Dunaújvárosi galéria

A nyári tejút, 2007

Dr Zseli József invitálására a júliusi Messier és a tejút déli részének mélyég objektumainak észlelésére kitelepültünk a Mezőfalva melletti észlelő rétre. 300-as dobson, óriásbinókulár, két binókulár és egy Canon 400D kamera társaságában. Pár felhőpamacsot leszámítva az utolsó negyed fázisában lévő Hold felkeléséig, jó ég mellett észleltünk. Számos Messier mellett - köztük M6, M7 is - Galaxisok, ködök is lencsevégre kerültek. Észlelők: Dr Zseli József, Németh Zoltán és Rosenberg Róbert.

VII. Netunusz észlelőtábor. Kalimajor

A VII. Neptunusz Észlelőtábor pének esti és szombat napközbeni eseményei képekben. Kirándulás a kalocsai Haynald csillagvizsgálóba. [i]Németh Zoltán beszámolója.[/i] VII. Kiskun–Neptunusz Csillagászati Észlelőtábor A Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun csoportja az elmúlt évekhez hasonlóan, immáron hetedik alkalommal rendezte meg csillagászati táborát. A július 19-től 22-ig tartó rendezvénynek a solt-kalimajori Teleki kastély parkja adott otthont. A résztvevők számtalan program közül választhattak: lehetőség nyílt ismeretszerzésre és szórakozásra egyaránt. Az érdeklődők délelőtt és a délután második felében érdekes és igényes előadásokat hallgathattak, amelyek legtöbbször egy éppen aktuális témáról szóltak. Ezt követően mindenkit egy –szintén csillagászati témájú- esti filmvetítésre invitáltunk, majd lehetőség nyílt az égbolt megismerésére, megfigyelésére a táborban lévő mintegy 15 különböző távcsövön keresztül. Az egészen hajnalig tartó „égfürkészésen” több komoly észlelőmunka is született. Aki éjszaka a távcsövek körül volt láthatta a Holdat, a Jupitert, számos gömbhalmazt, nyílthalmazt és szebbnél szebb galaxisokat, „ködöket”. Hajnalban a Mars bolygó nyújtott némi élvezetet a szemnek. A műszerek mellett való sétálás helyett sokan választották a –kényelmesebb- meteorozást, vagyis hanyatt fekve gyönyörködtek a hullócsillagokban. Napközben, a rövid alvás után sokan fociztak, számháborúztak, úsztak, tollasoztak, vízilabdáztak, és minden résztvevő lebarnult a négy napon keresztül tartó forróságban. Szombaton egy autós kirándulásra invitáltuk azokat, akik a rekkenő hőségtől nem riadtak vissza. Kalocsára mentünk, ahol Braun Károly igazgató halálának 100. évfordulója alkalmából elsétáltunk a Haynald Obszervatóriumba. Megtekintettük a város egyéb csillagászati nevezetességit is, majd fagyizással hűsítettük magunkat és visszautaztunk a táborhelyre. A Kiskun-táborban nagyjából száz fő vett részt. Érdeklődők minden korosztályból, az ország minden részéről (sőt külföldről is!) érkeztek. A négy nap remek alkalmat nyújtott kikapcsolódásra, az égbolt megismerésére és új barátságok megkötésére. Remélem, jövőre még többen táborozunk, és még színesebb programmal várhatjuk az érdeklődőket. [i]Németh Zoltán szervező[/i]

Hold-Fiastyúk fedés 2007.08.07. Adony, Rosenberg Róbert

2007.08.07-én 01 órakor már 20°magasan járt, amikor megkezdte a Fiastyúk fényesebb csillagainak fedését. A Celaeno, Taygeta, Maia, Asterope teljes fedése mellett, az Electra súroló fedésére számíthattunk. A felvételek Canon 400D kamerával + 200 mm-es teleobjekívvel, valamint kamera + 182/1225 Newton távcsővel készültek.

