érdekes és tartalmas csillagászati könyv várja az érdeklődőket és azokat, akik szeretteiket csillagászati könyvvel, térképpel, vagy MCSE-tagsággal szeretnék megajándékozni. Nappali időszakban előzetes telefonos egyeztetés után állunk barátaink rendelkezésre. A +36-70-548-9124 telefonszámon állunk rendelkezésükre.

A helyszínen lehet intézni az MCSE-tagság megújítását, illetve új tagok belépését, "ajándék-tagság" adminisztrálását.

MCSE-tagság ajándékba!

A rendes tagdíj összege 2013-ra 7300 Ft. Rendes tagjaink illetménye a
Meteor 2013-as évfolyama és a Meteor csillagászati évkönyv 2013 c.
kötet. Szlovákiában, Romániában és Szerbiában élő tagtársaink számára a
2013-as tagdíj összege megegyezik a magyarországival, vagyis 7300 Ft
(ezekbe az országokba meg tudjuk szervezni a Meteor és az Évkönyv
alternatív kijuttatását). Más országokban élő amatőrtársaink számára az
MCSE-tagdíj összege 15 500 Ft (a rendkívül magas postaköltségek miatt). Nem
tagok számára a Meteor 2013-as évfolyamának előfizetési díja 7200 Ft, a
Meteor csillagászati évkönyv 2013. évi kötete pedig 3000 Ft. Mindazok
tehát, akik az MCSE-tagságot választják, 3200 Ft-ot takarítanak meg. A Meteor előfizethető a Magyar Postánál is.

Meteor csillagászati évkönyv 2013

Csillagászati évkönyvünk 2013-ra szóló kötetében részletes
előrejelzéseket adunk a következő évben várható csillagászati
jelenségekről, valamint áttekintést a közelmúlt csillagászati eredményeiről. A kötet szerzői között ismét a legjobb hazai
szakembereket és a téma iránt elkötelezett, tapasztalt
amatőrcsillagászokat találjuk. Ott a helye minden amatőr- és szakcsillagász könyvespolcán, valamint távcsöve mellett. Évkönyvünket az Egyesület rendes tagjai illetményként kapják, így érdemes lehet megfontolni a belépést, amivel tagként az Évkönyv mellett a havonta megjelentő Meteor c. folyóirathoz is hozzájuthatunk. Várható megjelenés: december 6.

Ár: 3000 Ft  a tagoknak 2500 Ft
bővebben…, további információk

Amatőrcsillagászok kézikönyve

A karácsonyi ajándékul tervezett, vagy már régebben meglévő távcső mellé elengedhetetlen kötet új és visszatérő amatőrcsillagászok számára. Kézikönyvünk az egyes megfigyelési területre koncentrálva vezeti be az Olvasót az észlelések módszereibe, az égbolton való tájékozódásba, a távcsövek és kiegészítők használatába, valamint látványos felvételek készítésének alapjaiba.

Ár: 4000 Ft  tagoknak 2500 Ft
bővebben…

Mars – fehér könyv a vörös bolygóról

A 189 oldalas könyv külső bolygószomszédunk megismeréséhez nyújt általános útmutatót. Célja a legtöbb fontos témakör
áttekintése, hogy az olvasó minél teljesebb képet kapjon a
bolygó legfontosabb földtudományi és bolygótudományi jellemzőiről. A
kiadvány a benne szereplő 93 ábra, 8 táblázat és részletes tárgymutató
révén hasznos kézikönyvként éveken keresztül segít a Marssal kapcsolatos
hírek között tájékozódni. A kiadvány mind az egyszerű érdeklődőknek,
mind a szakmabelieknek és az egyetemi hallgatóknak hasznos segédeszköz.

Ár: 2000 Ft tagoknak 1500 Ft
bővebben…

Magyarok a Naprendszerben – és azon túl

A kötet nagyobbik felében a magyar vonatkozású kisbolygók és üstökösök
históriáját olvashatjuk: megismerkedhetünk a hazai kisbolygókutatási
programokkal, és természetesen nemzetközi kitekintést is kapunk. Naprendszerünkben számos égitest, illetve több égitest felszíni alakzatai viselnek magyar vonatkozású neveket, amelyekről részletes listát is találhatunk a kötetben.

Ár: 1600 Ft  tagoknak 1500 Ft

Asztrobiológia

Külső bolygószomszédunkról fent ismertetett kötetünk szerzőjének egy régebbi könyve 180 oldalon nyújt általános útmutatót az asztrobiológia területeinek megismeréséhez. Célja a legtöbb fontos témakör áttekintése, hogy az olvasó minél teljesebb képet kapjon arról, milyen alapja is van, illetve hol tart a Földön kívüli élet lehetőségének vizsgálata és keresése napjainkban. A kiadvány a benne szereplő 75 ábra, 14 táblázat és részletes tárgymutató révén hasznos kézikönyv lehet, amely éveken keresztül segít a Földön kívüli élet lehetőségével kapcsolatos hírek között tájékozódni, háttérismeretet biztosítani az érdeklődő Olvasónak.

Ár: 1600 Ft tagoknak 1500 Ft

A Magyarországról látható csillagos égbolt

Alapvető, egyszerű segédeszköz, amely segít a hazánkból látható csillagos égbolton való eligazodásban. 5 magnitúdós határfényességre révén nem tüntet fel zavaróan sok csillagot, így viszonylag fényszennyezett, külvárosi égről is könnyen használható, ugyanakkor néhány égi csemegét is jelöl a távcsővel rendelkezők számára. Feltünteti a fényes csillagok Bayer-féle görög betűs jeleit, valamint ábrázolja a csillagképek határait is. Kiválóan használható az alább következő, részletesebb atlasszal.

