Amerikából jöttünk…

… mesterségünk címere: napfogyatkozás. A 2017. augusztus 21-i Nagy Amerikai Napfogyatkozásról várjuk szeretettel amatőrcsillagász honfitársaink képeit, videóit, beszámolóit abban a reményben, hogy ismét sikerül összeállítani egy rendkívüli jelenség észlelőinek listáját. Az adatok gyűjtését Keszthelyi Sándor tagtársunk vállalta.

Így messziről úgy látszik, hogy 2017. augusztus 21-én az Amerikai Egyesült Államok területén lezajlott napfogyatkozásra sok-sok honfitársunk utazott, egyénileg, családosan, vagy kisebb-nagyobb csoportokban. Talán a magyar csillagászattörténet során a legtöbb magyar által látott – külhoni – teljes napfogyatkozása volt ez.

Jó lenne legalább azt összegyűjteni, hogy kik és honnan figyelték meg a 2017. augusztus 21-i égi jelenséget! Ezért kérem, hogy akik a jelenség idején a totalitás sávjában tartózkodtak, az oda utazók legalább azt szíveskedjenek a címemre megírni, hogy:

1./ Az USA melyik államában és annak melyik településén tartózkodtak? Esetleg Google Earth koordináták is jöhetnek.
2./ Kik voltak jelen név szerint? Ők melyik magyarországi településről érkeztek? Jelezzék, ha szakcsillagász, vagy ha amatőrcsillagász az illető, a többi nyilván családtag, barát…
3./ Használtak-e látcsövet, távcsövet, fényképezőgépet – és milyent?
4./ A teljesség perceiben felhőtlen, vagy milyen más volt az ég állapota?
5./Ezen kívül pár sort is írhatnának a körülményekről és élményekről, akár a jelenségről, akár az utazásukról is.

GreatAmericanSunMoonEarth

Mindezt egy összeállításba próbálom rendezni és majd közzétenni itt, az MCSE honlapján, és a Meteor folyóiratban is.

Természetesen a Meteorba szívesen látnak rövidebb-hosszabb beszámolókat (és fényképeket) a teljes napfogyatkozással kapcsolatban. Miként szervezték meg az utat, milyen úti élményeik voltak, hogyan jutottak az észlelőhelyre, melyen körülmények között zajlott a jelenség, miként fogadták őket és a napfogyatkozást a helyiek, milyen médianyilvánosságot tapasztaltak az USA területén. Ám, talán nem mindenki grafomán – így ha megírnátok a fenti alapadatokat, már azzal is sokat segítenétek. Telnek majd az évek, az évtizedek – és gondolnunk kell a T. Utókorra is!

Az információkat Keszthelyi Sándor gyűjti: keszthelyi.sandor52@gmail.com

Ajánljuk...