VII. Kiskun–Neptunusz Csillagászati Észlelőtábor Németh Zoli

A Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun csoportja az elmúlt évekhez hasonlóan, immáron hetedik alkalommal rendezte meg csillagászati táborát. A július 19-től 22-ig tartó rendezvénynek a solt-kalimajori Teleki kastély parkja adott otthont. A résztvevők számtalan program közül választhattak: lehetőség nyílt ismeretszerzésre és szórakozásra egyaránt. Az érdeklődők délelőtt és a délután második felében érdekes és igényes előadásokat hallgathattak, amelyek legtöbbször egy éppen aktuális témáról szóltak. Ezt követően mindenkit egy –szintén csillagászati témájú- esti filmvetítésre invitáltunk, majd lehetőség nyílt az égbolt megismerésére, megfigyelésére a táborban lévő mintegy 15 különböző távcsövön keresztül. Az egészen hajnalig tartó „égfürkészésen” több komoly észlelőmunka is született. Aki éjszaka a távcsövek körül volt láthatta a Holdat, a Jupitert, számos gömbhalmazt, nyílthalmazt és szebbnél szebb galaxisokat, „ködöket”. Hajnalban a Mars bolygó nyújtott némi élvezetet a szemnek. A műszerek mellett való sétálás helyett sokan választották a –kényelmesebb- meteorozást, vagyis hanyatt fekve gyönyörködtek a hullócsillagokban. Napközben, a rövid alvás után sokan fociztak, számháborúztak, úsztak, tollasoztak, vízilabdáztak, és minden résztvevő lebarnult a négy napon keresztül tartó forróságban. Szombaton egy autós kirándulásra invitáltuk azokat, akik a rekkenő hőségtől nem riadtak vissza. Kalocsára mentünk, ahol Braun Károly igazgató halálának 100. évfordulója alkalmából elsétáltunk a Haynald Obszervatóriumba. Megtekintettük a város egyéb csillagászati nevezetességit is, majd fagyizással hűsítettük magunkat és visszautaztunk a táborhelyre. A Kiskun-táborban nagyjából száz fő vett részt. Érdeklődők minden korosztályból, az ország minden részéről (sőt külföldről is!) érkeztek. A négy nap remek alkalmat nyújtott kikapcsolódásra, az égbolt megismerésére és új barátságok megkötésére. Remélem, jövőre még többen táborozunk, és még színesebb programmal várhatjuk az érdeklődőket. [i]Németh Zoltán szervező[/i]

Holdfogyatkozás, 2008.02.21.

A tiszta idő reményében készültünk az év első, de teljes holdfogyatkozására. A hajnali fogyatkozáslor hideg nem volt, de a levegő elég párás volt és a hajnali köd esélye is meg volt. Romhányi Attila a ház erkélyéről észlelt. Amerikában élő, Dunaújvárosból származó amatőrcsillagász barátunk Tóth Zoltán is küldött képet az eseményről. Rosenberg Róbert adonyi észlelése során, a fogyatkozás kezdetekor erősebben párás volt a levegő, majd folyamatosan tisztult. A jelenség horizont közeli rétegfelhők között ért véget.

2008 MCSE közgyűlés

Az MCSE Dunaújvárosi Csoport 4 fővel résztvett a 2008-as közgyűlésen.

Légköri jelenségek délutánja. 2008.05.07.

Délután 17 óra után, a fátyolos eget látva automatikusan kerestem a nap mellett a melléknapra jellemző kifénylést. A Nap jobb oldalán meg is találtam. Nem volt erős, de ott volt. Elkezdtem a fotózást. Pár fotó elkészülte után kerestek telefonon. A szokásosnál hosszabbra nyúlt telefonálás közben felnéztem a zenitre. Abban a pillanatban megláttam a cirkumzenitális ívet. Megint fényképezőt ragadtam és lencsevégre kaptam a szivárvány színű ívet. Utána a melléknapokat majdnem napnyugtáig fotóztam.

FÖLDIEKKEL JÁTSZÓ ÉGI TÜNEMÉNY

"Földiekkel játszó égi tünemény" című csillagászati kiállítás nyilt Dunaújvárosban 2008. május 9-én. A kiállítást az Intercisa Múzeum és a Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyesület jóvoltából tekinthetjük meg.A kiállítást Dr. Zseli József nyitotta meg. Megtekinthető 2008. augusztus 31-ig, Dunaújváros Városháza tér 4. szám alatt. A kiállítás támogatói: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyaesület

Bishop 2008 május

Németh Zoltán (Nagyvenyim) és Rosenberg Róbert (Adony) felvételei. Bishop jelenségről a Pallas nagylexikonából. Az ég sajátszerü szineződése, melyet Bishop 1883 szeptemberében (Honolulu) tapasztalt. Ez abban állott; hogy a Nap körül elmosódott szélü vörösbarna gyürü látszott, ámbár a levegő egészen tiszta s az éj felhőtelen volt. A gyürü belső átmérője mintegy 21°, külső átmérője pedig 45° volt; a gyűrü belső területe kékesfehér szint mutatott. A jelenség nagyobb magasságból még szembetünőbben volt észlelhető, s még 1886 jun. is látszott. Egész bizonyosra vehető, hogy a B.-féle gyűrü a Krakatau vulkánnak (a Szunda szorosban) az 1883 aug. 26. és 27. végbement nagy kitörése alkalmával a légkörbe szórt nagymennyiségü vulkánikus poron történő fénydiffrakcióból ered s nem más, mint az akkor minálunk is jelentkezett rendkivüli szürkületi jelenségek egyik részlete.