Ár: 200 Ft, csak helyszíni vásárlással
bővebben…

Pleione csillagatlasz

Ez a csillagos égboltot csillagképenkénti bontásban bemutató atlasz kiválóan használható az előzőekben említett áttekintő térképpel. Az atlaszban szereplő csillagok határfényessége kb. 7 magnitúdó, így egy átlagos műszer keresőtávcsövében már láthatóak, megkönnyítve ezzel a szintén nagy számban szereplő érdekes objektumok felkeresését. Nem véletlen, hogy sokéves gyakorlattal rendelkező amatőrök is előszeretettel használják.

Ár: 600 Ft, tagoknak 500 Ft
bővebben…

Messier-keresőtérképek

Charles Messier, a XVIII. század híres üstökösvadásza és csillagásza az égbolton csóvás vándorokat kutatni kívánók számára állította össze az eredetileg 43 objektumot tartalmazó, majd később – részben jelenkori – kiegészítéssel 110 objektumosra bővített listáját. Bár célja eredetileg az volt, hogy a csillagászok tévedésből ne azonosíthassanak üstökösként égen szerényebb műszerekkel üstökösökhöz hasonlító ködös foltokat, mára ez a katalógus az amatőrök – és bemutatók – közkedvelt célpontjainak elsődleges gyűjteményévé vált. Áttekintő- és keresőtérképei hatalmas segítséget nyújtanak az új távcsővel való megtalálásukhoz.

Ár: 600 Ft tagoknak 500 Ft

Képeslap-sorozat

Az égi csodák saját műszerünkkel való megtalálása hatalmas szellemi élményt jelent. A megpillantott csodák látványát oszthatjuk meg barátainkkal és szeretteinkkel a kapható képeslap-sorozat darabjaival. A képeslapokon ismert magyar amatőrcsillagászok látványos fotói kápráztatják el a címzetteket.

Ár: 200 Ft

Csillagok, csillagok

Az égbolt szépségeinek csodálását állóképei után mozgóképekkel, és a magyar népdalokra épülő, kifejezetten a filmhez írt zenével aláfestett DVD-vel folytathatjuk. A hazánk neves asztrofotósa által készített filmen harmonikus egységet alkotnak hazánk kiemelkedő szépségei a budapesti látnivalóktól kezdve a jellegzetes tájelemekig a ránk boruló csillagos égbolttal, a sugárzó Tejúttal, égitestjeinek mozgásával.

Ár 2450 Ft

Rükl: Holdatlasz

Az egyszerű (ámde rendkívül jól használható, és laminált lapjai révén időjárás-álló) kisebb holdatlasz után rövidesen elérhető lesz Antin Rükl térképész legendásan gyönyörű holdatlasza. Ez a mű még sosem látott napvilágot magyar nyelven, sok-sok éve megjelent angol és német példányai használtan is borsos áron cserélnek gazdát. A részletes térképek mellett az egyes alakzatok történetéről, névadóiról is információkat tartalmazó kötet igazi könyv-csemegének ígérkezik!

Ár: 12000 Ft, tagoknak 10000 Ft 

A Nap fiai

Ponori Thewrewk Aurél közismert csillagász és kronológus kötetében az emberek a tagadhatatlanul fontos szerepet játszó központi csillagunkhoz való viszonyáról olvashatunk számtalan érdekességet: Nappal kapcsolatos mítoszok, legendák, szokások sorát, illetve tájékozódhatunk az egyes koronk hitvilágának a művészi alkotásokon hagyott lenyomatáról is. Ajánljuk mindazoknak, akik központi csillagunk egyébként roppant érdekes, fizikai tulajdonságain és működésén túl az emberi kultúrára gyakorolt hatására kíváncsiak.

Ár: 945 Ft, tagoknak 800 Ft
bővebben…

Az ég királynője

Napunk mellett kétségtelenül a legfontosabb égitest – mind a földi élet, mind a naptárkészítés szempontjából, mind pedig kulturális vonatkozását tekintve – hűséges égi kísérőnk, a Hold. Ponori Thewrewk Aurél könyvében erről az izgalmas, sajnos az emberes űrrepülések szempontjából immár 40 éve "elfeledett" égitesttel ismerteti meg az Olvasót.

Ár: 1600 Ft, tagoknak 1500 Ft

Divina astronomia

Az előző két bekezdésben ismertetett művek szerzője ezúttal a "költők legnagyobbikának", Danténak műveit elemzi, különös tekintettel azok csillagászati vonatkozásaira.

Ár: 500 Ft tagoknak 400 Ft

MCSE-pólók

Barátaink, ismerőseink csillagászat iránti érdeklődésének felkeltésére kiváló lehetőség egy MCSE-póló viselése. A többféle méretben kapható, fehér színű pólók hátoldalán Egyesületünk logója látható. Elülső oldalán pedig a csillagászatot alapvetően meghatározó három egyéniség, Galilei, Kopernikusz és Einstein képmása közül választhatunk.

Ár: 1500 Ft, csak helyszíni vásárlással

A kiadványok megvásárolhatók személyesen a Polaris Csillagvizsgálóban, illetve a Magyar Csillagászati Egyesülettől rendelhetők meg. Tekintettel az adventi időszak teendőire, csak a december 14-ig beérkezett megrendeléseket tudjuk postázni.

Ajánljuk...