Augusztusi észlelőhétvége

Augusztusi észlelőhétvége

Mikor:
2023. augusztus 18, péntek @ 16:00 – 2023. augusztus 20, vasárnap @ 12:00
2023-08-18T16:00:00+02:00
2023-08-20T12:00:00+02:00
Hol:
MCSE Csillagtanya
Lovasberény
János-hegyi út

Az MCSE Csillagtanyáján (Lovasberény, János-hegyi út) észlelőhétvégét tartunk augusztus 18-20. között tagtársaink, észlelők és asztrofotósok számára. Észlelés az MCSE távcsöveivel és saját műszerekkel (áramot biztosítunk). Napközben Nap-észlelés, ismerkedés Lovasberény és a környék nevezetességeivel (fakultatív), konzultáció távcsövekről, észlelésekről.  Távcsöves célpontjaink: mélyég-objektumok, kettőscsillagok, változócsillagok és minden, ami érdekes lehet a kupolából (35 cm-es SC), vagy 40 cm-es, 25-es Dobsonnal.  (Állíts össze “kívánságlistát”! Mit szeretnél látni, észlelni?) Saját távcsövek felállíthatók az észlelőplaccokon is, két fix műszeroszlop is rendelkezésre áll. Szabadszemes célpontjaink: a Kappa Cygnidák (max. aug. 16.) és a Perseidák hírmondói.

Szállás korlátozott számban áll rendelkezésre 4000 Ft/fő/éjszaka térítés ellenében. Sátrazóktól, autóban alvóktól 2000 Ft/fő/éjszaka térítést kérünk. A befolyó összeget teljes egészében a Csillagtanya fenntartására fordítjuk. A részvétel a Csillagtanyán rendszeresen önkéntesen dolgozók számára díjtalan. Étkezés: önellátó jelleggel. Melegítési lehetőség van (mikró, villanyrezsó), az ételek a hűtőgépben vagy a pincében tárolhatók. Pizzarendelés (kiszállítással) a Berény Bisztrótól.

Észlelésre nem kedvező idő esetén: kirándulás a környékbeli nevezetességek megtekintésére (Velencei-tó, Velencei-hegység, Székesfehérvár, gánti Mars-mező) böngészés a Csillagtanya több száz kötetes könyvtárában, a jövő tervezgetése… Vállalkozó kedvűek részt vehetnek a tanya csinosításában. 

Az MCSE Csillagtanya Buda­pestről és Dunaújvárosból 60–60 perc, Székesfehérvárról 20 perc alatt elérhető autóval. Tejutas égbolt, szinte zavartalan körkilátás! Jelentkezés  Mizser Attila főtitkárnál, az mcse@mcse.hu címen. 

További szálláslehetőség a közvetlen szomszédságunkban levő Dióligetben, dioliget.hu vagy a Kis Levendulásban.

Nálunk is beszerezhető az Amatőrcsillagászok kézikönyve (új kiadás)!

 

 

 

 

 

Mit végeztünk eddig a Csillagtanyán? Információk, hírek honlapunkon: https://www.mcse.hu/category/csillagtanya/

Támogatás

Pénzadományokat “MCSE Csillagtanya” megjegyzéssel egyesületünk bankszámlájára lehetséges utalni: 62900177-16700448, illetve bankkártyás fizetés esetén az egbolt.mcse.hu webshopon kereszül. Aki be szeretne kapcsolódni a napi munkákba, írjon az mzs@mcse.hu címre. 

Ajánljuk...