Csillagászati bemutató a Múzeumok Éjszakáján 2008

Az INTERCISA múzeum és a Dunaújvárosi Csillagászati Egyesület közös rendezésében csillagászati bemutatót tartott csoportunk a kőtár mellett.

NLC - Világító felhők

Napnyugta után fél-másfél órával, amikor a sötétedő égbolton előbukkannak a fényesebb bolygók és csillagok, nyugati irányban a horizont felett időnként kékes, ezüstös színű, esetleg narancsos vagy arany szegélyű, feltűnően fénylő felhők tűnnek fel. Erősen elütnek a többi felhőtől, melyek ekkor már csak sötét foltokként vetülnek az égboltra. A jelenség a keleti égen, hajnalban is megfigyelhető a csillagászati és a navigációs szürkület ideje alatt. [i]Amatőrcsillagászok kézikönyve (2006)

Csillagászkodás a Szentjánosbogarakkal

Csillagászkodás a Szentjánosbogarakkal 2008. június 29-én, vasárnap kezdődött Nagyvenyimen a már sok éve -és egyszerre több helyszínen- megrendezésre kerülő Szentjánosbogár Lelki napok tábor. A rendezvényen 169 gyermek és fiatal vett részt. A tábor egyik célja a fiatalok életre nevelése, a másik annak bizonyítása, hogy nem csak egymást eltaposva, bántva, hanem nyitottan, mások mellett, szeretetben is lehet élni. A résztvevőket a tábor ideje alatt folyamatosan programok várták: szellemi és fizikai megmérettetéseken egyaránt részt vettek, de volt kirándulás, filmvetítés, tábortűz és csillagászati bemutató is, amelyet kedd este rendeztünk dr. Zseli József, Ferenczi Béla, Romhányi Attila és Rosenberg Róbert segítségével. Ezt megelőzte dr. Zseli József rövid, érdekes előadása, amin a vallás és a csillagászat összefüggéseiről beszélt, illetve az univerzum kialakulásáról mondott néhány gondolatot a hatalmas érdeklődőseregnek. Ezt követően kimentünk az udvarra, ahol addigra már sötétedni kezdett. Még meg tudtuk keresni a nyugati égen látható Szaturnuszt, majd a csillagképeket ismertettük. Távcsöveinkben a kelő Jupitert megcsodálták, továbbá megismerkedtek néhány mély-ég objektummal, például a Gyűrűs-köddel, a Herkules-gömbhalmazzal és a Vadkacsa-halmazzal is. Nehéz, de kellemes feladatunk volt: a csillagképeket többször bemutattuk, s folyamatosan kérdésekkel ostromoltak minket a lelkes résztvevők. Bátran állítom, hogy mindenkinek nagy élményt jelentett ez az este, hiszen sokan voltak, akik eddig még nem néztek távcsőbe. A körükben a legnagyobb sikert a Szaturnusz és a Jupiter aratta. Volt, aki csak a műszerek után érdeklődött, vagy éppen kedvet kapott a távcsőkészítéshez. A táborozók szinte kivétel nélkül eljöttek a bemutatónkra, ezért a távcsövek körül időnként rendkívül nagy tömeg volt. Éjfél körül a fáradság miatt szinte mindenki hazaindult, így mi is összepakoltunk. Abban egyetértettünk, hogy az eddigi egyik legnagyszerűbb „közönséggel” ezen a napon találkoztunk, ezért különösen jó érzés volt az égbolt ismertetése. Németh Zoltán

Napfogyatkozás 2008.08.01-én.

Horváth Zsolt és Romhányi Attila részleges napfogyatkozás eszlelése.

Ciklámen színű ég 2008.08.

Nekem még közvetlen napnyugta előtt feltűnt, amikor nem volt ciklámen színű, hogy szinte nem mozdulnak azok a felhő sávok. Az első fotón még csak világos színű az ég hátteréhez képest, az utána következőkön már színesebb. A felvételek Adonyban készültek és a képek nevében az idő UT-ben. A jelenséget 2008.08.03-án, és 31-én észleltem (Rosenberg Róbert) Adonyból. 30-án Mezőfalván mélyegező "alakulat", szintén látta a jelenséget.

Részleges holdfogyatkozás 2008. augusztus 16-án.

