Egy százalék – de hogyan?

Az SZJA 1%-ából származó felajánlások immár hagyományosan a hazai civil szféra egyik biztos bevételi forrásának számítanak. Az MCSE számára is létfontosságúak az 1%-os felajánlások. Tudta Ön, hogy az adófizetők alig több mint fele tesz felajánlást bármely civil szervezetnek? Változtassunk ezen!

A magyarországi csillagászati civil szervezetek számára évről évre mintegy 1300-1400 adófizető ajánlja fel a személyi jövedelemadó egy százalékát. Az MCSE-t évről évre mindegy 700-800 adózó nevezi meg kedvezményezettként, és elektronikus vagy hagyományos formában tünteti fel adószámunkat: 19009162-2-43.

Jelenleg a magyarországi csillagászati civil szféra (egyesületek, alapítványok, összesen mintegy húsz szervezet) egésze számára kevesebb, mint 10 millió forintot ajánlanak fel az adózók (múlt évi állapot). Mindenkinek köszönettel tartozunk, aki valamely csillagászati szervezet számára tesz felajánlást. Ez az összeg természetesen hozzájárul a csillagászati civilszféra túléléséhez, de csak ahhoz. Sokkal több támogatót kellene tudnunk megszólítani! Hiszen a csillagászat új eredményei iránt komoly érdeklődés tapasztalható, és a csillagászati ismeretterjesztés még mindig az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy közelebb vigyük a természettudományos ismereteket az emberekhez.

Sajnos mind a felajánlók száma, mind pedig a felajánlott összeg arra utal, hogy nem tudjuk hatékonyan megszólítani “célközönségünket”: az amatőrcsillagászokat, a csillagászatkedvelőket.  Az MCSE költségvetésében kezdetektől fogva jelentős az 1%-os felajánlások aránya. Az 1997-es év 800 ezer Ft-os összege fokozatosan megközelítette a 6 millió forintot a 2000-es évek közepére, majd csökkenni kezdett, jelenleg valamivel 4 millió forint feletti. (Csak a Polaris Csillagvizsgáló fenntartása – bérleti díj, rezsi – több mint 2 millió forintot visz el évente.) Mindez elegendő az MCSE és a Polaris biztos működéséhez, a látványos fejlesztésekhez azonban kevés. Mindehhez járul tagtársaink önkéntes munkája, melynek értéke szinte felbecsülhetetlen, épp azért, mert az Egyesület iránti elkötelezettségből végzik áldozatos tevékenységüket.

De térjünk vissza a kérdéshez: vajon jól szólítjuk meg az adófizető polgárokat? Íme néhány variáció:

20130126-egyszazalek

Kiss Csongor bolygóegyüttállás-képének felhasználásával készült a fentebb látható “bolygószüretes” 1%-os hirdetésünk.

20140429-egyszazalek-amanda

Ezt az “ütős” plakátot a White Rabbit reklámügynökség készítette, és néhány hétig látható volt budapesti metróállomásokon. Professzionális megközelítés.

Néhány éve készítünk 1%-os videókat is, persze ezeket is “házilag”. Íme néhány variáció:

Rövid változat, a napészlelés örömeivel… (2012)

Csak egy százalékot kérünk (2009-ben). Asztrofotók, asztrotájépek, asztroországimázs Brahms egyik magyar táncával.

Egy százalékot a csillagászatnak (2010)! A 2009-es Csillagászat Éve (IYA) nagyszerű emlékképeivel. Ugye ismerős a zene? Ez volt az IYA-trailer zenéje is.

MCSE-szpot a Civil Rádióban Csillagász-dallal (Nagy Helga)

Önnek melyik változat tetszik? Beszéljük meg a Polarisban (legközelebb május 2-án leszünk nyitva, reggeltől késő estig), vagy pedig az MCSE Facebook-oldalán.

Adószámunk: 19009162-2-43

Ajánljuk...