Márciusban is asztrofotós szakkör a Polarisban

A csillagos égbolt fényképezése napjaink egyik legizgalmasabb, szinte beláthatatlan távlatokat nyújtó elfoglaltság az amatőrcsillagászok körében. A Polarisban a téma iránt érdeklődő kezdők és haladók számára tartunk szakkört, amely személyes találkozási lehetőséget nyújt az asztrofotográfia szerelmesei számára.

Miután sikeresen elkészítettük felvételeinket, a következő lépés az információk előcsalogatása a nyersanyagból. Ebben különböző képfeldolgozó szoftverek vannak a segítségünkre. A legtöbb esetben nemcsak egyetlen célszoftver kerül „bevetésre”, mire a rögzített felvételekből elkészül a végleges asztrofotó. A sok szerszám közül az egyik közkedvelt grafikus alkalmazás a Photoshop. Érdemes megismerkedni használatának alapjaival, majd később a mesterfogásaival. A következő szakkörön megkezdjük utazásunkat a Photoshop világába. Kalauzunk pedig Csoknyai Attila amatőrcsillagász tagtársunk lesz, aki civilben 3D grafikus. Szándékaink szerint egy újabb sorozatot nyitnánk meg. Attila nem egyszerű feladatra vállalkozott, hisz a program rengeteg hasznos képességgel bír, a hallgatóság felkészültsége pedig minden bizonnyal igen különböző. A megfelelő tudás felépítéséhez szükséges egy stabil alap és szemléletet megteremtése. E nélkül a haladó szintig vajmi nehéz eljutni. Gyertek el, hallgassátok meg Attilát! Vegyetek részt a beszélgetésekben! A kevés tapasztalattal rendelkezők számára ez egy remek lehetőség, de sejtésem szerint, a haladóknak is lesznek ám újdonságok.

Az MCSE asztrofotós szakkörének következő foglalkozását 2016. március 18-án (pénteken) 19 órakor tarjuk a Polaris Csillagvizsgálóban.

A szakkörön való részvétel egyedüli feltétele az MCSE-tagság, amellyel anyagilag és erkölcsileg is támogatják a magyar amatőrcsillagász mozgalmat.

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők: Csoknyai Attila és Tóth Krisztián.

Ajánljuk...