Részleges holdfogyatkozást figyelhettünk meg 2008. augusztus 16-án éjjel. A fogyatkozás vége felé egyre fátlolfelhő lett az ég és röviddel a fogyatkozás után előbb a Hold jobb, majd a bal oldalán mellékhold volt látható. A galériában látható képeket Adonyban készítette Rosenberg Róbert, Canon 400D kamerával.

Járdacsillagászat 2009.

2009. 04.04.-én Dunaújvárosban három helyen és Adonyban távcsöves bemutatót tartott csoportunk a "Járdacsillagászat" akció alkalmából. Dunaújvároban több százan részesűlhettek a "Galilei élmény"-ből. Adonyban a pár alkalmi betekintőn kívül egy csillagászat iránt elkötelezett érdeklődót sikerült keríteni. Egy dunaújvárosi (fotó: Oláh János), és az adonyi helyszinen készült képekből láthatunk néhányat.

Mély ég észlelés 2009.04.25-én.

A 2009. április 24-i heti csoport találkozón elhatároztuk, hogy másnap szombaton este, tiszta ég esetén találkozunk a mezőfalvai észlelőréten, egy kis tavaszi mélyég megfigyelésre. Este 8:15-re összeállt a nyolc fős csapat. Három dobson távcső állt rendelkezésre. Egy 305 mm-es flex dobson, egy 250 mm-es és egy 200 mm-es dobson. Az utóbbi kettő equatoriális platformon. Két 10x50-es binokulár is járt kézről-kézre. Mint, utóbb kiderült, jó eséllyel pályázhattunk volna egy 15 óra valahány perces holdsarló megfigyelésre, de senki nem gondolta, hogy van esély rá. Így aztán lemaradtunk róla. Az elsőnek elkészült fotó, horizont közeli kinagyított részén, valami sarlót sejtető alakot lehet felfedezni. A Merkúr megtalálása után, a Fiastyúk észlelése, és kettősük fotózása következett. Közben egyre jobban besötétedett, és elkezdődött a mélyég objektumok felkeresése. Az ismertebb és könnyen megtalálható Messier objektumok (nyílhalmazok, galaxisok, planetáris köd, és pár nagyon szép gömbhalmaz,) után sok szép NGC objektumot figyelhettünk meg. Az okulárok látómezejében 2-3, sőt egy esetben a Coma Berenices csillagképben nyolc galaxist láttunk egyszerre. Nem mindennapi látvány! Pár megfigyelő, egy sporadikus, nyomot hagyó meteort észlelt, és kb. 15 halványabb Lyridát észleltünk a távcsőbe tekintések közötti időben. A Skywatcher FlexTube Dobson 305/1500mm-es távcsővel Dr. Zseli József állt rendelkezésre. A 250 mm-es és 200 mm-es equatoriális platformon mozgatott dobsonokkal, Ferenczi Béla és Horváth Zsolt érkezett az észlelésre. További észlelők: Garbacz István, Németh Zoltán, Palágyi Árpád, Romhányi Attila, Rosenberg Róbert. [i]A galériában látható fotókat Palágyi Árpád, Romhányi Attila, Rosenberg Róbert készítették. [/i]

Csillagászati előadás az Előszállási iskolában.

Az előszállási általános iskola fizikatanára – a jelenleg Asztrofizikából doktoráló Molnár Iván úr –, felkérte csoportunkat egy csillagászati előadás megtartzására. Az iskola 7-8. osztálya élvezettel vett részt az élőszóval kísért projektoros vetítésen, amelynek anyagát főként az MCSE Csillagászati Tudásbázisából merítettük.

2009_07_18_Fiastyúk fedés

A Hold 2009. július 18-án hajnalban áthaladt a Fiastyúk (Pleiadok) nevű nyílthalmazon, többszörös csillagfedést produkálva, az egyre világosodó keleti égen. Az albumban az eseményről Adonyban készült fotók láthatók.

Távcsöves bemutató, Adony 2009.09.19.

A Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozat keretein belül az adonyi Közösségi-Kulturális Központ és Könyvtár szervezésében 2009.09.19-én 19:30-tól Csillagvizsgálat címmel távcsöves bemutatót tartott A Magyar Csillagászati Egyesület Dunaújvárosi Csoportja. A csoport tagjai közül Ferenczi Béla (150-es MC), Juhász Ferenc, és Rosenberg Róbert (310/1500 Newton) voltak jelen.

Csillagászati előadás és bemutató Baracson.

A dunaujvárosi amatőrcsillagászok előadása és bemutatója Baracson 2009. november 13-án. Romhányi Attila a Naprendszerről és objetumairól tartott tartalmas ismertetőt, Dr Zseli József aktuális fotóival, és egy űrkutatásról szóló filmmel kápráztatta el a szép számmal megjelent érdeklődőket. Az előadások után Dr Juhász Ferenc távcsövével láthatták az érdeklődők az égbolt aktuális objektumat.

