VI. Bátorligeti Messier-maraton

A Magyar Csillagászati Egyesület támogatásával ebben az évben ismét megrendezzük a Bátorligeti Messier Maratont, immáron hatodik alkalommal! Bátorliget Nyíregyházától 50, Nyírbátortól 15 km-re található a román határ szélén, 720 lakosú település. Ami igazán fontos amatőrcsillagász szempontból, hogy egyrészt ún. zsáktelepülés, tehát átmenni nem lehet rajta, csak ki-vagy be, és hogy három természetvédelmi terület öleli körbe, ezért különlegesen sötétek itt az éjszakák. A hely, ahová kitelepülünk, koromfekete éggel büszkélkedhet, és az alföldi táj fölé magasodó 20-30 m magas homokbuckák (természetesen fűvel benőtt homokbuckákra gondoljatok)
tökéletes, faltól-falig horizontot kínálnak.
A szombati színvonalas előadások pedig biztos vagyok benne, mindenki érdeklődését felkeltik!

Információk a hétvégével kapcsolatban:

A hétvége a szálláson és az étkezésen kívül teljesen INGYENES!!!

Az időpont: március 14-17.

Program:

Március 14. csütörtök:
– érkezés folyamatosan a megbeszélt szálláshelyre, kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, folyamatos észlelés

Március 15. péntek:
-Délelőtt, illetve napközben rekreációs lehetőség Nyírbátorban a Sárkány Wellness és Gyógyfürdőben, séta a Várostörténeti Sétányon.
– kitelepülés 17:30 és 18:00 között az észlelőrétre, folyamatos észlelés

Március 16. szombat:
– 10:00-12:00: előadások:
10:00: Braskó Sándor: A precíz fókuszálás eszközei és lehetőségei
10:25: Tóth István: Üstökösökről az „üstökösök évében”
10:50: kávészünet
11:10: Schlosser Aletta: Messier és objektumai
11:35: előadás (egyeztetés alatt)
– 12:30: ebéd, szabadidő
– 18:00: kitelepülés az észlelőrétre, észlelés pirkadatig

március 17. vasárnap:
-részvételi lehetőség 11 órakor a görög katolikus Szent Liturgián.
-tetszőleges időpontban hazautazás

Szállás: 2 500 Ft-os áron tudunk szállást biztosítani éjszakánként, mivel a településen több turistaszálló is üzemel, természetesen összkomforttal, a tavaszi esetleges hidegre való tekintettel fűtéssel is. A szálláshely tartalmaz kompletten felszerelt konyhát és egy konferenciatermet is. Étkezések: alapvetően önellátó, szombaton közös ebédelési lehetőség. A faluban van bolt, ezért lehetőség van minden élelmiszer beszerzésére.

Észlelőhely: Észlelés az ÉSZLELŐRÉTEN! (a szálláson nem lehet észlelni). Kb. 1 km-re a falutól, sajnos áramellátás nélkül. Ebből következik, hogy akinek szüksége van áramra, akkumulátorról ne feledkezzen el!!! Bár egy igazi Messier-maratonnál nem szabad, hogy ez bárkit eltántorítson (pláne binoklival vagy Dobsonnal). A horizont tökéletes, az ég fényszennyezésmentes.

Jelentkezni az itt töltendő éjszakák száma és az esetleges szombati étkezési szándék megjelölésével (e-mail), valamint a szállásdíj átutalásával lehet.

Számlaszám: Erste bank, 11600006-00000000-12670459 (A megjegyzés rovatba kérjük jelezni az éjszakák számát, esetlegesen az étkezést is.)

Béres Gábor 30-5446361 gabonet@freemail.hu

Mindenkit szeretettel várunk!

Ajánljuk...