Kulin György-emléktábla Óbudán

Január 28-án, Kulin György születésének 110. évfordulóján mintegy 80 főnyi érdeklődő vett részt az emléktábla avatóján az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban.

„A Magyar Csillagászati Egyesület és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata tisztelettel meghívja a csillagászat minden barátját a Kulin György-emléktábla január 28-i avatójára.
Az emléktábla avatójára 2015. január 28-án 16 órakor kerül sor az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban (Óbudai Szabadidőpark, 1037 Budapest, Laborc u. 2/c.)
A magyarországi csillagászati ismeretterjesztés és az amatőrcsillagász mozgalom kiemelkedő alakja volt Kulin György, aki 110 évvel ezelőtt, 1905. január 28-án született. Az emléktábla elhelyezésével a kiváló csillagász tudomány-népszerűsítő és közösségépítő tevékenysége előtt tisztelgünk.
Avatóbeszédet mond: Bús Balázs, Óbuda-Békás-megyer polgármestere
Az eseményt követően – az időjárás függvényében – távcsöves megfigyelés a kupolában. Az előadóteremben emlékkiállítással és távcsőtükör-csiszolási lehetőséggel várjuk az érdeklődőket.”

A felavatott emléktábla az emlékezés koszorúival.

A felavatott emléktábla az emlékezés koszorúival.

Nagyszalontán, Kulin György szülővárosában utcanév, szobor és emléktábla is őrzi alapítónk emlékét. Budapesten az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium előcsarnokában 2001-ben állítottak emléktáblát, és az iskolai csillagvizsgáló is Kulin György nevét viseli. A Polaris Csillagvizsgáló falán elhelyezett emléktábla az amatőrcsillagász mozgalom megteremtőjének állít emléket.
A január 28-i avatón mintegy nyolcvan fő jelent meg a hideg, szeles észlelőteraszon. Avatóbeszédet mondott Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere, majd a család nevében Kulin Ferenc idézte fel emlékeit. Az emléktáblát Bús Balázs polgármester és Mizser Attila főtitkár együtt leplezte le. A polgármester úr a kerület nevében koszorút is elhelyezett az emléktáblán, az MCSE csokrát pedig legfiatalabb Polaris-munkatársunk, Mayer Márton helyezte el.
Az avató után távcsöves bemutató következett, illetve megtekinthettük az előadóban berendezett emlékkiállítást. Különös köszönettel tartozunk Kulin Eszternek és Császár Bíró Évának akik, sok-sok finomsággal várták az avató résztvevőit.

Az emléktábla-avató résztvevői.

Az emléktábla-avató résztvevői.

Ajánljuk...