2009.11.23. Jupiter-Hold

2009.11.23. Jupiter-Hold közelségről készőlt fotók.

Zsámba István képei

Zsámba István amatőrtársunk csillagászati képei.

Szabadszemes jelenségek 2010.

Légköroptikai, és més szabadszemes jelenségek.

Perseida észlelés 2010.

Perseida észlelés 2010-ben Dunaújváros és Perkáta közötti fényszennyezés szempontjából kedvező helyen. Este 8 órától kb éjfélig, hat észlelő részvételével.

2010 november RR fotók

Rosenberg Róbert 2010 novemberi csillagászati, légköroptika, éjszakai fotói. A fotók Adonyban készültek.

TWAN kiállítás Dunaújvárosban

A Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyesület Szeged városa után Dunaújváros és környékének közönsége elé hozta, "A Világ Éjszakai Arca" című nemzetközi kiállítást, hogy érdeklődőink megcsodálhassák a világ nemzeti parkjai és nevezetes épületei felet ívelő Tejút és számos csillagászati jelenség látványát. Köszönjük a helyi Munkásművelődési Központ segítségét, hogy helyet adott a május 27-ig látogatható kiállításnak. Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyesület (DACSE)

Hegyhátsáli túra

"A legutóbbi ülésünkön említettem, hogy egy hétig az Őrségben fogunk nyaralni. A gyönyörű látnivalókon túl azért egy kis csillagászati kitérőt is beszúrtam a programba, amellyel kapcsolatban családtagjaim sem tiltakoztak, így e hó 05-én este begördültünk a hegyhátsáli obszervatórium udvarába. Megcsodáltuk a Richtey Chrétien távcső szerkezetét, főtükrét és miután Vince becsalta unokámat a számítógép elé, a teleszkóp lassan ráállt az egy nap híján első negyedben álló Holdra. A kráterek vizsgálatát követően bejártuk az új, még vakolatlan "L" alakú obszervatórium épületét és a hatalmas előadó és számítógépes termek láttán döbbentem csak rá, hogy mennyire elhagyatottak vagyunk támogatás terén! Az épülethez még az idén hozzáépítik az RC megfigyelőtornyát, amelyre természetesen kupola is kerül. A Hold már a látóhatáron járt, mi meg indultunk volna a hegyhátszentjakabi panzióba, de még meg kellett néznünk néhány mély-ég objektumot (M56 , M27)." Romhányi Attila

Romhányi Attila Hold fotói, 2011.09.17.

2011.09.17. Hold fotók. Canon 450D, távcső MC180/2700.

Szabadszemes jelenségek 2012 január

A Nap, a Hold és más égi objektumok, a hozzájuk kapcsolódó légköri jelenségek. Rosenberg Róbert, Adony

2012 Csillagászat Napja

A Magyar Csillagászati Egyesület Dunaújvárosi Csoportja távcsöves bemutatót tartott a Csillagászat Napja alkalmából a dunaújvárosi magas parton az Aratók szobornál. 6 db távcső állt rendelkezésre a csillagászat iránt érdeklődők számára. A bemutatón résztvevő tagjaink: Ferenczi Béla, Garbacz István, Horváth Zsolt, Juhász Ferencz, Oláh János, Pálfalvi János, Romhányi Attila, Rosenberg Róbert.

Részleges holdfogyatkozás, 2013.04.25-én

Részleges holdfogyatkozás, 2013.04.25-én. Dr. Zsarnóczay Attila és Rosenberg Róbert fotói. A holdfogyatkozás kontaktusainak időpontjai világidőben: Penumbrális fogyatkozás kezdete: 8:03:38 UT Részleges fogyatkozás kezdete: 19:54:08 UT A fogyatkozás közepe: 20:07:29 UT Részleges fogyatkozás vége: 20:21:02 UT Penumbrális fogyatkozás vége: 22:11:26 UT A Föld árnyékának látszó mérete 1,496°, a félárnyéké pedig 2,5552°, így a Hold korongja nem fér el a félárnyék 31,79' széles gyűrűjében.

2013_06_13_bemutató

A Dunaújvárosi Amatőrcsillagász Egyesület tagjai távcsöves bemutatót tartottak a dunaújvárosi Aratók szoborcsoportnál. A kellemes hangulatú bemutatón sok csillagászat iránt érdeklődő tekinthette meg az égbolt éppen látható objektumait. Az egy nappal első negyed előtt levő Hold sok látogató csodálatát váltotta ki.